„Soția a fost externată, dar e dependentă de concentratorul de oxigen!”
Întâmplarea, reală, ne-a fost relatată de un cititor pe mail.
„Sunt din Buzău. Am avut Covid-19. Eu, o formă mai ușoară, dar soția a fost mult mai grav. A stat în spital timp de 6 (șase!) săptămâni, cu aport de oxigen de până la 15 l/min (24 de ore din 24). Vineri a fost externată cu stare “ameliorată”, fiind dependentă în continuare de oxigen, poate luni de zile de aici înainte.
De la spital au contactat o firmă privată care mi-a adus acasă concentratorul de oxigen. Le mulțumesc atât spitalului, cât și firmei private. Concentratorul mi-a fost adus în fața blocului, am semnat niște acte pe capota mașinii, apoi l-am dus în apartament. Nu știam nimic despre el, nu mi s-a făcut niciun instructaj de utilizare, noroc ca nu este ceva complicat. Curierul doar mi-a indicat un cont în care ar trebui sa virez lunar 200 lei, chiria pentru concentrator.
Apoi soția a fost adusă acasă cu o ambulanță, tot cu aport de oxigen. Până aici toate bune…
Alarmă, s-a luat curentul!
A doua zi de Crăciun, în Buzău, pe Bulevardul Unirii (Sud), a căzut alimentarea cu energie electrică. Concentratorul de oxigen funcționează la rețea, deci s-a oprit și el. Deci soția a rămas fără oxigen, pericolul fiind mare, saturația de oxigen scazând rapid la valori îngrijorătoare. Am telefonat imediat la Deranjamente Electrica. După ce un robot m-a ținut în telefon vreme de 5 minute ca să îmi explice cât de profesionistă este compania Electrica – Muntenia Nord și cate avarii au în… jud Prahova (!), am reușit să vorbesc cu o operatoare. Îi explic rapid situația, iar ea mă întreabă… dacă am completat „Formularul X” și dacă l-am depus, în dosar cu șină, la sediul Electrica. Îi explic că nu mi-a spus nimeni de un asemenea demers, că nu știu despre ce este vorba, că soția abia a fost externată și că nu vreau decât să aflu cât ar putea dura avaria, pentru că ar putea fi caz de viață și de moarte. Îmi spune rece și acru că nu e treaba lor, că nu poate face nimic dacă nu am depus dosarul cu șină si formularul X la registratură și nu e treaba ei să îmi spună cât va dura avaria. Și îmi trântește telefonul în nas.
Disperat, sun la 112. Îmi răspunde o operatoare extrem de amabilă, care înțelege gravitatea situației și vrea să mă comute imediat către Ambulanță, pentru ajutor de urgență cu oxigen. Întâmplarea face că exact atunci revine energia electrică și, după o mare sperietură, totul reintră în normal.
O întrebare
Nu ar fi normal ca spitalul, la externare, să livreze, pe lângă biletul de ieșire din spital, și un minimum de instrucțiuni privind relația viitoare a pacientului cu instituțiile statului de care depinde viața lui? Spitalul se îngrijește ca pacientul să fie externat doar după ce are confirmarea existenței concentratorului de oxigen la domiciliu, iar asta este foarte bine. Dar mai departe? Despre demersuri, formalități și responsabilități la alte instituții nu mai spune nimeni nimic.
Dosar cu șină pentru a nu muri un om? Este normal să existe asemenea cerințe?
Unde a fost problema
La o oră după revenirea energiei electrice, am primit un telefon. O voce de bărbat m-a întreabat dacă a revenit curentul. Apoi îmi spune că, de fapt, nu a fost o avarie, ci un necunoscut a scos o siguranță MPR dintr-o firidă de branșament circular, deci… nu e vina lor. Păi… firidele astea sunt proprietatea SDEE Electrica. Nu e treaba lor să le securizeze? Da, știm, toate sunt deschise, cu ușile vraiște, poate muri oricând un copil care se joacă pe lângă ele. Într-o asemenea situație, sau în cea prezentată, când un om poate muri pentru că altul se distrează lăsând un cartier fără energie, Electrica chiar nu are nicio responsabilitate?
Poate plăti chiria aparatului Casa de Sănătate ?
„Ulterior am aflat apoi că, de fapt, chiria concentratorului ar trebui să fie plătită de Casa de Asigurări de Sănătate, dar nimeni nu mi-a spus ce demersuri ar trebui să fac. Nici acum nu știu la ce uși să bat și cu ce documente. Nu știu nici la cine să mă informez, așa că, deși amândoi plătim asigurări de sănătate de vreo 40 de ani, va trebui să plătim și chiria concentratorului de oxigen”.
La cat se plateste la bugetul de stat, adica un sfert din cat ar trebui, restul facandu-se la negru, eu ma mir ca mai avem spitale si servicii de vreun fel.
La aparatul ala se pune in mod normal un UPS, regulator de tensiune cu baterie de backup, care sa tina 10-20 de ore in caz ca pica energia electrica.
-Cand d-l de pe Unirii Sud a ramas fara curent, s-a intrerupt alimentarea si in tot cartierul de case de la Unirii catre Gara si b-dul 1 Decembrie. Deci povestea cu siguranta MPR este o gogoasa. Dintr-o MPR scoasa din firida unui bloc nu lasi 1/10 din Buzau fara curent. (vorba cantecului lui Pindu: ,,O sigurantza iase la firida mea”)
-N-am inteles cu ce l-ar fi ajutat Formularul X intr-o atare sitiuatie. I-ar fi dat IRE curent in mod special bietului om? I-ar fi asigurat vreun generator de 220 V? Indoi-m-as!
-Morala: Feriti-va de spitalele epocii de aur capitaliste ca de dracu. Intri cu o boala si iesi cu trei.
@ Username
Referitor la UPS, in situatia in care va mai amintiti, cat de vag, lectiile de fizica, va sugerez sa facem un calcul. Pentru simplitate, as lua o durata de 10 ore, nu de 20 de ore, cat propuneti dvs.
Concentratorul de oxigen consuma, in medie, 300 Wh, deci in 10 ore va absorbi 3000 Wh. Asta inseamna ca aceeasi energie ar trebui sa o poata furniza UPS-ul.
Un UPS functioneaza, de regula, cu o baterie de 12 V. Ca sa functioneze o ora, va trebui sa furnizeze 300 : 12 = 25 Ah. Pentru 10 ore, rezulta ca e nevoie de o baterie de 12 V, cu o capacitate de 250 Ah.
Iar calculul este pentru caz ideal, fara pierderi. Cum pierderile la stocare si conversie sunt de 40-50%, rezulta o capacitate mult mai mare.
Din cate stiu eu, nici macar bateriile de locomotiva nu au capacitatea de 250 Ah. Oricum, pentru un asemenea demers, atat pretul, cat si depozitarea instalatiei (pentru un apartament de bloc) ar fi prohibitive.
Ca un amanunt important: exista UPS-uri de 600 W, sau 1200 W, sau mai mari. Dar va rog sa cititi cu atentie specificatiile tehnice! Aceste UPS-uri au sarcina de a asigura maximum 5 minute de functionare, la 100% din capacitate, timp suficient pentru a fi salvate operatiunile curente, a fi salvate fisierele si a inchide calculatorul in siguranta. Un UPS nu este conceput pentru a functiona ore intregi in lipsa energiei de la retea! Acela este un invertor specializat.
Solutia mea a fost alta. Am mers la firma Tehnic Gaz, din Buzau (niste OAMENI carora le multumesc din inima pentru solicitudine!), am cumparat o butelie de oxigen medicinal de 10 litri, care asigura autonomie suficient de mare in lipsa energiei electrice, am mai cumparat un reductor specializat pentru distribuire de oxigen medicinal si… asta e!
Nu mai conteaza pretul, bine ca nu ma mai tem de lipsa energiei.
Traiasca Casa Asigurarilor de Sanatate si SC Electrica SA!…
Pe mine ma tine UPS-ul cateva ore bune la PC, dar am sursa cu certificare titanium si componente ultra-eficiente. Nu e vorba de fizica, doar ca aveam impresia ca acel concentrator consuma mult mai putin. Si daca e vorba de pret, daca ar fi avut sens un UPS, ar fi trebuit livrat de aceeasi firma, oricum.
Prin unele tari stiu ca murisera oameni care traiau pe respirator din cauza lipsei de energie electrica. Doamne fereste!