Riscul aducerii copiilor cu mașina la școală

Scenă dureroasă pentru un băiețel, dar și pentru privitori, în această dimineață în intersecția de la Șc. nr. 15.

„Ajutor! Mi-a prins piciorul”, a strigat un băiețel de 7 anișori care avea o parte a labei piciorului sub roata SUV-ului.

După ce a coborât din mașină, roata s-a mai mișcat puțin și i-a prins piciorul copilului.

Strigătul i-a alertat pe adulții din mașină și pe trecători – care au intervenit rapid, iar copilul eliberat din strânsoare.

Riscul aducerii copiilor cu mașina la școală

Aducerea copiilor la școală cu mașina, în condiții de aglomerație și criză de timp (stres), riscă să producă astfel de incidente (mai mult sau mai puțin grave).

Maghiarii ne-au luat-o înainte: PEDIBUS

La Sf. Gheorghe și la M. Ciuc, primăriile au inițiat campanii de încurajare a mersului pe jos către școală.

S-au înființat trasee de mers pe jos (!), iar copiii sunt preluați de voluntari atât la intrarea, cât și la ieșirea de la ore.

Prof. Kondor Angota, inițiator: „Ideea ne-a venit după ce am citit într-un ziar că în Danemarca şi Italia există astfel de Pedibus-uri, iar copiii merg pe jos la şcoală. I-am prezentat ideea domnului primar, care a fost de acord. Ţinta noastră este ca 2000 de copii să meargă zilnic pe jos la şcoală cu Pedibus. Mersul pe jos la școală ajută la la dezvoltarea abilităților sociale, la creșterea controlului emoțional și al încrederii în sine. Activitatea fizică regulată ajută și la creșterea capacității de învățare. În plus, copiii primesc premii și aranjăm adesea diverse surprize”.

ANUNȚ Primăria Sf. Gheorghe (01 septembrie 2022): „Şi în noul an şcolar, elevii vor fi însoţiţi la şcoală în fiecare săptămână de către alţi „şoferi” adulţi de Pedibus (sportivi, actori, politicieni, pedagogi, medici, şefi de instituţii, reprezentanţi ai presei, organizaţii civile, asociaţii etc.). De data aceasta, programului i se vor alătura şi mulţi voluntari noi: dentişti şi asistenţi medicali, reprezentanţi ai industriei alimentare, cum ar fi cei din lanţul Bertis, echipa de organizare a Zilelor Sportive – acestea sunt doar câteva exemple dintre cei care au acceptat provocarea Pedibus. Pe lângă cele 7 trasee deja existente, în acest an şcolar programul Pedibus se extinde cu un nou traseu în cartierul Simeria. Astfel, numărul total al traseelor Pedibus se ridică la 8, iar lungimea totală a acestora depăşeşte 13 km. Pentru a acoperi această distanţă, Pedibus are nevoie zilnic de cel puţin 18 şoferi, aşadar coordonatorii programului îi îndeamnă pe cei care au posibilitatea, să se ofere voluntari pentru a-i însoţi pe elevi până la şcoală”.

La Buzău e „jale”

În loc să-i lase pe copii la școala cea mai apropiată, unde pot merge pe jos și se pot împrieteni cu alți copii (cum e sănătos și firesc), părinții își cară micuții cu mașinile în diagonala orașului ori de prin comunele învecinate dimineața și la prânz.

O practică greșită întrucât adesea copiii lor ar fi beneficiat de un învățător mai bun și de o atenție suplimentară (mai puțini elevi în clasă) chiar la școala din apropierea locuinței.

Citește și:

loading...

5 comentarii la „Riscul aducerii copiilor cu mașina la școală

  • Predau la o scoala din oras si este o bataie de joc cu acesti flotanti, majoritatea sunt copii de parveniti care au o nesimtire de nedescris. Se poate vedea asta si din felul in care conduc si ii blocheaza pe altii, nu tin cont de nimeni si nimic. Copiii, la fel, cu aere de vedeta si apucaturi de tot felul.
    Si ca un fapt comic, sunt copii care stau la 200 metri de scoala, dar ii aduc parintii cu masina pentru ca refuza sa-si vada colegii navetisti adusi cu masina, iar ei sa se injoseasca si sa vina pe jos.
    Cele 2-3 scoli din oras spre care se face pelerinaj au devenit niste locuri in care fermenteaza prostia si nesimtirea.

    Răspunde
  • Ăia de la Sf Gheorghe și M Ciuc „e” săraci, nu „e” bogați ca fătălăii dă Buzău, de aceea ei „merge” pe jos și nu „e” aduși la școală, de la Gheboaia cu „Gipu”. Ăsta e nivelul intelectual al părinților cărători de „genii”, la școlile „bune”.

    Răspunde
  • Trebuia sunat imediat la 112, indiferent dacă în mașină erau părinții sau un străin. Doar durerea săracului copil nu le va schimba comportamentul . Meritau amenda pentru vătămare corporala și permis suspendat .

    Răspunde
  • Toate institutiile stiu de ilegalitatea asta, dar nu face nimeni nimic, angajatii din politie si rudele lor au multi case in jurul Buzaului, angajatii la primarie si rudele lor la fel. Toti inchid ochii la acest circ sinistru. Dar nu toti copiii sunt adusi cu masina, altii bat singuri drumul cu autobuzele, de la 15, 20 sau 25km departare, stau cu orele prin autogari. Cand e o lege pe care politia si administratia o incalca la randul lor, nu se face nimic, toti se fac ca ploua. La fel e si cu clasele de Step by Step, care nu au nicio valoare in sine, sunt ca celelalte clase, doar ca cei privilegiati (cu relatii, spagi) isi duc copiii acolo si nu mai e nevoie sa deranjeze bunicii sau sa angajeze bone. La fel, cei din primarie sunt multumiti, ca sunt primii serviti cand e nevoie sa „scape” de copii fara sa ii coste bani sau sa-si deranjeze familia. O tara a falsului, a prefacatoriei si a hotiei. Iar copiii asta vad si invata la scoala, cum sa fenteze, de mici sunt pregatiti.

    Răspunde
  • AERE DE VEDETE LA CARE AU UITAT DE UNDE AU PLECAT AU MINCAT DE PE JOS SI ACUM SUNT OAMENI MARI CU FUNCTII NISTE TECHEABERCHEA UAAAAAAAAAA MAMA LOR LA TOTI HOTIIII

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.