Cât câștigă într-o lună doi asistați social din orașul Buzău
Nu-și iau serviciu pentru că primesc suficienți bani de la stat ca asistați social ?
E o întrebare pertinentă pe care și-o pun mulți cetățeni interesați de viața cetății.
În încercarea de a oferi un răspuns la această întrebare, reporterul buzoienii.ro a solicitat și obținut azi remunerația a două familii de asistați social din oraș.
Caz 1
Familie cu 5 membri (2 adulți cu 3 copii). Încasează 527 lei ajutor social + 58 lei ajutor încălzire + 246 lei alocatie pt. susținerea familiei = 831 lei lei total
Caz 2
Familie monoparentală (mamă singură cu 4 copii): 527 ajutor social + 58 ajutor încălzire + 428 alocație pt. susținerea familiei = 1013 lei total
Sumele de mai sus sunt nete. Se mai adaugă în cazul familiilor de mai sus alocațiile copiilor și ajutoarele de la UE.
În 2021, în România salariul minim net e de 1386 de lei/lună.
„Decât doi poli la muncă, mai bine un pol acasă”, e motto-ul multora dintre asistații social de la Buzău.
În județul Buzău există un număr record la nivel național: 11 mii (!) de asistați social buni de muncă. O adevărată armată pentru care județul Buzău cheltuie lună de lună o avere în loc să folosească banii pentru drumuri, școli, spitale, apă-canal-gaze etc.
Paradox. Deși Buzăul are o armată de tăietori de frunză la câini, sunt firme din Buzău care nu găsesc muncitori. Unele au fost nevoite să aducă lucrători din Vietnam ori India.
Citește și:
Nu cred că pot trăi cu banii ăștia! Sigur mai lucrează la negru sau mai au șmenuri(furturi, spargeri, jafuri, etc.).
Mult mai probabilă decât presupunerea de mai sus a lui @Mihai e varianta ca aceştia să aibe rude apropiate (cel puţin una) care ,,muncesc” ce muncesc prin străinătate şi le trimit periodic EUROI de acolo. Bani care cu siguranţă sunt mai mulţi decât această pomană de la stat. Aşa se explică cum de se simt ,,boieri”, de nu vor să se angajeze nicăieri.
Ca pot trai ,ca nu ,trebuie schimbata legislatia!Nu se mai poate asa ,bani pe moca si s atatea de facut!
Pesedeul are nevoie de votanti obedienti in buzau ! Cand pesedeul va avea 2% in alegeri la buzau si nu 78% o sa vedeti cum dispar asistatii
Nu am nicio treaba cu asistatii sociali insa, cred ca este o alta fumigena aruncata de un guvern care nu stie cum sa isi acopere greselile si incompetenta. Astept, in paralel cu sumele cheltuite pentru asistenta sociala (unde de altfel intra si plata pentru femeile care stau in crestere copil si alte accesorii), sa vad si sumele cheltuite pentru „increngaturile” din aparatul de stat, unde fiecare ministru are doi-trei consilieri, care la randul lor au si ei garnitura lor de asistenti si asa mai departe. Si ati ghicit, toti din cadrul acelorasi partide care se afla la putere – fie ca vorbim de PNL sau PSD, sistemul e acelasi – un numar imens de abonati la banul public, unii care nici macar nu se sinchisesc sa dea pe la munca. Acolo este adevarata problema, si nu in aia doi lei pe care il dau unora! Dar bag de seama ca PNL = PSD = USR – aceeasi lupta pentru putere, coruptie si demagogie!
Aici am ajuns din cauza pomenilor electorale de 30 ani.
Bine zis @bukk,când votezi orbește psd-ul, nu poți avea pretenții prea mari. Unde-i sărăcie, înapoiere, șomeri și asistați sociali, inevitabil acolo conduce psd-ul. Când o dispărea această majoritate din toate forurile decizionale, atunci să avem pretenții de modernizare a județului/municipiului.
Ar trebui verificați si care sunt buni de muncă sa meargă la muncă, sa munceasca pentru ceea ce primesc. Sunt salariata si de 25 de ani plătesc contribuții la stat din salariu, iar cand am fost in perioada de izolare, nu a venit nimeni să mă întrebe dacă sunt bine sau am nevoie de ceva.
Mai oameni buni, asistatii astia nu primesc bani degeaba cum incearca unii sa sugereze!!! Fiecare din ei presteaza un numar de ore lunar munca in folosul comunitatii locale. In plus valoarea in lei pt un asistat social este de 145 de lei lunar, va spun ca un caine primeste 270 de lei(9lei pe zi) pe luna drept de hrana. Toata aceasta tevatura cu asistatii sociali este facuta doar pt a abate atentia de la nerealizarile acestei guvernari jalnice. Si asta o spune unul care a votat cu ei….
Nu e chiar așa. Majoritatea au copii, iar suma crește exponențial. Iar pe lângă ajutorul social, așa cum se vede în articol, mai primesc și alocatie pt susținerea familiei, ajutor de încălzire, ajutoare de la UE. SWE adaugă și alocațiile copiilor și se ajunge astfel la un salariu minim pe economie. De ce să-și mai ia atunci serviciu ?
@anonim, cam ce ar fi trebuit sa faca guvernarea actuala, dupa cateva luni, intr-o perioada de pandemie cu incasari mai mici la buget si o datorie enorma lasata de PSD pentru pomenile electorale date cu nemiluita ?!
Dar TU, ce ai fi facut ? Concret.
PS nu tin cu ei, doar intreb.
Dacă sar face verificări mai detaliate sunt foarte mulți care nu au dreptul. De exemplu, la Săpoca, o persoană are ajutor social are grijă de bătrâni, fiind remunerată la negru, iar soțul are o pensie de 1800 lei/lună.