Această „omidă” va apărea pe șoseaua de centură! Buzăul va fi primul oraș din țară care va avea așa ceva!
Probabil că nu și-a dat încă seama de asta. Dar avocatul Lucian Sălcuțan va intra în istoria Buzăului.
În mod ciudat, nu grație profesiei sale, ci mulțumită implicării într-un proiect educațional nou pentru România.
Clădirea, care de la distanță are aspectul unui miriapod, va găzdui viitorul centru științific din orașul Buzău.
Iar Sălcuțan și colegii săi din clubul Rotary Buzău sunt cei care au avut ideea înființării acestui science-center la Buzău. Au cu ce se mândri, vor lăsa ceva după ei. Un loc care va face mult bine elevilor din Buzău, industriei locale și orașului.
„Explorer va fi amenajat pe marginea șoselei de centură. Trebuie să-i mulțumim domnului Clement Hung, proprietarul Romcarbon. Acesta a donat acestui proiect terenul de cinci mii de metri pătrați. Trebuie să mulțumesc și oamenilor de afaceri care au donat până acum 43 de mii de euro pentru realizarea clădirii. Am speranțe că se vor strânge până la final 160-170 de mii de euro. Sper să începem cât mai curând lucrările. Science-center-ul va avea laboratoare de chimie, de fizică, de ecologie, un observator astronomic, probabil și o cameră unde se vor simula cutremurele. Dar, lucrurile sunt în permanentă schimbare, sunt din ce în ce mai mulți cei care vor să se implice, să ajute”, a spus Sălcuțan jr, astăzi, la prezentarea proiectului, făcută la Castelul Marghiloman.
Proiectul clădirii îi aparține arhitectului Daniel Popa:
„Va fi o construcție metalică, pe două niveluri, m-am gândit mult să găsesc ceva original, futurist, reprezentativ pentru un astfel de centru. Pe restul terenului se vor amenaja o parcare generoasă, un spațiu expozițional, o terasă, poate un loc de joacă deosebit. M-aș bucura dacă primăria ar putea înființa un sens giratoriu pentru ca accesul să se facă mai ușor”.
Pe lângă centru va funcționa un consiliu științific ce va fi coordonat de Virginia Mândruță Tănăsescu, profesoară de fizică la Colegiul Hasdeu:
„Îl felicit pe domnul arhitect. Îmi place foarte mult proiectul dânsului. De asemenea și pe domnul Sălcuțan. Acest centru va ajuta foarte mult educația la Buzău. Nu se va adresa elevilor performanți, ci mai ales celor care pentru a învăța au nevoie să vadă cu ochii lor, chiar să pună mâna. În timp, centrul va beneficia de dotări din cele mai utile și atractive. Deja am fost contactă de foști absolvenți de Hasdeu, fizicieni, realizați profesional în străinătate, care vor să ne ajute cu materiale, logistică etc”.
„E un proiect care vine mănușă pe ideile mele de dezvoltare a orașului. Scopul final este de a-i apropia pe elevii orașului de industrie, de tehnologie. Firmele buzoiene dau 90% din bugetul orașului. Ce face în schimb orașul pentru ele ? Jumătate din bugetul orașului merge în educație. Din nou, întreb, ce face școala buzoiană pentru ele ? Toate firmele din Buzău se plâng de faptul că nu au mână de lucru calificată, că nu au de unde să ia meseriași. Trebuie reformat sistemul liceelor industriale și a școlilor profesionale din oraș, pentru ca absolvenții lor să se întâlnească exact cu necesitățile firmelor buzoiene”, a precizat și primarul Toma.
Se trage nădejde că Explorer – Centrul Științific Interactiv va primi anul viitor primii vizitatori. Acest centru ar urma să devină un important obiectiv turistic din județul Buzău, iar pe viitor să se auto-finanțeze din vânzarea de bilete.
Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.