Cum Evităm Obiceiurile Nocive Care Transformă Inima Într-o Bombă cu Ceas

Inima este organul pe care îl prețuim cel mai mult. Cu toate acestea, principalul dușman pentru sănătatea inimii noastre sunt factori precum: sedentarismul, alimentația dezechilibrată și stilul de viață dezorganizat.

Cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare

Conform studiilor, bolile cronice sunt asociate cu un stil de viață neglijent. Pentru a preveni riscul de afecțiuni ale inimii sunt necesari câțiva pași de acțiune pozitivi.

  • Alimentația adecvată

Consumă alimente bogate în fibre, antioxidanți, potasiu și proteine naturale. Fructele de pădure, cerealele integrale, fasolea, nucile și semințele crude, nesărate, ovăzul sau untul de migdale se numără printre cele mai indicate alimente pentru sănătatea inimii.

  • Suplimente nutritive

Alături de o alimentație bogată în nutrienți, adoptă în dieta zilnică suplimentele și produse naturiste pentru inimă. Omega-3, vitamina B12, vitamina B6, vitamina C, sau coenzima Q10 sunt cele mai importante secrete care mențin inima perfect sănătoasă până la o vârstă înaintată. 

Omega-3 normalizează coagularea prin echilibrarea fluxului de sânge, reduce nivelul de trigliceride cu aproximativ 15-30% și de asemenea, menține ritmul cardiac. Vitamina C contribuie la vindecarea țesuturilor, protejează arterele și produce colagen, scade radicalii liberi din organism care atacă arterele și țesutul cardiac.

  • Renunțarea la fumat

Tutunul încurajează formarea plăcilor pe pereții arterelor. Cu timpul, acest proces îngustează arterele, până ce inima ajunge să pompeze sânge printr-un canal care se tot micșorează. Dezvoltarea plăcii pe pereții arterelor îngreunează pomparea sângelui către inimă.

  • Odihna de calitate

Atunci când oferi corpului 7-9 ore de somn, scade riscul de hipertensiune arterială, diabet de tip 2 și obezitate.

  • Atenție la etichetele produselor

Încearcă să eviți alimentele care conțin sirop de porumb cu nivel crescut de fructoză, zahăr sau substanțe chimice complexe. De asemenea, exclude din alimentație grăsimile trans, grăsimile saturate, sodiul și înlocuiește-le cu vitamina A, vitamina C, calciu și fier.

  • Fă sport

Obezitatea favorizează problemele cardiovasculare. Apucă-te de exerciții fizice minimum 30 de minute zilnic, obicei care scade tensiunea arterială, stresul și colesterolul.

  • Igiena orală

Puțini știu că problemele cu inima sunt strâns legate și de igiena inadecvată a danturii. Agenții patogeni participă la dezvoltarea plăcilor în arterele inimii. Așadar, se impune perierea corectă a dinților și curățarea gingiilor pentru menținerea igienei dentare impecabile.

  • Gestionează stresul

Orice situație stresantă crește tensiunea arterială, colesterolul, cortizolul și trigliceridele. Gestionarea stresului este posibilă prin mijloace aflate la îndemâna oricui: sport, scrierea într-un jurnal, muzica, practicarea unui hobby, sau socializarea.

  • Redu consumul de alcool

Alcoolul crește zahărul în sânge, tensiunea arterială și trigliceridele. Consumul exagerat de băuturi alcoolice poate provoca accidente vasculare cerebrale și infarct.

  • Consumă usturoi

Din Antichitate, usturoiul era folosit în scopuri terapeutice. Acest ingredient era oferit olimpicilor pentru a-și îmbunătăți rezistența la efort. Usturoiul scade semnificativ progresia bolilor de inimă. Dacă nu îl poți consuma ca atare, atunci include usturoiul cu încredere în rețete variate.

  • Plimbă-te zilnic

Pentru firile sedentare care amână sportul pentru mai târziu, există câteva soluții mai plăcute decât efortul susținut. De exemplu, dansul, înotul, grădinăritul, drumețiile, plimbările sau chiar yoga. Obișnuiește-te să te plimbi în fiecare zi măcar 10 minute. Acest obicei reduce stresul din organism, elimină surplusul de grăsime și îmbunătățește starea generală de spirit, ceea ce e minunat pentru sănătatea inimii.

  • Sănătatea mintală

Studiile arată că multe persoane afectate de boli de inimă suferă și de tulburări mintale. Cei care suferă de depresie, anxietate sau furie sunt mai predispuși unor complicații grave ale inimii. 

Alimente nocive pentru inimă

Acum că am aflat cum trebuie să arate dieta zilnică pentru o inimă sănătoasă, ar trebui să analizăm și lista de alimente care nu mai au ce căuta în meniul nostru alimentar.

1. Brânza galbenă

Brânza galbenă sau americană este un tip de lactat procesat. Culoarea se datorează conținutului cu un anume colorant vegetal. Grăsimile cresc densitatea sângelui și obligă inima să pompeze mai mult. În plus, sodiul accelerează ritmul cardiac. Dacă este suprasolicitată, inima se deteriorează și în timp, cedează.

2. Băuturile dietetice

Scopul acestor băuturi este acela de a ne menține greutatea corporală în parametrii optimi, în timp ce savurăm gustul delicios și dulce. Însă, băuturile dietetice sunt nocive în mai multe privințe. Conținutul ridicat de sodiu și îndulcitorii artificiali conduc în timp la probleme cardiovasculare.

3. Batoanele energizante

Batoanele de acest fel ne furnizează doza necesară de energie, ideală pentru o zi plină. Însă, ceea ce puțini știu este faptul că, acest avantaj este consecința unui conținut de grăsimi hidrogenate care conduc la creșterea colesterolului. 

4. Margarina

Atât margarina clasică, precum și margarina ‘’light’’ conțin ingrediente modificate genetic ce acționează ca o bombă cu ceas pentru sănătatea inimii.

5. Alimentele conservate

Atunci când cumperi un produs, ai grijă ca acesta să nu conțină butilhidroxianisol și butilhidroxitoluen. Astfel de conservanți pot intoxica și cel mai sănătos aliment. 

Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care specialiștii promovează obiceiul de a verifica etichetele ambalajelor.

Un comentariu la „Cum Evităm Obiceiurile Nocive Care Transformă Inima Într-o Bombă cu Ceas

  • Toate sunt adevarate, in afara de suplimentele alimentare. Acestea sunt cele mai daunatoare pentru inima si pentru organism, in general. Trebuie luate doar in caz de deficienta reala, descoperita de medic, si doar cand nu pot fi corectate prin dieta. Oamenii care iau suplimente, vitamine, minerale etc fara reteta si fara analize se sinucid putin cate putin, pentru ca majoritatea provoaca tot felul de boli de inima, cancer etc daca sunt luate la nimereala.
    Plus ca aproape toate sunt contrafacute sau nu respecta gramajele, sunt niste bombe cu ceas. Deci, aceste suplimente cred ca sunt o solutie in extremis.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.