Desființați gardurile școlilor! Lăsați copiii înăuntru!

Adevărate cazemate. Așa au devenit multe școli de la noi de la Buzău.

Cu garduri cu țepușe, paznici clonțoși și directori care se cred stăpânii școlilor.

În loc să atragă, școlile resping!

Domnilor, nu așa trebuie să fie școlile!

Spațiul ăla, mai ales acum în vacanță, nu trebuie să rămână pustiu vreme de trei luni.

Dimpotrivă, curtea școlii, cu terenul sport și grădinițele cu băncuțe la umbră, ar trebui să fie un loc primitor, un magnet, pentru copii și chiar pentru părinți.

În ziua de azi, cu atâtea alte tentații nefaste pentru elevi, faptul că tinerii bat mingea în curtea școlii ar trebui să fie o bucurie, o satisfacție (pentru noi toți, adulții, nu doar pentru cadrele didactice).

Dărâmați gardurile școlilor și lăsați copiii înăuntru!

Domnilor primari și directori de școli, amenajați grădinițele din jurul școlilor, faceți-le părculețe, puneți băncuțe și mese, unde să vină fetele, mămicile, cadrele didactice. Se pot organiza activități ad-hoc, sunt profesoare și mămici extraordinare, cu idei, implicare, dragoste, dați-le voie și loc unde să se manifeste!

Se mai strică pe ici pe colo? Sunt și vandali ? Nu-i nimic, se repară!

Toma la Buzău (cred că majoritatea primarilor zic la fel) a spus-o clar, „ce dacă se strică, venim și reparăm. Dar deschideți porțile, lăsați copiii din cartiere să intre înăuntru!”.

Școli cazemată, de-aia sportul românesc e la pământ

„Cum, mă, Croația, țară cu nici 4 milioane de locuitori, joacă finala Campionatului Mondial ?”, așa mi-a zis anul trecut, în decembrie, un prieten.

Răspunsul l-am avut la mine și l-am servit cu sete, așa cum un tenismen dă un passing-shot în rever.

„Da, mă, dar tu știi că în Croația terenurile de sport ale școlilor sunt deschise non-stop pentru toată lumea ? Am fost acolo, întâmplător am oprit mașina într-o comună și am intrat în școala din sat. În spate era puzderie de tineri, care băteau mingea. Fără gard, fără paznic, nu m-a întrebat nimeni nimic, puteam să joc și eu de voiam. Îți dai seama că în satul următor am oprit din nou mașina căutând școala. Acum înțelegi ?”

Citește și:

loading...

11 comentarii la „Desființați gardurile școlilor! Lăsați copiii înăuntru!

  • Chiar și pe vremea comuniștilor roșii și umezi curtea Hașdeului era disponibilă pe perioada vacanțelor la aruncat mingea în panourile lui Șache! Și cică era dictatură!

    Răspunde
  • Am ajuns mai rau ca in comunism! Atunci te puteai duce in curtea scolii sa te joci! Acum banul e la putere! Daca s-ar pune o taxa de acces, pe care sa o incaseze scoala, sa vezi ce porti deschise am avea! Dar nu, noi investim in garduri si porti peste tot! Scolile au devenit adevarate cazemate! Ar mai trebui un pic de sarma ghimpata si sunt mai ferecate ca unitatile militare! Construim terenuri de sport generoase, facem o inaugurare cu fast si apoi punem lacat! Eventual incheiem un contract de inchiriere ca sa iasa banul si vezi in curtea scolii ca bat mingea adulti in loc de copii!

    Răspunde
    • … mișcarea ”woke” se apropie cu repeziciune!… ‘desființare totală’!… să vezi atunci circ și panaramă!…

      Răspunde
      • Nici cu gardurile nu e ok, dar ce te faci cu ‘amatorii de sport’, care, în mare parte sunt ‘simpli’ cocleți, spargătoridasămânță, pierde-vară?!?
        O să înceapă distrugerile, mizeria, vandalismul tipic cocălărismului promovat pe toate căile…

        Răspunde
    • Tu ai trait pe vremea aia? Stii ce conditii erau? Era un asfalt spart, cu gropi, portile erau niste resturi de fiare strambe, mingea se ducea in curtile din jur, ca gardurile erau pe jumate distruse. Acum la multe scoli au iarba artificiala, porti cu plasa, garduri inalte si complete. In maximum 1-2 luni devin ruina. Ar trebui sa se reinvesteasca lunar cate 5 mii euro ca sa mentii in urma dezastrului. Se distruge si cu profesorii in curte, daca intorc capul 2 minute, deja se rupe ceva. Daca raman toti boschetarii singuri acolo, se strica totul complet. Asta e tara, astia sunt oamenii, majoritatea la jumatea dintre om si maimuta, nu oameni complet.

      Răspunde
      • Da, conditiile erau de rahat „pe vremuri” da’ nici noi nu eram tampiti si uite ca ne-am facut mari.
        Si mai stiam si de frica. Daca stricam ceva, orice, luam bataie si la scoala si acasa. Acu’ cica e ilegal sa-ti bati copilul ca se traumatizeaza si n-are cin’ sa te mai bata cand face 20 de ani si nu-i dai bani de tigari. Sau de droguri. Vremuri moderne.

        Totusi am putea combina dotarile de acum cu frica de atunci intr-un mod simplu, eficient si deja platit de catre noi toti : se iau 3 bucati militieni locali (da, burtosii aia cu lefuri de doctori care-s plini de aroganta si total incapabili sa-si scrie numele corect din mai putin de 3 incercari), se impart in 3 schimburi si se plaseaza, strategic, cate unul pe schimb in fiecare curte/teren de sport de la fiecare scoala ca sa supravegheze buna desfasurare a activitatilor de relaxare a tineretului dornic de sport.

        Avem 20 de scoli si licee in minunatul, modernul si deschisul nostru orasel (de fapt am scris 20 la intamplare, nu stiu cate sunt de fapt) , ocupam 60 de „academicieni” pantecosi si ii facem sa isi merite lefurile. Mai punem 2-3 pe la piata, 2-3 pe la primarie si pe restul ii dam afara.
        Rezolvam multe probleme si economisim si bani!

        Se aude, tovarase Toma? Se aude?

        Răspunde
  • Opinie. Nu sunt adeptul ca terenurile de sport ale școlilor să fie cazemate și tratate de directorii de școli sau alte persoane interesate ca niște bunuri proprii. Garduri să existe, dar cu porți accesibile oricând! Dar…..
    Merg de multe ori seara târziu în parcarea Kaufland/Galeria Mall din Unirii Nord. Observ aici parcarea plină de tineri, unul probabil peste 18 ani, cu permis și mașina, ceilalți sub acestă vârstă și copii ( probabil prietenii pasageri) stând „cool la o vorbă”, cu doza de suc/energizant proprie, chipsuri, uneori țigara electronică, o mică shaorma, astea cele ” lumești” ( admit că, „celelalte” sunt excepții! Domnule Tereacă, deși parcarea este extrem de generoasă, iar terenurile școlilor „ferecate”, așa cum spuneți, nu am văzut pe nimeni vreodată jucând aici un mic tenis cu piciorul, badminton sau tenis clasic, copilăresc, pe un teren improvizat.
    Nu spun ca să trimitem copii în parcări, dar…garantați dvs. că desființarea gardurilor la școli și terenurile de sport aferente, nu va duce la transformarea lor în parcarea „Kaufland ” ?

    Răspunde
  • Apoi. Pe timpul lui „Ceașcă” era o competiție sportivă numită „Daciada” organizată aproape obligatoriu în special pe perioada vacanței de vară și care presupunea competiții sportive de toate felurile, între clase, școli, localități, județe, etc. ( să spunem pentru „promovarea partidului unic”). Azi, rar când vezi când un profesor de sport, diriginți de clase sau directori de școli organizează cel puțin o astfel de competiție, chiar pe timpul cursurilor, ce să mai discutăm de vacanțe! Iar din câte știu, concediul unui „bugetar” nu depășește 30 de zile anual! Și profesorii sunt tot bugetari! De ce pe timpul vacanțelor nu sunt organizate astfel de competiții? Vă spun eu! Din comoditate și pentru că ” vrem salarii mari, dar dacă se poate, circa 5 luni pe an să nu fim deranjați „.

    Răspunde
  • Daca se vrea cu siguranta se poate gasi o solutie pentru a se permite accesul copiilor pe terenurile de sport ale scolilor in afara programului scolii. Macar in baza unor legitimatii de elev care pot fi lasate la paza si returnate la plecare.
    Cei care vor sa faca afaceri cu inchirierea terenurilor de fotbal au posibilitatea de a-si construi propriile arene de sport, nu trebuie sa foloseasca terenurile scolilor in acest scop.

    Răspunde
  • Mai spuneti ca sunt copii nostrii obezi ,cu afectiuni foarte multe din tinerete ,sportul a decazut aproape pe toate liniile, fac performanta doar cei cu bani cei talentati nu pot ca nu bani de multe ori ,INAINTE chiar daca erau conditii mai proaste in curtea scolilor e adevarat dar copii aveau copilarie acum le-a fost confiscata,puteai bate mingea pe terenurile din crang,in parcari unde acum sunt masini,spatiile de langa stadion erau libere ,curtile scolilor libere unde jucau copii nu oameni adulti cu intrare ,lasati macar curtile scolilor libere puneti camere de supraveghere ii mai atentionati din cand in cand se mai repara unele lucruri ce se deterioreaza DAR beneficiile sunt imense daca imi iau pantofi sau bicicleta si le tin la pastrare ce rost mai au acele lucruri???

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.