1 miliard de euro! Realizare inginerească strategică a României, dar și o controversă
Ce vedeți în fotografia de mai sus e o porțiune din tunelul de peste 16 km săpat pe sub Munții Buzăului.
Tunelul pornește de undeva din pădure, la granița dintre Buzău și Covasna (vezi foto mai jos) și ajunge până la Nehoiu.
Punctul de plecare este numit Surduc. Pe traseul de 16 km muncitorii de la Hidroconstrucția au avut șantiere de suprafață în mai multe locuri din pădure numite Titilău, Pruncea, Trestia și Castel.
Un mare șantier e deschis și acum la Surduc. Aici se construiește un baraj care va capta apa râului Bâsca Mare și o va trimite prin tunel, la vale.
Noima proiectului e tocmai diferența de nivel (de aproape 500 de metri) între plecare (Surduc) și destinație (Nehoiu).
În cei 16,6 km apa „prinde” viteză și va învârti turbinele de la centrala din Nehoiașu producând energie electrică.
Hidroagregatul este proiectat pentru o putere instalată de 55 MW și o producție de energie electrică de 171,8 GWh într-un an hidrologic mediu.
Controversă
Acest proiect considerat strategic de statul român (început fizic în 1984) este puternic contestat de activiștii de mediu. Râul Bâsca Mare aproape că va dispărea, apa acestuia fiind băgată cu forța în tunel.
Se folosește termenul ecocid (distrugere a ecosistemului). Ecologiștii reclamă că Bâsca va mai rămâne doar un firicel de apă, iar cele zece specii de pești vor dispărea. Se consideră că „evaporarea” râului va afecta turistic zona Gura Teghii – Varlaam, considerată a avea un potențial ridicat în viitor.
Ecologiștii au cerut în instanță stoparea lucrărilor, lucru care ar însemna salvarea Bâscei Mari, dar pierderea investiției uriașe făcute aici de statul român.
Ca romanul impartial!Ar vrea energie ieftina dar sa nu supere pestii!Nu se poate frate!Daca asa gandeau americanii ,erau si acum cu arcurile dupa bizoni!Dar noi …!Punem botul la UE si la ONG-uri si injuram guvernul ca ne creste pretul la energie!
România are surplus de energie electrică. De păduri nu mai are. Are mii de cazuri de îmbolnăviri grave datorate îmbolnăvirilor. Poluarea mediului. A solului, apelor si aerului. Cumpărați voi sănătatea oamenilor cu 1 mld? Nu cred. Ar trebui luati banii de la UE si băgați în chestii simple dar inteligente. Locuințe pasive. Fara a mai fi nevoie de mari cantități de energie. Clădiri de birouri după același principiu. Si lăsați apa in natură….
Distrugem natura, doar ca au cheltuit bani mai demult ? Gandire pe termen scurt.
Energia va fi vanduta pe bani putini unor baieti destepti ce o vor revinde.
Interesul NU este al statului sau cetatenilor, ci al unor oameni de afaceri….
Prostia umana,transpusa in bani.Se stie ca omul este cea mai distrugatoare si nociva vietate de pe pamant,ar face orice pentru banii de acum,nu se gandeste la viitor sau la ceea ce lasa-n urma.Nu se tine cont de nimic,bani sa iasa,restul Dumnezeu cu mila!
Corect ar fi să vă luați informațiile din surse de încredere. Acuzațiile folosite de acel așa a zis ONG conțin numeroase mistificări și exagerări. Sa preluați niște date neverificate și să le vehiculați ca informații mi se pare foarte grav.
Ca orice investiție de stat, acest proiect cu siguranță are numeroase avize și acorduri de mediu, care nu ar fi fost emise decât dacă impactul de mediu este nesemnificativ. De asemenea suma vehiculată de dumneavoastră mi se pare fantasmagorică. Acel tunel nu are cum să coste un miliard de euro.
Revenind la obiect, orice baraj, prin lege, este obligat să ofere un debit permanent pe albie. La acesta se adaugă mulți afluenți în aval de baraj, astfel că probabil impactul va fi minor în privința debitului de apă.
Locuiesc în zonă și nu îmi imaginez ce fel de potențial turistic poate avea acea vale, prin care apa oricum are un debit foarte mic, iar accesul este aproape imposibil din cauza reliefului și vegetației.
Concluzionez că acțiunea din instanță nu reprezintă altceva decât o tentativă de a submina economia țării noastre, mizând pe ruleta judecătorească. Toate hidrocentrale din țară au fost construite în acest mod. Haideți atunci să le desființăm pe toate și să facem turism pe porțiunile acelea de albie, de parcă pe restul râurilor facem la greu turism și numai alea ne-au mai rămas să profităm turistic de ele; iar pentru energie să folosim în continuare păcura, cărbunii, că ăștia nu poluează deloc.
Băi fraților, ce naiba, ne-am tâmpit cu toții?
Asa si daca o sa sece Basca Mare ce-o sa fie? O sa se vaiete riveranii ca n-are ce sa-i mai inunde sau ca nu mai au unde sa dea la peste?
Ar fi pacat sa se piarda o asemenea oportunitate de 55MW. Pacat insa ca spuza va fi trasa pe turtele baietilor destepti din energie……[Leo]
Anonimului și buzoianului de mai sus, care sunt preocupați de natură:
Interesați-vă care este structura de producție a energiei electrice și o să constatați că majoritară este cea pe bază de combustibil fosili. De asemenea veți constata că consumul intern se bazează și pe import. E simplu să faceți asta, intrați pe site-ul transelectrica și veți constata instant. Durează mult mai puțin decât să scrieți aberații.
Deci poluatorii energie sunt cărbunii și hidrocarburile, nu energia hidroelectrică, care este verde.
În articolul de mai sus nu este vorba de nicio despădurire, o altă aberație pe care o enunțați.
Cum să spui că nu mai ai nevoie de energie electrică, când viitorul va fi al energiei electrice: transportul auto în curând va fi electric, mâncarea nu se va mai face la aragaz pentru că nu veți mai avea gaze, se vor termina astea, etc.
E foarte simplu să emiți idei, când ai mintea odihnită, dar cu ea adormită, mai greu…
Dar hai să ne întrebăm cine are interes ca noi să nu avem producției de energie electrică. Ce țară are surplus de carbuni, gaze și energie și e aproape de noi? La asta macar puteți găsi răspunsul?
Zic și eu o vorbă din … off : înafară de aer, ființele vii pot trăi fără APA ?!…
#Cuza Vodă, logic că pot! Dacă au „corent” să se uite la Netflix, ce nevoie mai au de chestii din astea de fițe gen apă, aer etc?
O simplă accesare pe google și ai fi văzut că valoarea investiției este în jurul a 150 milioane de euro iar amortizarea ei se va face in 50 de ani la o profitabilitate de 20 la sută.Nu cred că trebuie să nenorocim natura pentru așa ceva. Hidroelectrica se bazează pe certificatele verzi pe care noi le plătim cu vârf și îndesat și pentru care ei ar trebui să protejeze mediul nu să-l distrugă.
Stricam ca sa producem curent pe care il consumam pe prostii….
Fara natura, la ce bun curentul sau Netflixul ???
Ptr tot felul de filosofi.
Mai fratzilor, apa aia din lacul de acumulare nu se evapora si gata, pufff, a disparut. Dupa ce pune in functiune turbinele hidrocentralei o ia din nou la vale. Mai ramane ca alti filosofi sa o traga cu pompele si sa irige varza, morcovii si ceapa de Buzau.
Nu inteleg de ce sunteti atat de impotriva unei realizari bune ptr judetul Bz si ptr Romanistanul nostru iubit……[Leo]
Curent se consuma oricum, iar daca tot se consuma, ideal ar fi din centrale atomice si hidroelectrice, nu din pacura si carbuni, cum vor inconstientii cu ecosistmelele lor din 3 pesti si 2 broaste. Cand se incinge oceanul cu 2-3 grade de la atatia carbuni arsi si pui lacatul pe planeta, mor si aia 3 pesti ptr care faci circ acum.
Pentru Leo cel de pe alta planeta: apa raului nu mai este recuperata niciodata de raul Basca, el ramane secat pe veci. Pentru ca restitutia nu are loc nicaieri, apa iese din masinatia ucigasa doar jos, in râul Buzau. Dar, cum se spune, oamenii obtuzi si fara caracter nu vad râul, ci doar banii. La ce iti mai folosesc banii daca nu mai ai nimic de ce sa te bucuri in jur, nu mai ai natura, ci doar moarte?
Dragi mei compatrioti. Eu sunt fiul satulul Furtunesti din comuna Gura-Teghii, loc pe unde trece și râul cu pricina. As vrea sa spun cu modestie că știu aceasta problema si discutiile dinaintea aparitie Facebook si a mediului on-line. Primii 25 din viața i-am petrecut chiar pe marginea raului și cunosc foarte bine acel râu iar restul de 7 aici în America, gandindu-ma la el. Eu cred ca avem în fata o problema foarte complexă unde trebuie sa lasam specialiști din ambele tabere sa discute si sa pună în balanță toate aspectele economice dar și cele de mediu înconjurător. Nu sunt în masura sa spun dacă este bine sau nu sau dacă se merită sau nu fiindcă nu am cunostiintele necesare în ambele domenii, dar ce pot spune clar ca eu cred că, acest proiect se va duce la bun sfarsit. Cred ca problema aici sta in alta parte si cred ca trebuie sa vedem lucrurile corect din ambele tabere. Eu pot sa va spun cert, precum am spus, cunosc acel rău de cand ma stiu eu, dar in ultimi ai ai mei acolo inainte sa vin în state am observat un lucru ciudat, acela ca an de an debitul raului este tot mai mic și în aceste condiții fără a fi deviat sau ceva de genul acesta. Eu cred ca tăierea pădurilor are un impact ff mare pentru apele din zona respectivă. După ce am văzut reportaje am observat fizic impactul care îl are lipsa unei surse de ape în aceasta zona. Sper ca se vor găsi soluții care să împace ambele tabere. Doamne ajuta .