Singurul buzoian căsătorit cu o fată din Croația pe care a adus-o la Buzău. Citiți aici povestea vieții și poveștile spuse de un buzoian special

E un băiat deștept și un tip special, cosmopolit. De toate acestea vă veți convinge, sunt sigur, în caz că nu cunoașteți deja personajul, după ce veți citi articolul de față. Lucrul cu care se mândrește cel mai mult în ultima vreme e acela că e singurul buzoian care este căsătorit cu o croată. Și nu o etnică croată din România, ci una get-beget, născută și crescută la Zagreb. Cei doi s-au văzut și plăcut în urmă cu cinci ani la o conferință în Bulgaria. Nici el, nici ea, nu știau o boabă din limba celuilalt. Au conversat în engleză, au deschis o relație care s-a transformat în iubire. Astfel, s-a ajuns până la căsătoria înfăptuită în urmă cu doi ani.

De trei luni, românul Eduard Nicolescu și croata Marija Novina sunt fericiții posesori ai unui băiețel, Dominik, cu dublă cetățenie română și croată. Părinții își vorbesc în engleză, dar nu mai e mult până când el se va descurca în croată, iar ea în română. Amândoi se ocupă de ajutorarea celor mai puțin favorizați de soartă, în special copii cu diverse dizabilități. Eduard este directorul CRRES Buzau, iar Marija a lucrat într-o instituție similară în Croația, unde apărea și la televiziunea națională ca traducător în limbajul mimico gestual. 

Eduard Nicolescu este unul dintre buzoienii cu lipici la atragerea de fonduri europene. 

„La Buzău, sunt pe locul doi într-un clasament neoficial, după Tolea Poștovei. Am în CV peste 40 de proiecte derulate cu fonduri europene. Am atras peste 60 de mii de euro la Buzău, mulțumită mie 170 de buzoieni, unii de mai multe ori, au vizitat și participat la conferințe în diverse orașe importante din Europa. Vorbim aici de persoane cu dizabilități, aparținători, specialiști, cadre didactice, ziariști buzoieni etc. Invers, 36 de străini, din opt țări, au ajuns la Buzău”.

Bunicul s-a născut la Viena, pe mama a chemat-o Wilhelmina

Edy, cum îi spun cunoscuții, a văzut cam toată Europa. Dacă îl tachinezi și-i spui, „e ceva pentru nepotul unui țăran de la Văcăreasca” (tatăl său s-a născut în satul Văcăreasca, comuna Glodeanu Siliștea), Nicolescu ți-o întoarce de te lasă fără grai.

Bă, tu știi că bunicul meu s-a născut și a copilărit la Viena ? Am acasă certificatul lui de naștere. Josef Alois Zemlitcka, înregistrat pe Spitalgasse, la numărul 23, la 16 septembrie 1919. Străbunicul meu a fost profesor de vioară, membru în orchestra de la Viena. Pe mama mea a chemat-o Wilhelmina! Și dacă vrei să știi, bunicul meu de la Văcăreasca, n-a fost țăran. A fost arestat de comuniști, a făcut șase luni de pușcărie, pentru c-a fost considerat chiabur

Deci, buzoianul Eduard Nicolescu are sânge nemțesc, dar și puțin evreiesc, întrucât bunicul austriac Janos Zemlitcka (nume originar din Moravia, actuala Cehia) s-a căsătorit cu Elena Mayer, româncă din Arad, însă provenită dintr-o familie de evrei germani.  

E băiatul scriitorului și istoricului Valeriu Nicolescu

Nici tatăl său nu este fitecine, ci unul dintre cei mai cunoscuți scriitori buzoieni. Lui Valeriu Nicolescu îi place să i se spună mai mult istoric întrucât majoritatea celor 46 (!) de cărți scrise evocă evenimente, locuri și oameni din trecut. A scris foarte multe monografii ale localităților din Buzău, iar cărțile sale sunt cerute intens în străinătate, de buzoienii realizați prin diverse colțuri ale lumii, dar care nu uită de unde au plecat. Cu o asemenea enciclopedie ambulantă în casă, nu-i de mirare că și feciorul e un intelectual cu care e o plăcere a discuta. Eduard se laudă că e coautor a trei din cărțile tatălui – „Avocații Buzăului”, „Grecii de la Buzău” (carte tradusă de Eduard în greacă și engleză) și „Dumbrava, mic panteon buzoian”. De asemenea a publicat articole despre asistența socială în Danemarca, Germania și Grecia, iar despre „manualul de nota zece dedicat integrării tinerilor cu deficiențe de vorbire” puteți citi mai multe aici. 

Vorbește șase limbi! E artizanul înfrățirii dintre Buzău și unul din cele 54 de municipii care compun Atena

Eduard Nicolescu vorbește fluent limba greacă. Se descurcă și în engleză, franceză, turcă și, mai nou, în croată. Relația specială cu Grecia a început în 1999 când a primit o bursă de un an în „Limba și Cultura Greacă” la Universitatea din Atena. A revenit la Atena în 2004, pentru trei ani, pentru studii post-universitare în teologie, când a fost coleg cu actualul arhiepiscop al Buzăului, ÎPS Ciprian. În această perioadă, grație demersurilor sale, a reușit să înfrățească orașul Buzău cu Agios Dimitrios, unul din cele 54 de municipii care compun megalopolistul numit Atena.

În CLM Buzău, în 2005, primarii C-tin Boșcodeală și Eirinakis Pantelis

„E una din cele mai frumoase amintiri ale mele, imaginea unui bulevard din Atena, cu mii de greci având în mâini stegulețe de-ale României. Se întâmpla în 2006 la semnarea actelor de înfrățire dintre Buzău și Agios Dimitrios, acest orășel de peste 110 mii de locuitori. A fost atunci, la Atena, o importantă delegație de buzoieni în frunte cu primarul C-tin Boșcodeală, vicele Marcel Ciolacu, Emanoil Neagu, chiar și Bîgiu. În două rânduri, grecii au venit la Buzău, iar buzoienii au fost la Atena. Înfrățirea este încă în vigoare, relațiile pot fi oricând reluate, știu că la Agios Dimitrios este acum o doamnă primar, care i-a trimis o scrisoare domnului C-tin Toma după preluarea mandatului”.

Bucătar, degustător, fost fotbalist, inginer zootehnist, absolvent de teologie, slujbaș în asistență socială, etc.

Eduard Nicolescu se laudă și cu faptul că este un bucătar desăvârșit, dar și un degustător profesionist de vinuri. La un concurs a ghicit nu doar soiul vinului, ci și anul în care s-a făcut. Nu-i microbist, dar atenție, a făcut-o și pe asta, a jucat fotbal în echipa de tineret speranțe a Gloriei, alături de Timiș, Alexandrescu și Viorel Ion. „Eu zic că aveam talent, puteam ieși fotbalist, dar tata mi-a impus la 17 ani să las baltă fotbalul și să mă apuc serios de carte din cauza bacalaureatului”. După ce a absolvit Hasdeul, a urmat două facultăți în paralel. „O să vă surprindă, dar prima mea meserie pentru care am acte e cea de inginer zootehnist! Am absolvit facultatea de Medicină și Zootehnie Veterinară din București, iar apoi Secția Teologie și Asistență Socială a Facultății de teologie Ortodoxă din București”. Din 2000 lucrează la Centrul de Recuperare, Reabilitare și Educație Specială din Buzău, unde este în prezent director.  

„Era să cad jos din picioare de emoție”

Este un critic al preoților care caută să dobândească averi, apreciind că rolul clerului ortodox ar trebui să fie în primul rând cel social-filantropic.

„În Croația, țară de care m-am legat, dar pe care o apreciez tot mai mult, preoții catolici n-au niciun fel de avere. Locuiesc în case modeste de pe lângă lăcașele de cult și primesc o sumă de bani de la stat atât cât să trăiască decent. Dar atât. În rest, sunt dedicați trup și suflet comunității. Dacă vreunul dintre enoriași are vreo problemă, abatele e primul care bate la ușă pentru a-și oferi ajutorul. Când a auzit că Marija se căsătorește cu un român, preotul ei a scris un mesaj special pentru mine, a dat fuga la un român de aici pentru a-i traduce textul în croată. L-a pus pe respectivul să-l citească în română, iar preotul l-a înregistrat. Apoi s-a căznit vreme de două săptămâni să-l recite identic în română, astfel că la cununie era să cad jos din picioare de emoție când mi-a vorbit în română.

Tot el, de la o vorbă zisă mai mult în glumă, s-a preocupat în taină, astfel că peste câteva săptămâni era din nou să fac infarct de emoție. La sfârșitul slujbei de duminică, cu toată lumea prezentă, a citit mesajul de binecuvântare semnat chiar de către papa Francisc pentru căsătoria dintre cetățeanul român Eduard Nicolescu și cetățeana croată Marija Novina Nicolescu. Toată lumea din biserică ne-a aplaudat, mi-au dat lacrimile”.

Auraș Tereacă

loading...

12 comentarii la „Singurul buzoian căsătorit cu o fată din Croația pe care a adus-o la Buzău. Citiți aici povestea vieții și poveștile spuse de un buzoian special

  • De unde stii tu ca e singurul buzoian căsătorit cu o croată? Iar iti dai tu cu părerea fara sa fii documentat. Halal jurnalist!

    Răspunde
  • Aia este semnatura papei? Acordarea unor astfel de certificate de catre preotul parohiei este o practica comuna in biserica catolica. E plin internetul de dovezi ale unor binecuvantari similare. Si biserica ortodoxa acorda certificate similare pentru nastere si casatorie.

    Răspunde
  • Pentru Ionica….aia nu e semnatura Papei…este semnatura sefului cancelariei Papale!Papa nu semneaza decat bule papale sau acte oficiale ale Vaticanului! Nu confunda BOR ul lui Daniel cu o institutie cu 1,5 miliarde de credinciosi!
    Iar acel act( binecuvantare se obtine numai printr-o cerere adresata direct Papei ,care ce sa vezi ,insarcineaza Cancelaria Sa sa raspunda solicitarilor ….cele peste 12000 ( da serch pe google) primite zilnic!
    Eu in Romania nu mai cunosc nicio persoama care sa posede un asemenea act!
    Pt celalalt interlocutor….conform actelor Starii Civile ….este singurul cetatean croat rezident in Buzau!
    Familie deosebita,oameni de valoare! Imi este sila ca sariti cu pesudocomentarii doar ca sa va bagati in seama!

    Răspunde
  • Bine Nicolae alias Edi. Daca tot esti tu asa unic pe acest pământ sa nu uiti sa ii dai fripturica promisa lui Tereaca sau articolul asta e in schimbul excursiei oferite in Croatia? Si totusi…trebuia sa meargă Gavriluta si nu ai avut încotro si l-ai luat pe Tereaca. PS Primarul Toma încă nu stie

    Răspunde
  • Wow…se dau excursii pt articole gen poveste? Care nu iti baga bani in buzunar sau iti ofera avantaje ulterioare?
    Atunci felicitari Auras si restul….”jurnalistilor”,e cea mai tare afacere! e Croatia este exclusivista si nu ajunge oricine pe acolo!

    Răspunde
  • Tocmai gasisem si eu un articol mai altfel si ma bucuram , când, am dat cu ochii de comentarii! Pacat!
    Ati putea sa ne prezentati si lucruri frumoase de genul asta domnule Tereaca nu numai stiri despre politisti locali!
    Pe domnul Valeriu Nicolescu îl cunosc personal! Un om absolut admirabil!
    Despre dansul ati putea scrie o carte nu un articol!

    Răspunde
  • Avem și noi buzoienii oamenii noștri de excelență .Toată stima pentru acest băiat .

    Răspunde
  • un articol… sa spun ciudat, fara a contesta subiectul tratat. Asta imi aminteste ca sunt ziaristi care scriu pe genunchi, asa cum face si Gigi Manole. Titlul este unul lipsit de orice valoare; singurul buzoian … de parcă totul ține de acest detaliu. ar fi putut scrie și despre mine că acum 15 ani că am avut o relație cu o englezoaică – Charldre, pe când tot românul abia puteau gândi la plecat afară. hehehe. te faci de baftă dacă continui așa stimabile autor

    Răspunde
  • Fugi Eduard, pleaca! In loc de recunoastere actualul primar tocmai te va retrograda si iti va taia din salariu! Asta te asteapta in tara si orasul asta!Esti inteligent , cultivat si cu bun simt!
    Am un singur sfat pentru tine….pleaca din tara! Sa ramana aici doar psd ul si ciraii lor
    Oricat vei munci sau invata cinstit nu vei primi din partea celor ce conduc orasul decat lucruri rele si suturui in c… !
    Pacat de tine si de tatal tau, ca ati facut lucruri pentru Buzau si ati primit in schimb ingratitudine si vorbe urate!
    Dar sotia si copilul tau nu merita sa fie obligati sa stea aici! Pentru ei in primul rand :PLEACA!!!

    Răspunde
  • Concursul pentru sefia DGASPC pe care o vizeaza domnul se tine putin mai tarziu si are probe clare. Cea de lobby public nu se regaseste printre ele. Dar cum vanitatea face deseori casa cu aspiratia..

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.