Sat părăsit – jud. Buzău. Care sunt cauzele

„Un nou sat dispărut. Casele au fost părăsite, nu mai locuiește nimeni aici. Satul se numește Valea Roatei, din comuna Cozieni” – reportaj Călători prin România pe youtube.

Satul a avut cândva 20-30 de gospodării. Tinerii din comună s-au mutat (în centrul comunei, la oraș sau în străinătate), iar cei în vârstă s-au prăpădit.

În tot județul Buzău (și în toată România) sunt sate care continuă să dispară. Cauzele sunt acestea:

*întârzierea asfaltului, a alimentării cu apă, a canalizării, a gazelor. Adică a condițiilor civilizate

*absența locurilor de muncă în sat și împrejurimi

*desființarea școlilor din sat și a cabinetelor medicale

Citește și:

loading...

4 comentarii la „Sat părăsit – jud. Buzău. Care sunt cauzele

  • Cauza principală o reprezintă politicienii aflați la conducere în ultimii 31 de ani. Nu tu asfalt, nu tu apă, nu tu canalizare, nu tu gaz, nu tu curent. Despre școli și dispensare ori magazine ce să mai vorbim.
    În schimb, primarii de comune prosperă de la an la an. Ăsta subiect de reportaje – cu și despre primarii de comune buzoiene. Unul mai avut ca altul, în timp ce comunitățile sărăcesc.
    În loc de vreo 83 de comune ar trebui să avem vreo 30, economia la buget fiind enormă.
    O primărie cu vreo 500 de locuitori are vreo 20 de angajați la primărie cu tot cu primar și consilieri, în timp ce înainte de ’89 erau sub 10 angajați, iar populația mai numeroasă.
    Avem nevoie de reformă administrativa, suntem singura țară din fostul bloc socialist care funcționa după o organizare administrativ-teritorială din anii ’60.
    Dar, una este când la botezul nepotului îți vin vreo 75 de primari și alta este când îți vin vreo 15 primari. Am dreptate, tovarășe Neagu? Sigur că am…

    Răspunde
  • @Radu, se pare că eşti un cititor deştept şi bine informat… Bravo !
    Într-adevăr, avem un număr exagerat de comune comparativ cu populaţia care a scăzut drastic după 1990 încoace ! Să mai fie desfiinţate din ele ! Tot ce înseamnă ,,comune” sub 1000 de locuitori, unde nu calcă mai nimeni, rupte de civilizaţie din toate punctele de vedere, să fie desfiinţate şi incluse în componenţa primăriilor vecine mai răsărite. Numai atunci vom putea vorbi de o DEZVOLTARE RURALĂ în adevăratul sens, la nivelul întregului judeţ, pt. că progresul la sate deocamdată nu e vizibil decât în comunele de lângă Buzău !

    Răspunde
  • Un UAT ar trebui să aibe minim 5.000 de locuitori, iar județele comasate în regiuni. Mai puțini funcționari, mai mulți bani pentru investiții.

    Răspunde
  • Corect, iar in plus inseamna si posibilitati mai mari pentru accesarea fondurilor europene. Asta inseamna integrare. Pai ce componenta de dezvoltare durabila poti sa-ti imaginezi, la un proiect care poate deservi 1000 de locuitori? Dar, ma rog, despre fonduri europene nu stiu daca merita sa discutam, din moment ce nu exista interes din partea primarilor pentru asa ceva, ca nici nu pica nici nu curge si atunci ce sa ne mai batem capul ….
    Dar, stati linistiti, nu va exista nici o reforma administrativa, desi se vorbeste despre necesitatea ei stringenta de ani buni. Nu exista vointa politica!!!! Adica cine dracu ar vrea sa se lipseasca de primarii aserviti, de functionarii obedienti? Cine i-ar mai vota atunci? Plus ca asta nici n-ar putea fi un subiect pentru o campanie electorala, pai ce, prin reorganizrea asta se dau pensii mai mari, sau se maresc ajutoarele sociale? Nu! Pai ce alegator ar fi interesat sa sustina un partid care sa faca o astfel de reforma … Si atunci, ce discutam?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.