10 mil. €. Ce se va face cu banii

După Primăria Buzău și CJ Buzău va recurge la soluția unui împrumut.

Paradoxal, vestea nu-i rea, ci bună.

Emanoil Neagu, șef CJ Buzău: „Toți banii pe care o să-i luăm din împrumut o să-i folosim la investiții. În principal vor merge pentru cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene. Unele sunt în derulare, altele or să înceapă. Ca să vă dau un exemplu, la toamnă vor demara lucrările pentru extinderea și modernizarea UPU. Nu toți banii necesari provin din fonduri europene. Trei milioane de euro va fi partea noastră, a CJ Buzău”

CJ Buzău are acum în lucru 4 drumuri județene pe fonduri europene:

Mărăcineni – Podu Muncii (termen 2021)

V. Pașii – Robeasca (termen 2022)

V. Vodă – Sărulești – Bisoca

Cozieni – Bozioru – Brăești

Tot pe fonduri europene se va face și Podu Muncii – Plaiul Nucului (CLICK AICI pentru detalii).

În execuție este și transformarea fostului spital Brătianu în Centrul Cultural (termen 2021), iar în curând vor începe lucrările și la Muzeul Județean (ambele cu fonduri europene).

La toamnă ar urma să fie inaugurat Centrul Cultural de pe Bd. N. Bălcescu

Și Primăria Buzău a apelat la împrumuturi, dar – de asemenea – exclusiv pentru investiții (și cu dobândă mică). În orașele civilizate din toată lumea obiceiul contractării de împrumuturi e un lucru banal, iar cei de la noi care critică această soluție suferă probabil de analfabetism economic.

O problemă ar fi fost dacă împrumuturile contractate de autoritățile locale s-ar fi făcut pentru acoperirea unor cheltuieli de funcționare (exemplu: împrumuturile de milioane de euro pe care le lua în trecut Primăria Buzău pentru plata subvenției la căldură).

Oradea e orașul din România cel mai lăudat și care a apelat cel mai mult la împrumuturi pentru a se moderniza. Conform unor informații ar fi ajuns la un grad de îndatorare de 40% (peste limita impusă de lege).

Citește și:

loading...

10 comentarii la „10 mil. €. Ce se va face cu banii

  • Domnule presedinte Neagu, ti-ai batut joc de o comunitate intreaga Maracineni, Sapoca, Cernatesti, Beceni cu această firmă care modernizează drumul dj203K, suportam de peste 3 ani bataia de joc a lor, ne intra apa in case, drumul este praf, amenajarile deoparte si de alta a dj203k sunt facute dupa ureche, totul se naruie si se degradeaza pe zi ce trece, cum ati permis sa se faca o asa lucrare cu o firma fara experinta si cu toti betivii de muncitori si toate adunaturile. Este strigator la cer in ce situatie de dezastru a adus firma asta acest drum.

    Răspunde
  • Credite faci cand te duce bila si le si pui la „treaba”, sa ai de unde le returna ulterior. Investitia e cand faci drum catre sau in scopuri economice, turistice, nu ca se repara un drum judetean. Aia nu e investitie, e fisa postului.
    Ma intreb, nu era mai simplu si corect, decat sa faci credit, mai bine nu te bagi parte cu 40% la imensul fenomen fotbalistic local?!?
    Precum Toma, dupa Dragiaca – succes mai mare decat Untoldul dupa mintea si afirmatia dansului (la un leu biletul, Dragaica a avut dublul festivalului, ca public = succes), concertele clasice pe sub cearceaf (nu mai retin sumele), pe moca si cozi, in sala de sport, ineptia cu logoul si sloganul orasului = 20.000 lei, reziliera licentelor maxi-taxi mai devreme cu 6 luni de data expirarii = 200.000 lei paguba, finala nationala Eurovision, de pe urma creia nici macar nu ne-am calificat mai departe, ca tara, ne-a facut o reclama locala de ne-a rupt, la 200.000 euro (?!?), Compania de Apa – reorganizare, nu-i lasa in sediul nou, platit de catre cumparator MAI MULT decat a cerut vanzatorul :)))))))) si lista poate continua.

    Răspunde
  • Ar trebui programate strategic ceva împrumuturi și pentru întreținerea umbrelelor, lăculețelor, a fântânilor arteziene, căci fără investiții care să producă bani pentru oraș, întreținerea acestora va împovăra bugetul și așa încovoiat după cum ne anunță domnul Primar.

    Îndrumare de la Oradea:
    https://m.zf.ro/zf-transilvania/parcurile-industriale-detinute-de-primaria-oradea-au-atras-investitii-de-peste-40-mil-euro-in-2019-18823105
    Deci 4 parcuri industriale are în administrarea Primăria la ei. Fraieri. Și-au făcut de lucru cu astea pe termen lung în loc să facă umbreluțe, săli multifuncționale și fântâni arteziene din împrumuturi. Nu știu nimic! Verze. Noi vom fi fruncea! Puțină răbdare.

    Răspunde
  • Ce-mi place dubla măsură! Când se împrumută Cuțu în numele statului român amanetând viitorul pentru cel puțin 50 ani e WOW! Bolojan cică a investit în parcuri industriale! WOW. La următoarea criză când „investitorii” demontează halele și pleacă acasă tot WOW o să fie!

    Răspunde
  • Problema nu este ce se va face cu banii,ci daca se vor face cu adevarat lucruri necesare si utile comunitatii,si mai ales CAT SE VA FURA din acesti bani!

    Răspunde
  • Va rog ! Ptr doar 100 mii euro, ma angajez sa replic eu arterizenele din parcuri, ceva tevi PVC, cateva coturi, 10 ceasuri de presiune si un furtun care trage apa din lac ca sa o dea pe partea cealalta…., repet (!!!!) ….DOAR 100 mii euro si va promit ca facem economie !
    Dha….dhhhhaaaaa

    Răspunde
  • Cătălin, la banii ăștia punem apă minerală și tot ieșim cu profit!

    Răspunde
  • Banii pentru proiectele cu fonduri europene ar fi trebuit sa existe atit la Primarie cit si la Cons Jud, Problema e ca s-au irosit sume importante de bani nejustificat atit la primarie , cit si la Cons Jud pe nimicuri ; faci imprumuturi pt proiecte mari cind sursele locale nu sint suficiente ( Cons Jud va da in 3 ani 10 mil pentru echipa de handbal si pentru cele 2 de fotbal )

    Răspunde
  • În mod normal așa ar trebui să stea lucrurile. UAT-urile să aibă în cont bani pentru cofinanțare, numai că realitatea e alta. Banii necheltuiți până la sfârșitul anului fiscal se întorc la Bugetul Consolidat de Stat. Aici e tâmpenia. Vrei, nu vrei, este mai bine să cheltui toți banii, chiar pe inutilități, decât să-i returnezi la buget.
    Firesc ar fi ca odată bugetat un proiect, banii să rămână pentru acel proiect chiar dacă se întârzie implementarea lui din diverse motive.

    Răspunde
  • Se lucreaza cam aiurea , in special la Cons Jud ; se dau termene largi ( 4 ani pt un proiect care poate fi finalizat in 2 ani, tergiversare lucrari si nu mai stie nimeni de unde s-a pornit IPt nvestitia UPU parca s-au mai dat bani si trebuia finalizata pina acum

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.