Șefa ITM Buzău: „Controale la angajații cu 1,2 sau 4 ore/zi, dar care lucrează 8”. Guvernul i-a luat-o înainte. Măsură care-i nemulțumește pe patroni

Șefa ITM Buzău a anunțat la ultima ședință a Colegiului Prefectural înființarea unei echipe speciale de control care să verifice angajații și angajatorii care au contracte de una, două sau patru ore pe zi, dar în realitate se lucrează câte opt.

„Știm că sunt foarte mulți angajați care au contracte de una, două sau patru pe pe zi, dar care în realitate lucrează câte 8 ore. În acest fel, statul este păgubit întrucât nu se plătesc taxele corespunzătoare programului normal. Există intenția la nivelul Ministerului Muncii ca la nivelul fiecărui Inspectorat Județean de Muncă să fie înființate echipe speciale de control care să verifice tocmai aceste aspecte”, a spus Cecilia Manolescu.


Numai că la ultima ședință de guvern s-a emis o ordonanță prin care firmele sunt obligate să plătească contribuții la nivelul unui program de opt ore, indiferent dacă angajatul lucrează una, două sau patru ore pe zi.

Astfel, până acum, un angajator plătea pentru un angajat cu salariul minim pe economie CAS şi CASS cumulate (21%) de 304 lei, într-o lună, în cazul în care el lucra cu normă întreagă, respectiv 8 ore pe zi.

Dacă un angajat lucra doar jumătate, adică 4 ore pe zi, contribuţiile erau la jumătate – 152 lei.

Pentru un angajat cu normă de 2 ore pe zi, angajatorul plătea contribuţii de numai 76 lei.

De la 1 august, angajatorii vor fi obligați să verse la stat contribuția integrală, de 304 lei. În acest fel, angajatorii care păcăleau statul urmează să le facă angajaților contracte de câte opt ore.


Angajatori nemulțumiți

Probleme apar în schimb în cazul contractelor adevărate în care se lucrau doar orele trecute în scripte. Angajatorii sunt nemulțumiți că vor plăti în plus degeaba, iar unii dintre ei amenință că se vor dispensa de unii dintre acești angajați

Potrivit autorităţilor, există circa 370.000 de salariaţi care obţin venituri numai în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial de lucru.

Această măsură va duce la majorarea costurilor cu salariile ale angajatorilor, ei fiind obligaţi să majoreze doar contribuţia pe care o plătesc ei, nu şi pe cea a salariatului.

loading...

8 comentarii la „Șefa ITM Buzău: „Controale la angajații cu 1,2 sau 4 ore/zi, dar care lucrează 8”. Guvernul i-a luat-o înainte. Măsură care-i nemulțumește pe patroni

  • Sunt altii in bz care lucreaza cate 18 ore/zi in conditiile in care in contract scrie mult mai mult. Ar trebui sa trimiteti cate un om prin toate cafenelele s.a.m.d si sa urmariti ca nu se respecta deloc programul de „8ore” ajungand sa faca dublu. Luati masuri… ii folosesc pe angajati ca pe niste slugi…

    Răspunde
  • Peste tot este la fel,ne tratează ca pe niste slugi,nu se respectă concediul de odihna .

    Răspunde
  • Mergeti in controale de zilele libere sa vedeți că toate magazinele sunt deschise in centru orasului .

    Răspunde
  • Mergeti pe Cuza Vodă la toate magazinele de textile pe 15 08 2017, să luați masuri toti angajați lucreaza obligați de patroni ,normal o să spună că le dă liber in alta zi,mint cu nerușinare ,aplicațile amendă

    Răspunde
  • De ce nu se merge și în saloanele de evenimente să vadă câți lucrează fără c.i.m.,unde se plătesc taxele ptr.cei 300 – 400 lei cât încasează ospătarii,aici nu se mai prejudiciază statul??

    Răspunde
  • Imi place ca sunt multe comentarii si actiuni……nu am cuvinte.Comentam pur si simplu ca oricum nu face nimeni nimic.

    Răspunde
  • ITM-ul face verificari privind publicarea la sedii si pe site-uir, la 30 martie si 30 septembrie, a salariilor angajatilor? Conform legii de salarizare 153 art 2. A dat sau are de gand sadea amenzi?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.