TREI sfaturi pentru a reduce costurile achiziționării unei mașini second-hand
Procesul de achiziționare a unui autoturism poate fi copleșitor pentru o persoană fără cunoștințe în domeniu. Este cu atât mai dificil să treci prin acest proces atunci când intenționezi să cumperi o mașină rulată. Deși costul unei mașini second-hand este, în mod substanțial, mai mic decât costul unei mașini noi, riscurile implicate sunt mult mai mari. Mai jos vom detalia câteva sfaturi și idei pentru a evita luarea unor decizii pripite și greșite și pentru a reduce cheltuielile pe termen lung.
Iată cum poți economisi puțin cumpărând o mașină rulată
1) Ține cont de tipul de motorizare al autovehiculului – fiecare persoană are anumite cerințe atunci când caută o mașină. Există, însă, câteva caracteristici auto pe care le poți folosi ca filtre, reducând costuri pe toată perioada în care vei fi proprietarul vehiculului respectiv. Motorizarea auto este foarte importantă, atât din punct de vedere al consumului autoturismului, cât și din punct de vedere al impozitelor generate de acesta. Fiecare motor se încadrează într-o categorie. De obicei, se recomandă ca motorul să nu depășească 2000 cm cubi. După acest prag, impozitul auto obligatoriu începe să crească substanțial. Toate autoturismele cu o capacitate cilindrică până în 2000 cm cubi vor plăti un impozit auto anual de circa 200 lei/ an, pe când cele ce depășesc acest prag, vor genera un impozit de circa 900 lei/an. Impozitul auto pentru motorizări de peste 3000 cm cubi, începe de la o sumă de peste 5000 lei/an. Aceste costuri cresc de la an la an. De asemenea, motorizările între 1000 și 2000 cm cubi, de obicei, au un consum de combustibil foarte eficient.
2) Analizează ofertele de asigurare obligatorie – atunci când ai ales automobilul dorit, urmează să aduni actele necesare dosarului de înmatriculare. Procesul de înmatriculare durează de regulă, între 15-30 zile, în funcție de proveniența autoturismului și orașul în care locuiești. În cazul locuitorilor orașului București, procesul de înmatriculare se realizează la DRPCIV – în tot acest proces, un aspect interesant îl reprezintă asigurarea obligatorie RCA. Fie că ai numere provizorii, fie că vei folosi temporar numerele deja existente, ai nevoie ca autoturismul să fie asigurat. Mulți cumpărători fac greșeala de a achiziționa cea mai scurtă perioada RCA disponibilă, crezând că vor trebui să repete procesul atunci când au numerele noi, emise de către DRPCIV. În realitate, multe companii permit emiterea unor asigurări auto în funcție de seria de șasiu a autoturismului, actualizând documentul cu noul număr de înmatriculare – prețul asigurării auto pe 6 luni sau pe 1 an întotdeauna va fi mult mai mic,calculat lunar, comparativ cu prețul unei asigurări pe perioada minimă. Dacă vrei să te convingi singur, intră pe site-ul celor de la Asiguraricontactless.ro pentru a face o simulare pentru mașina ta.
3) Realizează o diagnoză auto, înainte de cumpărare – atunci când cumperi un autoturism rulat este de preferat să realizezi schimbul uleiului într-un service autorizat. Este un cost asumat de majoritatea cumpărătorilor și este și un mod prin care simți că automobilul are un start fresh. Însă, pentru a evita costuri ascunse, înainte de a lua decizia de a cumpăra mașina respectivă, este recomandat să îi realizezi o diagnoză tehnică amănunțită. Acest lucru poate fi realizat într-un service pe care îl consideri de încredere și care nu are afiliere cu vânzătorul, fie de către un inspector tehnic autorizat, care are posibilitatea să se deplaseze la locația mașinii pentru un raport tehnic. O astfel de diagnoză îți poate salva mulți bani pe viitor. Un schimb al kitului de distribuție sau al kitului de ambreiaj defect, care nu au fost verificate din timp, pot aduce niște costuri considerabile.
Deși căutarea unei mașini potrivite nevoilor tale poate fii un proces îndelungat și copleșitor, sperăm că sfaturile noastre te vor ajuta să iei în calcul aspecte despre care, poate nu știai prea multe lucruri, făcând astfel, niște economii pe termen lung.
Sursa foto: Pexels.com