Protest la Buzău. 100 de persoane
„Nu vrem milă, vrem respect”, au strigat azi angajații cu cele mai mici salarii de la Spitalul Săpoca: infirmierele, brancardierii și personalul tehnic-administrativ.

Protestul la care au participat în jur de o sută de oameni s-a desfășurat la ora 12.00 în fața Prefecturii Buzău.

Infirmierele și brancardierii de la Săpoca susțin că merită (și ei) creșterea veniturilor:
„Desfășurăm cea mai grea muncă. Lucrăm cu pacienți care au comis crime, violuri, cele mai abominabile fapte. Peste toate astea s-a suprapus și pericolul infectării cu Covid. Am fost înțelegători, am așteptat, dar nu se mai poate. Cerem guvernului să-și respecte promisiunile” – Mariana Spoială, lider de sindicat Săpoca

Proteste similare au fost ținute în toată țara de federația sindicală Sanitas.
Citește și:
Cat au salariul in mana cu tot cu sporuri si orice alte facilitati? Ca fara informatia asta, ce as putea spune?
Eu nu înțeleg de ce atâta încrâncenare din partea sindicalistilor?! Daca se simt nedreptățiți, să-și dea demisia și să plece în privat! Hai sa vedem! Câți dintre ei au curajul sa o facă! Ar trebui sa le fie tăiate salariile cu 50%. Și așa ar fi prea mult pentru cât sunt ei capabili sa facă!
Pirvu, asta e reactie de sclavete la patronache, care e pus zilnic in genunchi si se oftica de faptul ca altii isi pot negocia salariul. Daca tie iti da patronul 2 lei jumate si nu indraznesti sa comentezi, ca gaseste altul in locul tau, nu inseamna ca toti trebuie sa fie la fel. Tu si altii ca tine de ce nu va duceti sa va faceti doctori, profesori, politisti etc, daca ziceti ca salariul e mare? Asa isi negociaza aceste categorii salariul.
Daca o sa cauti sa rezolvi ceva cu o firma, observi ca 3 sferturi din angajati sunt praf, mai mult strica decat sa iti rezolve ceva. Iar 3 sferturi din taxele la stat sunt fentate.
Daca salariile doctorilor, profesorilor, politistilor etc ar fi si mai mici, ar atrage persoane si mai prost calificate, cum sunt si alea 3 sferturi din cei de la privat, si apoi te-ai plange si mai tare de serviciile puse de stat la dispozitie.
Username:
Marirea salariilor, atat in privat cat si la bugetari, trebuie sa fie corelata cu un sistem clar de evaluare a performantelor. Nu doar ca asa vor unii sau altii.
Acum, referitor la cazul cu acesti oameni, problema sta asa: la personalul medical salariile au crescut foarte mult in ultima vreme (ceea ce pe de o parte cred ca este bine), dar pe de alta parte inegalitatile din sistem s-au adancit.
O asistenta se duce spre 5.000-6.000 ron net, iar infirmiera sta pe la 3.000 ron net. Avand in vedere nivelul de pregatire dintre cele 2 pozitii, eu zic ca este corect. Dar incepe sa le roada invidia pe infirmiere ca „…de ce nu au si ele mai mult…”, aici este de fapt problema.
PS marirea din pix a salariilor nu inseamna ca de a doua zi acei oameni sunt mai performanti. Nu am vazut categorii de bugetari cu salarii marite peste noapte care apoi alergau ca furnicile prin birouri, sa fim seriosi. Idem si la privat.
Si mai este o chestie: am vazut, in cazuri rare, echipe de bugetari care erau de top pentru ca aveau un manager bun, fara sa aiba cine stie ce salarii.
Subiectul este foarte complex…
Daca au 3000 lei, e relativ ok, desi parca alora le-as da un mic spor, ca lucreaza cu diliii. Desi, posibil deja sa aiba acel spor si sa nu stiu eu.
Toti tipa de performante. Nu prea ai ce performante sa evaluezi la stat, ca nu faci suruburi si nici nu ai cu ce compara usor. De exemplu, compara un profesor la o scoala buna din centrul orasului, unde copiii stiu deja sa citeasca la 6 ani si provin din parinti cu gene sanatoase cu un profesor din vreun catun, unde ii vin copii facuti la betie sau pentru alocatie, care la 6 ani au intelectul unei pisici maidaneze. Ce rezultate va avea unul si ce rezultate va avea altul? Cum compari performantele unui doctor, cand depinde mult de organismul pacientului, de aparatura etc. Desigur, cand ceva e suspect, se afla, esti ocolit chiar si la stat, ti se urca lumea in cap. Nu poti testa decat capacitatea personalului, performantele doar partial si in anumite contexte.
Singura categorie de bugetari care cred eu ca nu isi merita salariul sunt gardienii locali si aia pusi politic prin regii, directii, consilii de administratie, care au salarii enorme inutil. Doctorii, profesorii, politistii, pompierii, cred ca isi merita salariile.
Iar armata mi se pare oarecum inutila in momentul actual. Poate fi subtiata masiv, dar ne bate nato obrazul. Suntem singurii care luam de la sanatate si educatie, ca sa distrugem si generatiile tinere, si pe cele in varsta, ca sa fie nato multumit ca suntem printre foarte putinii care avem 2% din pib la armata. Altii au sanatatea si educatia mult mai bine intretinuta si tot nu isi permit sa dea atat la armata.
La NATO e principiul contributiei egale, avea dreptate in cazul asta diliul de Trump: unii pun miliarde la bataie, altii zeci de milioane si vor sa fie aparati oricand, oriunde, oricum, conform aliantei….
Algoritmi de masurare a performantelor se gasesc in orice domeniu, indiferent de sorginte (buget sau privat). Este o discutie lunga, la o bere.
Adevarul e ca educatia si moralitatea sunt la pamant in pregatirea generatiilor de prin 1950, odata cu instalarea comunismului. Si nu ma refer aici la materiile exacte, ci strict la educatia de baza, civica.
Username, vad ca te pricepi, nene, nu jucarie la ce inseamna sa fii patron! Las-o jos ca macane! Iar despre competenta si salarii …. degeaba au salarii mari daca multi tot incompetenti sunt!
Problema e complexa. Complexitatea, insa e data de modul in care a fost gandit (sau nu) sistemul. E clar ca exista inegalitati. Ma intreb, oare de ce pana acum „sindicatele” n-au vazut asta? Sau de ce n-au vazut pana acum ca n-au cu ce sa-si faca treaba, ca sefii lor (numiti politic) sunt incompetenti, chiar rau intentionati, ca sistemul, in totalitatea lui este o prostie si duce, mai devreme sau mai tarziu, la prabusirea institutiilor in care lucreaza, implicit a statului roman?
In alta ordine de idei, hai sa lasam deoparte profesorii, militarii, ISU, politie, sistemul de sanatate, justitie. Sa ne gandim „doar” la marea masa de functionarime ce activeaza in administratia locala sau de stat. In contextul asta am si eu o intrebare, la concret: ce procent din bugetul anului 2020 (bugetul realizat) al primariei Buzau, il reprezinta veniturile (atentie, nu salarii, pentru ca sunt multe alte beneficii, care se platesc din acelasi buget) brute (subliniez, brute) ale functionarilor din primarie? Si, pentru corectitudine, sa scadem cota de taxe din aceste venituri ce se intoarce la primarie. Sunt convins ca cifra reala ne-ar lasa masca! Sa-ntreb si la judet? Si la prefectura? „Presa” locala a vorbit vreodata despre aceasta cifra? Sau o gasim publicata undeva, dar asa, in clar, sa priceapa tot prostul, asa ca mine? Si inca o intrebare: mai intereseaza pe cineva?