Toma: „E obligatoriu dacă vrem ca buzoienii să trăiască mai bine”
„Trebuie desființate comunele mici! Îmi pare rău, dar asta e una dintre măsurile ce trebuie neapărat luate ca buzoienii din comunitățile mici să trăiască un pic mai bine”, a anunțat primarul C-tin Toma.
„E neproductiv ce se întâmplă acum. Sunt comune cu doar patru, cinci sute de locuitori. Asta pe hârtie, pentru că în realitate jumătate din locuitori sunt plecați în străinătate sau locuiesc la oraș. Dar cu toate astea, au acolo primar, viceprimar, Consiliu Local și o mulțime de angajați în primărie. Se fac cheltuieli enorme, degeaba. Banii economisiți vor putea fi folosiți în investiții”, a explicat Toma.
EXEMPLE DE COMUNE MICI
Pardoși, 453, Chiliile 623, Valea Salciei 776, Murgești 966, Colți 1094, Blăjani 1123, etc.
În viziunea lui Toma ar trebui ca la o viitoare reformă administrativă, ce trebuie făcută cât mai urgent, comunele mici fie să se unească între ele (dacă sunt învecinate geografic), fie să se alipească unor comune mai mari.
Măsura poate stârni și reacții adverse, acolo unde există comunități cu puternice simțăminte de patriotism local. Împotrivă ar putea fi și angajații din primăriile mici, îngrijorați că ar putea rămâne fără slujbe.
Ascultă – declarație audio C-tin Toma:
Foarte buna ideea, domnul Toma are dreptate !
In sfarsit are cineva curaj sa puna punctul pe i!Cat banet mananca aia ,habar n-veti fratilor!Si taie frunza la caini!
Se pare ca ipocrizia a ajuns la cote inalte! Nu PSD a marit salariile angajatilor din primarii ,lasandu-i sa-si faca salarii dupa bunul plac?Acum vor sa-i restranga…Cam tarziu,baieti…
Buna ideea, dar o sa o împiedice interesele de partid, primarii etc
S-ar fura mai greu banul public…
Buzaul nu se dezvolta din cauza unor localitati mici. Domnul Toma a terminat tot de rezolvat in Buzau si acum a trecut la desfiintat comune. O fi nostalgie din anii 80 sau lipsa de activitate dupa ce a iesit iar primar. Sunt localitati mici cele care sunt departe de orase sau departe unele de altele. Sa unesti localitati care au distante de 10-15 km intre ele este un act de bataie de joc la adresa batranilor nostri care si asa nu reusesc sa ajunga la institutii. Sunt localitati mici care arata mult mai bine chiar decat orasele. Sunt orase in lume cu un numar mic de locuitori si nimeni nu a cerut sa le desfiinteze. Dimpotriva au incercat sa le dezvolte pentru a pastra acea puritate a oamenilor pe care multi ajunsi oraseni au uitat-o. Au uitat ca bunicii,parintii si chiar ei au trait in aceste localitati, inconjurati de traditii si obiceiuri care se pierd. Este genocid cultural si religios sa amesteci localitati care de sute de ani au obiceiuri,traditii,slujbe religioase specifice locului. Am apreciat un om numit Toma. Am gresit. Se pare ca functiile care sunt trecatoare nu sunt pentru toata lumea.
,,Tăranul cu puţină carte” e foarte probabil vreun primar al uneia din comunele vizate (Chilii, Pardoşi, Colţi, etc.) ori vreun angajat al vreuneia din aceste primării care se teme să nu-şi piardă job-ul călduţ şi bine-plătit (de stat degeaba mai mult) !
Da, TOMA ARE PERFECTĂ DREPTATE şi mă bucur că, în sfârşit , s-a găsit o oficialitate care să pună punctul pe i şi pe această problemă (ascunsă sub preş de la Revoluţie încoace, de când numărul locuitorilor atât de la oraşe, cât mai ales de la comune, s-a tot diminuat încontinuu) !
SĂ SE DESFIINŢEZE CÂT MAI REPEDE aceste încurcă-lume şi mănâncă-bani de primării din comunele mici şi izolate (de la Chilii, Pardoşi, Colţi şi unde mai sunt) iar ,,comunele” respective, dacă mai pot fi numite aşa (de fapt sunt nişte adunături de case răsfirate, multe din ele părăsite, rămase în timp chiar şi cu 200 de ani în urmă !!!) să treacă în componenţa celor mai apropiate UAT-uri !!!
Bugetul local s-ar mai elibera astfel de nişte cheltuieli mari care oricum nu produc rezultatele scontate ! Plus că schimbarea asta ar sări cu adevărat în ajutorul oamenilor din zonele respective.
Si in SUA exista state imense ca suprafata dar cu o populatie mica, care conteaza mai putin in economia vietii sociale americane, asa cum s-a vazut si la alegerile prezidentiale, asta inseamna ca unirea lor doar pe criteriul cetatenilor este una benefica acestora?
In cazul nostru nu e vorba de patriotism (ce argument tampit chiar si pentru un semidoct) ci de nevoile oamenilor raportat la primarie si la ce alte mici servicii publice se alipesc de obicei imobilului unde functioneaza administratia locala.
Redimensionare, birouri locale ale adm publice, orice altceva dar nu taieri/inchideri/desfiintari, ca asta stie sa faca si unul cazut in sant. Solutii pozitive, nu lichidari! Luati-l pe Neagu de parul de pe chelie sa faca mai repede drumuri si facilitati turistice ăpentru a se dezvolta si zonele mai putin dezvoltate dar cu potential in acest sens.
Poate se gandeste Toma sa faca ce trebuie in Buzau si va desfiinta mahalalele alea cu ulite pe care le tot „asfalteaza” ca sa aiba cu ce se lauda.Specialist in „asfaltat” stradute si fundaturi,nu vede starea jalnica a unor „bulevarde” ca Unirii,1Decembrie 1918,Independentei si multe altele.Probabil ca vrea ca si aceste strazi sa devina „atractii” istorice ,cu gropi ca dupa bombardament,ca nu ii ajung statuile,locomotivele si avioanele .Avand „orbul gainilor”,nu vede nici macar mizeriile si urateniile din jurul „centrului administrativ” -Palatul Comunal.Mai domnule Toma,tu ai fi bun de primar intr-o comunitate din asta cu 200-300 de locuitori.
S-a întrebat vreun politician de ce aceste comune s-au depopulat? S-a întrebat vreun politician de ce peste 5 milioane de români au ales calea străinătății?
Din cauza lor, a politicienilor din ultimii 30 de ani.
Localitățile din mediul rural, în marea lor majoritate, au rămas încremenite în timp. Nu există drumuri asfaltate, nu există rețea de apă potabilă, nu există canalizare, nu există gaze naturale, nu există unități medicale cu medic, nu există unități de învățământ adevărate, nu există locuri de muncă. În concluzie, viața este grea în mediul rural. Mulți au ales să plece, rămânând în urmă doar bătrânii și copiii.
Nu există o strategie unitară de dezvoltare a mediului rural, în special, ori a țării, în general.
Primarii de comune sunt niște nababi, deveniți foarte bogați în funcția de primar.
O comuna cu 600 de locuitori nu se susține singură din punct de vedere economic, doar în primărie fiind un primar, un viceprimar, minim 9 consilieri locali, plus alți angajați. Toți remunerați în baza unor hotărâri locale.
O UAT ar trebui să aibe minim 5.000 de locuitori pentru a se dezvolta, dar în fiecare comuna desființată trebuie să existe un birou al primăriei pentru nevoile cetățenilor. Nu se acordă fonduri europene pentru 600 de locuitori.
Pe de alta parte, una este să participe la botezul nepotului tău peste 70 de primari de comune și alta este să participe vreo 15 primari, dacă ar fi fost reorganizare administrativă. Nu domnule Neagu?
Un titlu urat și fără fundament Nu cred ca primarul Toma a zis ca buzoienii o duc rău pt ca niște amărâte de comune s-au depopulat deoarece statul nu a fost capabil sa găsească o strategie de dezvoltare pt ele Am văzut multe comentarii dar nimeni nu a căutat esențialulCred ca primarul Toma s-a pripit cu declarația Nu are dreptul moral sa o dea Este primar de municipiu nu de comuna Chiar nu am înțeles care este deranjul pt el Sa analizam economic Este urat sa analizam matematic viețile oamenilor Primaria Buzau are angajați cu politie locală cu tot in jur de 500 angajați Fiind municipiu salariile sunt cele mai mari din administrație raportat la comunele mici de gradul 3 care au cele mai mici salarii 500 angajați X 4000 lei o medie a salariilor din municipiu =2000000 lei /luna
O primărie de gradul 3 are o medie de 10 angajați și un salariu mediu de 2500 lei=25000lei / luna cheltuiala Dacă împărțim suma de la municipiu de 2000000/25000=Cheltuiala pt 80 comune mici Concluzie
Buzoienii o duc rău ca sunt 15 comune mici și cheltuie o anumită suma sau ca primaria municipiului are o cheltuiala enorma la salarii pe care ar putea sa o reducă digitalizând primaria Cheltuiala cu iluminatul de sărbători și cu spectacolele însumează cheltuiala pt 5 primarii mici Cred ca domnul primar a făcut o declaratie grabita Eu nu cred ca a dorit sa fie interpretata astfel Dacă reducem personalul TESA de la Compania de apa am avea apa mai ieftină , dacă am reduce personalul din Consiliul judetean și prefectura am face zeci de km de asfalt ….Cred ca toate au rostul lor Se pot face reduceri peste tot Comentariile sunt de prisos Sunt pt oameni ca noi