Doliu în lumea medicală. A decedat un medic cunoscut, fost director al Spitalului Județean
Doliu în lumea medicală buzoiană. Medicul pneumolog Dorel Nicolescu, fost șef al Spitalului Gârlași și apoi director al Spitalului Județean de Urgență Buzău, s-a prăpădit ieri la un spital din București.
„Cu profundă durere anunţ plecarea spre cele veşnice a celui ce a fost DR. DOREL NICOLESCU , fost Director al Direcției de Sănătate Publică Buzău, manager al Spitalului Județean de Urgență Buzău și Medic șef Secție Pneumoftiziologie, un om plin de bunatate, iubitor de viata, caruia ii placea pe langa de a trata bolnavii, sa scrie poezii si sa cante la pian, un om care a trait frumos si a fost mereu aproape de oameni, care il vor pomeni mereu cu iubire O rugaciune, o floare, o lumanare si lacrimi pentru OMUL Dr. NICOLESCU DOREL ce si-a iubit meseria, a fost un profesionist si un om desavarsit. Plecarea sa dintre noi lasa un gol, dar si amintirea unui om despre care s-a vorbit si se va vorbi numai de bine. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ! Suntem alaturi de familia indurerata„, a scris pe pagina de socializare Mirela Bratosin, cea care i-a fost șefă de cabinet ani buni cât timp medicul Nicolescu a fost managerul Spitalului Județean.
Dorel Nicolescu, 68 de ani, avea doi băieți, din care unul tot medic. Iată ce scria despre el, cotidianul Adevărul într-un articol publicat în 2011.
„Am ales să mă fac medic după ce-am fost internat în spital”
La vârsta la care mulţi copii se gândesc la viitoarele jucării şi la distracţii de tot felul, Dorel Nicolescu îşi creiona strategia pentru a ajunge un cadru medical respectat. Omul în halatul alb spune că a îndrăgit această meserie din copilărie, după primul contact cu un spital. „Mi-am propus să mă fac medic în urma unei experienţe pe care am avut-o pe când eram internat la un spital din Buzău, prin anii 60. Am rămas impresionat de forfota doctorilor şi de instrumentarul medical şi atunci mi-am ales drumul în viaţă. Deşi am terminat un liceu la secţia reală, ţelul meu în viaţă a rămas nechimbat”, mai spune Dorel Nicolescu
„Mai întâi trebuie vindecat sufletul bolnavului”
„În lipsa unei abordări delicate a cazuisticii medicale, vindecarea poate fi doar o himeră”, spune doctorul Dorel Nicolescu, care adaugă că în meseria de medic trebuie să ai pe lângă har şi un talent deosebit de a ajunge la sufletul omului. „Am constatat în timpul carierei mele că bolnavul se vindecă mai mult de 50 la sută dacă reuşeşti să îi vindeci sufletul pentru început. Nu este chiar aşa de uşor ca să obţii asemenea performanţe, să ajungi să fii înţeles de fiecare pacient în parte. Un medic complet trebuie să aibă pe lângă credinţa în Dumnezeu şi o pregătire psihologică. Din acest motiv cred că s-ar impune în prezent o mai bună testare a viitorilor doctori tocmai pentru a evita situaţii neplăcute”
Cânta la pian, scria poezii, citea folozofie
Pe lângă dragostea pentru bibliotecile voluminoase, cu cărţi care mai de care mai interesante, Dorel Nicolescu mai are şi alte deprinderi cunoscute doar de prietenii apropiaţi. „Sunt absolventul unei şcoli de artă şi cânt bine la pian. Cel mai mult mă relaxez în compania muzicii clasice. Iubesc foarte mult filosofia şi ca atare îmi place să-mi scriu cugetările mele de viaţă. Mai scriu şi poezii uneori şi citesc multă filozofie a religiilor. Meseria noastră este foarte solicitantă şi în felul acesta reuşesc să mă relaxez”, a mărturisit Dorel Nicolescu ce-l pasionează în puţinul timp în care nu este îmbrăcat în halatul alb, de medic.
Întrebări şi răspunsuri
Care a fost cel mai complicat caz pe care l-aţi avut vreodată?
Cel al unui prieten care făcuse o infecţie la un plămân. În mod normal ar fi trebuit să facă operaţie la Bucureşti dar m-a implorat să-l vindec eu. Atunci am luat hotărârea să-i aplic o procedură mai greoaie care nu implică intervenţie chirurgicală. Totul s-a transformat într-un coşmar, a făcut stop cardio respirator. Am reuşit să-l resuscitez şi am petrecut trei zile lângă el până s-a vindecat complet.
Vă mai calcă cineva pe urme din familie?
Am doi băieţi şi unul dintre ei pot să spun cu mândrie că este dedicat trup şi suflet medicinei. Celălalt băiat este primul din neam care a ajuns economist la fel cum eu am fost primul care a ajuns medic.
Cei-i place?
Îmi place foarte mult să citesc, să ascult muzică şi să cânt la pian. Îmi plac foarte mult călătoriile şi cred că, dacă aş fi foarte bogat, aş fi un turist permanent. Îmi plac filosofiile orientale şi îmi plac oamenii civilizaţi.
Ce nu-i place?
„Nu-mi place dezordinea din societatea zilelor noastre. Nu-mi plac oamenii neserioşi şi nici jumătăţile de măsură. Nu suport să văd tinerii care sunt dezinteresaţi să facă ceva în viaţă”.