Investiție pentru copiii din Buzău și nu numai

Fotografia a fost realizată de reporterul buzoienii.ro printr-o spărtură a gardului noului șantier.

În curtea șantierului (de pe o latură a Parcului Marghiloman) în jur de 15 de muncitori de la Concas lucrează la amenajarea Casei Grădinarului.

Casa părăsită din imagine are importanță istorică. Aici își aveau baza de lucru grădinarii care se îngrijeau de parcul Marghiloman perioada sa de aur – când însăși regina venea să se relaxeze la Buzău.

Primăria Buzău, felicitări, va reabilita clădirea într-un proiect mai amplu de realizare a unei micro-ferme educaționale. În prelungirea casei se va construi o seră, iar în jur – pentru că spațiul e generos – se vor amenaja grădini unde vor lucra și învăța, asistați de personal specializat, copiii din Buzău.


Clădirea are și subsol destul de generos, luminat natural, unde va fi amenajat un spaţiu multifuncţional pentru activităţi de prelucrare a materialului vegetal – cultivat în sera anexată şi grădinile din jur.


Pe aici se făcea accesul în subsol
Luminatoarele pe unde lumina naturală intră în subsol
Clădirea are la parter trei camere. Cea de la intrare va fi folosită ca spaţiu de recepţie şi vestiar, iar în încăperile laterale vor fi două săli de activităţi (cu posibilitatea de a fi utilizate şi ca birou).

Conform proiectului, clădirea va fi legată de seră, dar și de un grup sanitar cu patru cabine (din care una adaptată pentru persoane cu mobilitate redusă).

„Sera va deservi activităţilor de plantare/creştere a plantelor şi răsadurilor pe toată perioada unui an calendaristic. Ea este concepută ca un spaţiu central, cu posibilitatea unor amenajări interioare flexibile, funcţie de anotimp şi de tipurile de culturi propuse. Din seră se poate accede, prin câte un pachet de trepte, atât în spaţiul parterului, prin zona de vestiar, cât şi la subsolul clădirii, în spaţiul de prelucrare/ preparare a materialului vegetal”

AVANTAJE

Chiar prin spatele imobilului trece canalul Iazul Morilor, astfel că grădinile și sera pot fi irigate facil și gratuit. Sub lespedea de mai sus se aude șiroind apa canalului
Accesul la „Casa grădinarului” se face facil, atât dinspre parc, cât și dinspre str. Horticolei, zidul având prevăzută o ușă chiar aici
După reabilitarea Casei de Oaspeți și a grajdurilor (în weekend pot fi aduși aici câțiva căluți) plus amenajarea „Casei Grădinarului”, Parcul Marghiloman va deveni un obiectiv vizitabil inclusiv de copiii din județ

Citește și:

loading...

Un comentariu la „Investiție pentru copiii din Buzău și nu numai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.