Cel mai vechi automobil funcțional de la Buzău! Acest Trabant din Micro XIV are 50 de ani! Iată povestea lui și a proprietarului

Este, probabil, cu excepția mașinilor de epocă, cel mai vechi autoturism funcțional din Buzău.

„Această mașină a fost fabricată în 1966. Eu am luat-o în 1969. Am câștigat-o la loz în plic pe 5 decembrie. Când am adus-o acasă era singura mașină din bloc. Pe atunci erau puține mașini, nu ca acum. Într-un drum până la mare, la Constanța, am numărat doar 50 de mașini”, ne povesteșe Augustin Raita, pensionar și locatar într-un bloc din cartierul Micro XIV.

Domnul Raita este îndrăgostit de marca Trabant și, în special, de micul său „Trabi”. Îl găsești în fiecare zi meșterind la el în fața școlii din Micro XIV.

„Am avut 23 de Trabanturi. Odată aveam opt în același timp. Au venit cei de la poliție și m-au rugat să mai dau din ele ca să fac loc în parcare. După revoluție încoace, le cumpăram cu un milion, le reparam și apoi le vindeam pe 6-7. P-ăsta nu m-am gândit niciodată să-l vând și nici n-o voi vinde. E viața mea. Am bani să-mi iau o mașină nouă, de fapt, mi-a cumpărat băiatul meu un VW, dar tot cu asta merg, nu-mi trebuie. Și nevestei îi place tot cu Trabantul, îi e frică în VW. Trabantul e bun, când se întâmplă să se strice în 10 minute îl repar. Odată mi s-a stricat rău la intrare în Gălbinași. I-am sunat pe băieți să-mi aducă un alt motor, îl aveam acasă în debara. I-am pus noul motor și am plecat. E mașină bună, prinde și viteză, 80 de km la oră, dar e și utilă. Am cărat cu el în fiecare an la țară zeci de saci cu struguri ”.

Augustin Raita nu-i buzoian la origini, ci ardelean

„Sunt din Turda. Am lucrat la fabrica de sârmă de acolo și când s-a deschis cea de la Buzău m-au solicitat să mă mut aici. Tare greu mi-a fost să mă acomodez. Nu știam de Buzău decât din cântecul lui Benone. Îmi zicea bunica: „Unde te duci tu acolo unde umblă păduchele cu paiu-n gură”. Tare rău vedeau ardelenii pe atunci regatul. Mi-a fost greu să mă obișnuiesc cu mâncarea în primul rând. Aici e acră. La noi în Ardeal era alt soi de mâncare, mai dulce, rântașuri multe. Nu mi-a plăcut și am plecat. Au venit după mine, am venit înapoi, iar după armată, am plecat iar. Și iar au venit după mine. Șeful cadrelor i-a zis lui maică-mea, doamne, lăsați-l, că-i dăm casă, îi dăm și nevastă…”

Marca Trabant s-a produs în fosta RDG în orășelul Zwickau de la granița cu Cehia din 1957 până în 1991.

Citește și articolul: Primarul Toma: „Vom face acest lucru pentru el! Merită!”

În total s-au produs peste trei milioane de bucăți. Multe dintre ele au fost exportate în Cehoslovacia, Polonia și Ungaria. Caracteristica acestui tip de maşină este caroseria, fabricată din Duroplast, un fel de melanj între răşina fenolică şi o anume fibră.

Iată mai jos și înregistrarea video cu pensionarul buzoian îndrăgostit de Trabant.

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.