O firmă din Buzău lucrează la una din cele mai frumoase clădiri din România
Se spune că e una din cele mai frumoase clădiri din România.
Lucrările Palatului Cercului Militar București au început în 1911. În 1916 când era „la roșu”, primul război mondial a amânat finalizarea. Inaugurarea s-a făcut abia în 1923 când regele Ferdinand (costumat în uniforma de general de escortă regală), regina Maria și personalitățile vremii.
Salt în timp. Acum în 2020, fațadele clădirii – monument istoric de categoria A – sunt reabilitate de o cunoscută firmă buzoiană de construcții.
„E cea mai complexă clădire – monument istoric – pe care o refacem. Trebuie multă migală și pricepere să repari așa fațade. Vrem să iasă super, va fi o reabilitare cu care să ne mândrim”, a spus Ionel Gagu, directorul firmei buzoiene Concas.
Informare Cercel Militar București: „Pe lângă reabilitarea fațadelor se vor mai face revizia şarpantei, schimbarea învelitorii, înlocuirea identică a tâmplăriei exterioare din lemn și reabilitarea sistemului de iluminat arhitectural al faţadei”.
Palatul Cercului Militar Național adăpostește 26 de săli și saloane și trei structuri: Cercul Militar Național, Biblioteca Militară Națională și Restaurantul Cercului Militar Naţional.
Arhitectură. Faţada Palatului Cercului Militar Naţional impresionează puternic. Are cu parter înalt, apoi un şir de coloane duble, care amintesc de cele antice, iar între ele sunt prevăzute logii. Fiecare coloană dispune de elemente compozite bogate, iar în stânga şi în dreapta sunt două cornişe mari care încadrează nivelul median al faţadei. La ultimul etaj sunt o serie de ferestre şi o balustradă lungă. Accesul pe terasă se realizează prin doua rânduri de scări, iar de aici prin uşile somptuoase şi ample se face accesul în interiorul clădirii.
Ionel Gagu, director Concas Buzău: „Cred că suntem în acest moment firma de construcții din țară care are cele mai multe lucrări de reabilitare monumente istorice. Avem șase în lucru: Cetatea Râșnov (Reabilitare și consolidare), Banca Săsească din Brașov – Piața Sfatului, Cinematograful Popular Brașov, Palatul Culturii din Tg. Mureș și Mănăstirea Rogozu (jud. Vrancea) și Cercul Militar București.
Citește și:
Să trăiască Romașcani, măcar a făcut ceva pentru firmele din Buzău.
Majoritatea lucrărilor le-a subcontractat, a mers pe avantajul că are acea autorizație care-i permite să restaureze clădiri de patrimoniu. Dacă nu era psd-ul la putere, nici cotețe de găini nu mai ridica.
Nu intru în comentarii … insidioase , dar i-am apreciat ing. Ionel Gagu ” abilitățile ” în materie de afacerile pe care le-a înjghebat în cei 30 de ani ! Este reconfortant să-ți pui semnătura pe lucrări de reconstrucție și refacere de mare migală și talent , însă ca un buzoian ce sunt, n-ar putea dl. Gagu, acum spre apusul vieții să-și îndrepte … Concasul și asupra unor edificii ale urbei noastre ? De exemplu, … Cercul Militar din strada Independenții, că tot veni vorba !… O clădire emblematică a Armatei și o reușită din punct de vedere arhitectural ce așteaptă un tratament revigorant…