Gardurile de la bloc. Rezolvare convenabilă pentru toată lumea
Desființarea gardurilor metalice ori vii de pe lângă blocuri i-a nemulțumit pe unii locatari de la parter:
„Ne putem trezi sub geam cu tot felul de dubioși. Apoi, unii cetățeni o iau pe scurtătură, călcând peste florile îngrijite de noi”.
Veste bună, există o soluție convenabilă pentru toată lumea. Agreată și chiar promovată inclusiv de primarul Toma:
„Nu puteți monta din nou gard. Dar, vă rog, să plantați trandafiri”
Unii buzoieni de la bloc, cu dorință de a-și îngriji spațiul verde, au purces la soluția trandafirilor dinainte de propunerea „oficială” a primarului.
Cultivarea trandafirilor face orașul frumos și, în același timp, protejează spațiile verzi de la blocuri.
Efortul combinat, locatari + municipalitate, poate transforma Buzăul – cel puțin la nivel de cartier – într-unul din cele mai frumoase orașe din România.
Orașele din vestul României au avantajul centrelor vechi, cu clădiri de epocă, frumoase și atractive pentru localnici și turiști. Noi, la Buzău, putem face frumos măcar prin cartiere.
Citește și:
Eu flori la poarta am pomenit decat la tara, in orase eu am vazut ca-s folosite jardiniere si ghivece. Acolo unde exista plantate flori, alea-s gradini publice, in genul parcului Marghilioman, unde e normal sa ai plante, ca e gradina.
Dar, ca sa pricepem cu totii odata pentru totdeauna, dl. primar Toma stabileste (sa nu mai fie garduri, fara sa spuna si de ce/personal aprob decizia), noi executam si atat: „Nu puteți monta din nou gard. Dar, vă rog, să plantați trandafiri”. De ce nu yucca? Nu ne-a zis, dansul e primar, la dansul in oras se face cum prefera si gata!
Daca Sibiul are un centru vechi cu fatade si atat iar in rest e Nehoiu acum 20 de ani, ce? Au noroc cu Muzeul Astra si statiunea Paltinis, ca-s la iesire din oras ambele.Turistii plimbaciosi, care se uita si vad ce frumos e, nu lasa multi bani pentru o noapte de cazare si un pranz. In particular in Sibiu, nu ai ce face decat sa dai ture in cerc alternand cele doua piete si sa iei un loc la o masa. La Buzau, cineva cu cap, altcineva, va reusi sa faca atractiv orasul si pentru cei din exterior, putem sa-i numim turisti, dar in niciun caz cu alde Dragaici si concerte simfonice gratuite, in sali de sport. Nu-ti vine nici dracu ca ai tu trandafiri, 3 luni pe an, pe langa bloc. Buzaul a avut traditie in sporturile cu motor de aproape toate felurile. Buzaul a avut traditie cu festivalul Top T. Numai doua directii care ne definesc si de care s-ar putea profita la maxim, dar in niciun caz nu de catre actuala administratie, dupa cum lesne se constata.
Nu mai avem unde usca rufele. Vrem sa întindem afara rufele si vrem majoritatea de la parter sa se repună gardurile inapoi. o sa facem petitie ca sa se monteze ceva gen garduri.
Încerc să înțeleg ceea ce a dorit dnul Primar sa facă, să înfrumusețeze orașul Dar ce ne facem când persoana de la parter are probleme medicale în speță nu se poate deplasa, când pe partea aceea mai este doar un apart locuit de o persoana și aceea în vârstă Menționez ca acest gard viu era pe spate nu deranja vizual pe nimeni Din contra proteja de vânt, de persoane care scriu pe tocurile geamurilor cu marker, de pisicile care și au făcut din geamuri toaletă publică, de veciniicare scurtează drumul spre gunoi făcând alei, etc Mult mediatizata campanie de curățenie de primăvară a trecut doar prin fața blocului și pe bld N Balcescu, in spate nici măcar nu s au uitat domnii de la Urbis darămite să mai adune ceva Și atunci ne întrebăm retoric Ce ati avut cu gardul viu domnule Primar??? Menționez că este vorba de blocurile din linia a doua a bld N Balcescu cu vedere spre Cimitirul Dumbrava în linie cu Teatru George Ciprian
Înțeleg intenția domnului Primar de a înfrumuseța orașul Dar ce ne facem acolo unde persoana care locuiește la parter nu se poate deplasa, când pe aceeași coloană nu mai este decât un apar locuit, și acela de o persoană în vârstă? Vizual, gardul viu nu deranja pe nimeni aflându-se pe spate, Acum, in lipsa lui, oamenii scurtează drumul spre gunoi făcând alei, vântul aduce praf în casă mai mult ca oricând atunci când dorești să aerisesti, pisicile au transformat geamurile în toalete publice iar persoane cu simț artistic pictează cu markerul tocurile geamurilor, Cât despre muit mediatizata campanie de curățenie cu părere de rău spatele blocului n a avut parte, Și atunci ne întrebăm retoric Ce ati avut cu gardul viu de l ati scos Domnule Primar? Menționez ca apart în speță se afla pe linie cu Teatrul George Ciprian cu vedere spre celebrele garaje de la gardul Cimitirului Dumbrava
Cine a desființat gardul viu să planteze trandafiri in loc, așa se înfrumusețează orașul, nu cu locatarii pensionari, bolnavi sau cu cei ce merg la serviciu?
Plătim impozite și taxe pentru acest oraș, merităm un serviciu returnat!
Nu că iar n-am fi de acord cu deciziile domnului primar (ceea ce este adevărat : ), dar asta înseamnă libertate către o abrambureala după cum îl lovește creativitatea in moalele capului pe fiecare bătrânel și bătrânică…
Landscapingul urban este o știință, studiată și aplicată de către niște arhitecți, în funcție de niste particularități și spre a-ndeplini niste obiective foarte specifice, nu de nea Gheorghe cu exces de pet-uri și cauciucuri prin debara.
Cât despre decizia cu privire la trandafiri și nu altceva, probabil este pe considerentul că aceștia vor crește și vor realiza o bariera naturala, greu de depășit, un fel de gard, prin comparație cu alte specii de plante/flori, adică ajungem de unde am plecat, fara alte comentarii.
Preferam gard viu, mai ales gard ce sta verde aproape tot timpul anului precum e cel din parcul marghiloman in zona rotunda.
Cu trandafirii se creaza in pericol mai mare, deoarece trandafirii au spini.
Si dupa cum se vede in imagini acestia au fost plantati aproape de trotuar si cand se vor face mari risti sa treci pe trotuar si sa iti agati hainele sau chiar sa fii taiat de spinii crengilor ce vor creste.
Trandafirii n-ar trebui sa fie plantati la limita cu trotuarul pentru ca reprezinta un pericol.
La limita cu trotuarul se puteau planta specii de gard viu sau de molizi tip gard care stateau tot timpul anului verzi, erau si o bariera protectoare antipraf si anti oameni, iar daca cadeai pe ei nu pateai nimic ca sunt moi si elastici.
Ar fi indicat să se mai meargă și prin alte orașe să vadă cum arată niște garduri vii tăiate în diverse forme cât de frumos arată.
Curățenia făcută de Urbis lasă de dorit.Pe Bălcescu la blocurile din spatele blocurilor turn,n-au curățat frunzele căzute pe spațiile verzi nici în toamnă nici acum în primăvară.
Arată oribil,iar angajații care primesc salarii din taxele noastre,nu se feresc de ochii noștri când stau în coada măturii sau butonează telefoanele.
Să fim serioși. În cele mai multe cazuri gardurile vii erau crescute pe după un gard din plasă de Buzău. Niște hidoșenii care ascundeau în spate tot felul de vechituri depozitate de locatarii de la parter.