Medicii renunță la gărzi! Director: „Ar fi o dramă”

Patru medici importanți din spitalul județean, printre care și chirurgul Dragoș Vicol, au anunțat ieri că renunță la contractul prin care efectuau gărzi.

„Va fi o dramă”, avertizează directorul Claudiu Damian, îngrijorat că și alți membri ar urma să denunțe în orele/zilele următoare.

„Cine mai internează pacienții, inclusiv copiii, în afara programului? Cine îi tratează într-o situație de urgență”, s-a plâns Damian.

Care e supărarea medicilor

Situație ciudată, pentru plata gărzilor, medicii sunt plătiți cu doar o treime față de salariu (!) conform unor grile din 2018.

Adrian Zoican, medic UPU: „E incorect, o oră de gardă este plătită cu doar o treime față de programul obișnuit al unui medic. Medicii sunt descurajați să mai facă gărzi, mai degrabă merg să lucreze în privat”.

Statul e pus sub presiune, trebuie – în 20 de zile (cât durează preavizul) – să rezolve problema.

Altfel, lipsa prezenței medicilor riscă – în cazurile grave – să producă victime.

Claudiu Damian: „Impact catastrofal!”

„Acest lucru ar duce pentru spital la un impact catastrofal pentru că ar însemna că liniile de gardă nu ar mai fi asigurate şi atunci, implicit, nu vom mai putea asigura un control medical al pacienţilor care se prezintă la SJU. Nu depinde de mine ca manager al spitalului, nici de Consiliul Judeţean (CJ), aceste modificări ar trebui realizate de Ministerul Sănătăţii pentru a fi puse în aplicare. Sper să nu se ajungă la forma finală, pentru că la 20 de zile de la depunerea demisiilor, contractul o să înceteze şi o să rămână doar o gardă obligatorie, respectiv 18 ore şi toate celelalte gărzi nu vor mai rămâne în picioare, iar medicii nu se vor mai prezenta, după spusele dânşilor. Gândiţi-vă ce ar însemna să nu mai avem gardă la UPU, la Chirurgie, ATI, Obstretică-Ginecologie. Avem în fiecare zi internări pe toate secţiile spitalului … Dacă avem o medie de 150 de prezentări pe zi, să spunem că 40% dintre aceşti pacienţi sunt internaţi, gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă nu am mai putea interna. Să ne gândim ce ar însemna să nu mai avem gardă la Pediatrie, unde avem 30 de copii pe zi care se prezintă, vârful este undeva la 80 de prezentări de copii şi dintre aceştia se internează aproximativ 15 copii. Va fi o dramă din punctul meu de vedere pentru că nu vom mai putea asigura continuitatea actului medical” – a declarat Claudiu Damian, directorul spitalului, pentru Agerpres.

Citește și:

loading...

8 comentarii la „Medicii renunță la gărzi! Director: „Ar fi o dramă”

  • …killereala pe bandă rulantă!…ordin de sus!….protocoalele nu au fost de-ajuns!…

    Răspunde
  • Au renuntat la garzi. La spagi cand renunta? Excludem aici exceptiile care nu primesc spaga.

    Răspunde
    • Acesta este statul român! Își bate joc de unii dintre angajați. În MAI, de exemplu, salariul actual se calculează, în mare parte, pe baza salariului de funcție din decembrie 2009. Și sporurile se raportează tot la 2009. Plus că angajații MAI nu sunt puși pe grila de salarizare.
      Deci, mai merită să mergi la stins incendii sau la acordarea de prim-ajutor?

      Răspunde
    • E obositor si la stat, care ti-a dat scoala gratis, si la privat, unde toti medicii se comporta brusc ca si cum esti fratele lor. Eu as proceda exact la fel, pentru ca imi este permis prin lege.
      Tov Porumb din imagine, un elocvent exemplu de profesionalism dar si consumator de pacate umane foarte diverse, unele amendabile de legea penala, altele de catre cea morala, ce parere are in a imparti?
      Mi-e trist ca parerile mele personale sunt foarte documentate la fel de personal, ditr-o mare nefericire, deci nicio afirmatie nu e calomnioasa.

      Răspunde
    • Ba depinde de managerul unității, ca nu da 2 bani pe personalul medical, de când e manager nu s-a dus odată sa se plângă la minister ca medicii lui sunt prost plătiți, când le ia apărarea ca ma aer de unitate cadrelor care lucrează acolo, dacă ar face ceva pt ele atunci și cadrele ar fi cu managerul, din partea mea ar fi cel mai bine ca toți medicii sa demisioneze de la garzi, atunci sa vezi presiune pe minister

      Răspunde
  • Tocmai medicii de la Buzau s-au trezit???90% dintre ei ,in garda nu fac altceva decat sa scrie o hartie prin care urgentele sunt trimise la Bucuresti ,unde i=au ingrozit pe medicii de acolo cand aud de Buzau!Mai usor cu pianul pe scari ,plangaciosilor!Ca sa nu mai vorbim de promptitudine si de empatie!

    Răspunde
  • oricum spitalul judetean buzau este un pericol pentru pacienti.
    asistentele fac legea pe acolo si isi cam bat joc de pacienti.
    sunt si doctori ok dar sunt si dubiosi.
    directorul invarte treburile lui si nu ii pasa de starea spitalului si calitatea personalului si a actului medical.

    Răspunde
  • Păi atunci hai să îi descurajam să lucreze în privat. Impus prin lege un număr de ore lucru de gardă în spital sau pa pa drept de liberă practică. Bagăți-o pe aia cu interes național, în alte domenii merge. Iar cei care iau șpagă pârnaie pe viață. Poate îi mai domolim puțin. Nu zic, că munca lor este neimportantă și ne putem debarasa de ei dar nu au fost puși cu forța să dea la medicină. Hipocrate ăla ce zice?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.