Țeavă uriașă care intră și iese din munte la Nehoiu. Foto din satelit

Ce vedeți în imaginile din articol (surprinse din satelit) sunt urme ale celei mai mari investiții de după 1989 la Buzău – peste 300 milioane €.

În două locuri o țeavă de 3,5 metri diametru iese și intră înapoi în munte în apropiere de Nehoiu.

Cele două conducte de suprafață fac parte din tunelul de aproape 17 km (!) săpat prin munte – care preia apa din râul Bâsca Mare și o aduce cu viteză la Nehoiu pentru a o folosi la producerea de energie electrică.

De aici (locul/lacul/barajul din mijlocul pădurii este numit Surduc) pleacă tunelul de 16,6 km (cămășuială de 30-35 cm din beton) prin care apa va curge la vale spre Nehoiu
Aici la Surduc va apărea un baraj care va prelua apa râului Bâsca Mare. Din baraj apa va fi dirijată prin tunelul de 16,6 km către Nehoiu. La poalele muntelui, la Nehoiu este centrala unde energia apei e transformată în energie electrică

Biroul de presă al Hidroelectrica a confirmat azi că segmentele de țeavă care ies din munte și se văd din satelit fac parte din proiectul de importanță națională Surduc – Nehoiașu.

„Aceste două conducte fac parte din conductă forțată a treptei Surduc-Nehoiașu. Sunt două tronsoane supraterane cu diametrul de 3500 mm, pe tronsonul 1 urmând să fie montate vanele fluture aferente nodului de presiune”

Când va fi pus în funcțiune întregul sistem (realizare inginerească remarcabilă a României) va produce energie pentru consumul întregului județ!

Proiectul este însă criticat de activiștii de mediu care reclamă faptul că va fi secat râul Bâșca Mare, cu consecințe nefaste asupra ecosistemului.

14 comentarii la „Țeavă uriașă care intră și iese din munte la Nehoiu. Foto din satelit

  • Cine vă oferă datele tehnice despre centrala de la Nehoiașu cred că exagereaza foarte mult. Acum centrala produce maxim 42 Mw pe timp limitat ( o ora acum că este seceta ,până 24 ore in caz de ploi abundente pe perioade îndelungate, asta daca au energie contractata) totali insuficienți pentru consumul județului Buzău . Chiar și după instalarea celui de al doilea grup de 55 de Mw , care nu știm când va avea loc și dacă va avea loc , s-ar putea acoperi consumul județului. Așadar vă rog să vă documentați pentru că mai citesc articolele și oameni din domeniu energiei electrice care știu că nu acoperi consumul a 5 județe cu unul sau doua grupuri hidro decât dacă sunt cele de la Porțile de Fier ( consumul mediu a 4-5 județe 500 -800 Mw/h).

    Răspunde
  • Investiție total inutilă, nu-și va amortiza costurile, nici într-o sută de ani.

    Răspunde
  • Absolut sinistru! Atata vreme cat indivizii vinovati pentru astfel de sfartecari ale naturii nu sunt trasi la raspundere, ramanem o tara barbara. Nu meritam deloc natura pe care am mostenit-o, pe care o distrugem doar ca sa se imbogateasca firmele mafiotilor care fac lucrarile inutile.

    Răspunde
  • Mama ce logica de fier! Suntem o tara barbara ptr ca vom construi un baraj si o centrala hidroelectrica?
    Ce sfartecare a naturii va fi? Daca am fi ramas la aceasta mentalitate si acum Codrul Vlasiei ar fi fost in locul palatului Cotroceni si a unei bune parti din Bucuresti.
    Hai sa gandim lucid si sa cantarim in primul rand avantajele generale. Valoreaza mai mult turismul (?!) din zona si cei cativa pesti prinsi de localnici, sau curentul electric ce se va produce acolo?……[Leo]

    Răspunde
  • Oamenii cu o perspectivă îngustă, incapabili să vadă natura, ce să vorbim de a rezona cu ea, văd doar banii din curent și peștele care să le umple mațul. Lor le este imposibil sa fie fascinați de un râu de munte care curge liber, să fie fascinați de spectacolul naturii. Nu putem decât să-i compătimim.

    Răspunde
  • Au aparut activistii de duminica, cea mai scarboasa buba a societatii occidentale, ipocritii care stau cu televizor 4k si AC, dar vor sa salveze 3 pesti si 2 broaste. Cu formatie neo-marxista, nivel precar de intelegere a economiei si a mediului, dar cu convingeri puternice legate de lucruri pe care nu le inteleg.
    Daca incalzirea globala chiar este generata de emisii, eu zic sa le pupati mana alora care fac hidrocentrale si centrale pe fisiune nucleara, ca daca o mai ducem mult pe resurse chimice, se duc dracu si aia 3 pesti de la Popreaca din Deal, si toti pestii din ocean si se vor duce dracu si nepotii sau stranepotii vostri, intr-un final. Nu ca de astia mi-ar parea rau, prostia nu e ceva ce trebuie proliferat, dar poate vor avea nepoti si oamenii sanatosi la cap, macar pentru aia sa ne luptam, nu?

    Răspunde
  • Zana Apelor, tie, ca parazit social, iti umplu matul cu mancare (sa folosesc exprimarea ta) tot aia care fac agricultura de tip intensiv, care mineaza sute de km patrati, care fac centrale etc. Daca erai in rezonanta cu natura, nu stateai cu iphone-ul in mana sa bati campii, traiai intr-o pestera, luai lumina doar de la soare, mancai fragi si mure si te imbracai cu frunze, ca Eva. Dar tu sigur pleci cu portbagajul plin de inutilitati de la mall, ca orice ipocrita care se respecta si indoi reteaua electrica non-stop. De altfel, toti activistii astia de prin toate tarile au fost prinsi cu zboruri first class, SUV-uri in curte, iar reactia lor e mereu: „da, dar e diferit, nu intelegeti, eu chiar am nevoie”. Oh, restul suntem iobagi, nu? Doar voi aveti nevoie! Ce ati facut la viata voastra? Ati inventat tranzistorul? Vreun vaccin? Vreo peocedura chirurgicala revolutionara? De unde… Consumati oxigenul degeaba si aveti pretentia sa dictati ce sa faca restul planetei, desi voi doar parazitati.
    Sunteti ca Greta Tuborg, nevrotica aia care a mers la ONU cu barca cu panze, ca sa nu consume, si s-a pisat in galeata 1 saptamana, iar staff-ul care sa ii asigure imaginea si siguranta umplea avioane, elicoptere si alte alea. Asta e si mentalitatea voastra. Salvam 3 pesti, ce daca ardem carbune pana mor toti pestii din ocean, imaginea de ansamblu nu are destul dramatism sa aduca like-uri pe facebook, alfel e cand lupti pentru 3 pesti, eventual le pui si nume, sa para mai intima situatia.

    Răspunde
  • Ptr @Zana prostilor
    D-na/d-ra @Zana, daca am fi ramas la nivelul talica de gandire acum nici n-am mai fi avut Micro 14, loc in care nu era decat o balta cu apa zacuta, oracaiala de broaste de-ti spargeau timpanele si cohorte intregi de tantari care bantuiau apoi tot orasul si tot Crangul.
    Eu am apucat timpul cand nu exista nimic in dreapta actualei intrari in Crang, unde trebuia sa treci un podet de lemn: Nici Spital Mico-14, nici case iar blocuri nici atat. Erau doar vreo doua hambare din lemn, construite pe piloni din lemn care nu stiu ce adaposteau in mijlocul baltoacei.
    Hai, incearca sa te destupi la mansarda si lasa-te de fascinatia celor 7 broastre si 2 pesti sacrificati ptr ditamai centrala electrica!…….[Leo]

    Răspunde
  • O serie de mononeuronati isi varsa ura fata de natura (de fapt dragul fata de banul furat). Daca ar sti macar o engleza de balta ar putea sa se documenteze, sa afle ca pericolul distrugerii naturii este mai grav pentru omenire decat cel reprezentat de schimbarile climatice. Dar se pare ca au o problema si cu limba romana, cand le spui ca trebuie sa salvam macar 1% din natura si ei inteleg ca trebuia sa salvam 100%, sa nu antropizam nimic. La ei calea de mijloc, a echilibrului, a ratiunii, nu exista ca optiune.

    Răspunde
  • Hai, ca iti iei nasul la purtare, zano! Eu citesc studii de ecologie, adica studiile in sine, nu interpretarea de 7 randuri data de vreun blogger cu diploma de psihologie la Spiru. Tu nu cred ca ai vazut un studiu in viata ta, adica studiu propriu-zis, ci doar ce va arunca altii pe grupurile de facebook.
    A venit cu un pret dureros democratia asta exagerata. E bine si la chinezi, intr-un fel, ca aia cand fac un baraj si vine vreo zana sa comenteze sau sa se lege de excavator, vine nenea de la partid si zice: „ok, stimata doamna, ce pregatire aveti, ce studii ati facut si cu cine le-ati coroborat economic, ecologic, social si pe cine reprezentati? Aaa, nu aveti pregatire, nu aveti studii de impact economic si ecologic? Ok, 7 ani la tabara de re-educare prin munca! Nu, nu, lasati iphone-ul, ca acolo nu avem program de aberat pe net, hai, urcati la duba!” Si apoi ajungi sa le cosi sosete alora care construiesc barajul, adica dupa nivelul intelectual disponibil.

    Răspunde
  • Ptr @Zana obtuzitatii umane.
    Cred ca mai curand ar trebui sa te tavalesti pe jos de jale ptr ,,distrugerea” si disturbarea naturii la constructia Barajului Vidraru, a celor de la Portile de Fier, a barajului de la Bicaz, a canalului Dunare-M Neagra si a altor asemenea mari distrugeri infaptuite de omul mioritic.
    Mai ales ca ,,distrugatorul” a fost homo comunistus, cel pe care il scuipa tinerimea de acum cu atata patos si sarguintza ptr ca a facut numai rele in Romania si nimic bine.
    Ti-am dat exemplul cu Micro 14, dar se pare ca nu percutezi deloc. Dupa cei ca tine am fi ramas si acum la opaitz. Ca sa nu stricam natura facand baraje…….[Leo]

    Răspunde
  • Dupa parerea mea , fara a fi specialist , beneficiile construirii acestui baraj sint mai mari decit pierderile . In marele lac de acumulare de la Surduc vor avea un ecosistem mult mai stabil si mai putin capricios vietatile ce salasuiesc pe-acolo , inclusiv animalele salbatice . Turismul va prolifera mai abitir in mod sigur . Iar energia electrica produsa pe hidro este mult mai ecologica decit oricare alta chiar si solara si helio . V-ati intrebat cit de toxica este fabricarea acelor panouri solare si cit de greu de reciclat vor fi acele echipamente dupa cei 25 de ani durata de viata , cind vor trebui inlocuite ? Cunoasteti ce probleme de mediu ( ecologie ) ridica acele turbine eoliene privitor numai la migratia pasarilor salbatice ? Cit despre energia electrica produsa din combustibili fosili …. nici nu mai are rost sa comentam , pe linga faptul ca aceasta este o resursa epuizabila ! Deci , productia de energie electrica hidro , ramine cea mai rentabila , chiar si dpdv al impactului de mediu ( raul cel mai mic )

    Răspunde
  • @ Dema Gogu
    Hidroenergia este cea mai nociva pentru mediu forma de obtinere a energiei, pentru ca ea distruge direct si total (nu afecteaza indirect si partial) habitatele care sunt deja cele mai periclitate de pe Pamant, râurile. Iata un raport recent al specialistilor despre aceasta forma de ecocid:
    https://balkanrivers.net/Threatened_Fish_MedBasin.pdf
    In ce priveste turismul, la Surduc nu va fi un mare lac de acumulare, ci doar un baraj de captare. Plus ca e plina tara de lacuri de acumulare, de s-au scarbit pana si fripturistii, in schimb un rau ca Basca Mare, cu debit, cadere si curat, nu mai exista in tara. Asa ca treaba cu turismul sta fix invers.
    Si mizeria asta de hidrocentrala este atat de rentabila incat, la debitele de astazi (nu se compara cu debitele dinainte de despaduriri, de pe vremea cand a fost conceput proiectul) nu se amortizeaza decat in sute de ani, si asta doar daca nu depasim stalinismul si sunt in continuare scutiti de plata costurilor de mediu si a daunelor provocate riveranilor.

    Răspunde
  • Aiureli @Gore!
    De ce ma rog este nociva hidroenergia, din moment ce nu este poluatoare?
    Ce mare si deosebit habitat este acolo unde se face centrala si barajul? Habitatul lu’ doi pesti si restul boaste? Si de ce ma rog hidroenergia distruge raurile, din moment ce nu distruge nici macar fluviile ca Dunarea, iar in apa aceea nu se dizolva nimic strain, ea invartind doar niste turbine si atat.
    Alta minune pe care o scrisesi: ,,nu va fi un mare lac de acumulare”. Poate ca nu va fi unul MAAAAREEE , va fi in schimb unul mai micutz in jurul caruia se va crea un nou ecosistem.
    Cat despre turism si eu sunt convins ca dupa aceasta constructie se va intensifica. Daca la Vidraru n-ar fi fost barajul si intrarea pe Transfagarasan, n-ai mai fi vazut pe acolo ca turisti decat ursii carpatini.
    Scuze, dar sustii niste prostii…….[Leo]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.