Copiii „furați” pot fi văzuți în mașini de două ori pe zi
Termenul „se fură” poate fi considerat de unii o exagerare a autorului. Dar, în presă, când se caută scoaterea în evidență a unor aspecte negative din societate exagerarea poate fi acceptată.
Subiectul articolului este „furtul” de elevi. Câteva școli (de fițe) din oraș „fură” elevi de la alte școli din Buzău și, mai ales, din comunele din jur.
Elevii „furați” nu locuiesc în zona școlilor (de fițe), dar sunt totuși înscriși acolo, la limita legii sau dincolo de ea.
Așa se ajunge ca la școlile (de fițe) să nu mai existe săli disponibile (cazul recent de la Șc. 11), iar clasele să fie burdușite cu câte 30 de elevi (și peste).
În schimb, alte școli din oraș, dar și de la țară (aici e jale!) rămân fără elevi. Din această cauză unități de învățământ din satele apropiate Buzăului au fost/urmează să fie închise din lipsă de elevi (deși tocmai au fost modernizate!) iar cadrele didactice sunt/au fost (surpriză) 90% din oraș.
Și Hasdeul „fură” vârtos
Să nu credeți că doar școlile de fițe „fură” elevi care nu le aparțin (geografic) de la alte școli.
Și Liceul Hasdeu și-a făcut clase de gimnaziu cu elevi luați de la alte școli (din oraș și de la țară) – care rămân astfel fără cei mai buni elevi.
„Furtul” aici, în cazul Hasdeului, nu este doar numeric, ci și valoric. Vă dați seama ce înseamnă dacă dintr-o clasă, de la Școala 8 de pildă, cei mai buni trei elevi pleacă la Hasdeu ? În comunism, pe vremea mea, la Școala 5, cei mai buni cinci elevi din clasă erau mutați cu cei mai slabi, ca să-i ridice și pe ei. Nu cred că ăia, „comuniștii”, erau proști când procedau așa.
Ce trebuie făcut
Practica mutării elevilor la altă școală decât cea de domiciliu trebuie suprimată. Școli frumoase sunt sau se pot face acum (în 2022) oriunde (inclusiv în rural).
Cadrele didactice din rural, cel puțin din comunele învecinate orașului, sunt la fel de competente precum cele de la oraș (am cunoscut profesori admirabili și la țară). Elevi de zece pe linie sunt și la școlile din rural, semn că dacă vrei să înveți o poți face, de pildă, și la Cochirleanca.
Pildă
Maestrul Ioan Chirilă povestea într-un interviu despre dilema avută. „Aveam două posibilități pentru băieții mei. Școala de peste drum și o altă școală mai bine-văzută, dar la o jumătate de oră de mers pe jos. Am ales școala de peste drum. În ora care se pierdea în fiecare zi pe drum, dus-întors, puteau ajunge să citească o carte în fiecare săptămână ”
Citește și:
În mediul rural nu s-a implementat sistemul finlandez. Succesul este unul fantastic, și, deși lipsește cu desăvârșire, aduce copiii din rural la oras. Școala cocheta de la Vadu Pașii nu e finlandeza. Când vor fi și ei astfel, vor avea copii. E doar un pamflet….
Ia fiti atenti aici ce solutia a gasit primaria Parisului (stiu, astia sunt slabi, ii batem pe unde ii prindem) la mizeria asta cu parintii batuti in cap care-si duc cu masina la scoala copiii pe cale de-a creste ca niste fatalai : intre orele 7:30 – 8:30 (sau cat e intervalul ala de 15-30 de minute in care isi aduc plozii la scoala) accesul auto interzis pe strazile pe care sunt scoli.
Tzac, pac, problema-i rezolvata!
PS. Pentru inteligentii care vor incepe sa urle „Bine ba, si daca am treaba pe strada aia la ora aia sau daca stau acolo si vreau sa plec, ce fac?” : daca ai treaba acolo, la ora aia, oricum nu rezolvi nimic in conditiile actuale. Asa ca-i cam tot dracu’ ala. Iar daca locuiesti acolo poti pleca linistit, e interzis accesul auto, nu plecatul de acolo.
PPS. Hai, aplaudati-ma, laudati-ma, am adus lumina in vietile voastre. Asta-i valabila pentru toti cei responsabili pe domeniul asta din Preainalta Prealuminata Preahaladita Preaneprihanita primaria Buzau.
Foarte bine! Asta înseamnă eficiență, performanță și dăruire pentru viitor. Așa ar trebui să se întâmple și cu liceele ai căror elevi nu promovează bac-ul, să se transforme ori să se autodesființeze.
Destul de inspirată ” pilda ” Dvs. – mai ales prin modul în care și-a format urmașii ilustrul ziarist sportiv Ioan Chirilă … Deși n-are legătură cu subiectul de față vreau să amintesc celor mai tineri că mai demult, pe platoul din Piața Daciei era un chioșc de presă scrisă, vopsit în verde și unde, mulți ani, vindea o doamnă slăbuță și brunetă, parcă atemporală… Ei bine, ne încolonam disciplinați așteptând mașina PTTR-ului ca să descarce ziarele proaspete și tremuram ca nu cumva să nu prind ziarul Sportul Popular pentru a citi cu nesaț … editorialul lui ” Nea Vanea ” ! ( Mulțumesc pentru găzduire !)
Bai tereaca tu ar trebui sa traiesti inca in comunism
Felicitari pentru initiativa de a trata acest subiect (cu toate ca e destul de tarziu, practica asta nesimtita si ilegala se petrece de mult timp in Buzau, nu e ceva de ieri, de azi) !!
Insa ce nu se semnaleaza in aceasta problema destul de nedreapta, in care legea si corectitudinea sunt efectiv calcate in picioare (in primul rand de catre directorii ,,scolilor de fite”’ care isi dau tot interesul ca fenomenul asta sa mearga brici, ei iesind primii si cei mai castigati din aceste ,,.afaceri”, abia apoi parintii care se vad astfel cu mofturile satisfacute – insa nu si cu garantia deplina a evoluarii in spre mai bine a odraslelor lor !!) sunt castigurile (ascunse, nestiute, nevazute, dar EXISTENTE CU SIGURANTA !!) pe care si le iau pe sub maneca (sau ,la plic”, mai bine spus) tocmai directorii acelor scoli de fite (Scoala 11, Scoala 1, Scoala 15, dar mai ales Hasdeul) unde ambitiile, mofturile si orgoliile sunt foarte foarte mari (mai presus chiar si decat implicarea in a educa cat mai bine copilul – fapt care oricum nu e un lucru cert, asta depinzand de mai multi factori) !!
Ca tot e la moda subiectul….
Întrebare: unde sunt parcările liceelor/scolilor (buzoiene) ?!
După cum am văzut prin filmele americane, și încă de niste decenii, nu de alaltăieri, pe acolo se obișnuiește ca elevii sa vina la școala cu propria mașină, mai buna, mai hârb, după posibilități, și parcheaza mașina în, și anume, ditamai parcarea cu sute de locuri a unității de învățământ.
De curiozitate: unde sunt parcările cu sute de locuri ale școlilor românești ?
Cine a mai circulat prin Evropa, a băgat seama că și neamtu’, spaniolu’, italianu’ își aduce/preia copilul la/de la scoala cu orice înseamnă mijloc de transport, de la bicicleta la camion, in nici un caz nu-l trimite la școala cu bocceluța-n spate și-n opinci ca pe vremea lui bunicu’, cam cum mai insinuează diverse persoane pe-aici, omițând un secol de evoluție tehnologica de la mijloc.
Uitând de autoturism și presupunând chiar că toți acei copii ar dori sa vina la școala cu bicicleta, ca sa fiu intr-o accepțiune susținută inclusiv de primarul urbei, cam pe unde ar putea să-și parcheze niste sute de copii „bolizii” in cadrul/preajma unității de învățământ și pe unde ar putea să ajungă la școală în siguranță ?!
Romanii evoluează mai încet, dar, totuși, evoluează !
Atitudinea corecta a autorităților este aceea de găsi soluții problemelor cetățenilor, nu de a impune o interdicție, ori de câte ori se află într-un impas, aceasta din urma este o mentalitate de neluat in seama pe termen lung, cel puțin, spre binele omenirii, la modul general.
Ăștia de comentați că își mută părinții „odraslele” la școli de fițe cred că nu mai aveți copii la școală. Eu am avut copilul la școla din Caertierul Poștă și grupa pregătitoare și clasa întâi a făcut-o cu un profesor, clasa a doua cu alt profesor și urma ca în clasa a treia să vină alt profesor care nici el ( de fapt o EA) nu stătea tot anul sau ceva de genul. Ce părinte și-ar dori un astfel de început pentru copilul său? Bineînțeles că am făcut „valuri” și mi-am mutat copilul la o școală mai bună.