„Fată, cică el va fi președintele României!” „Să dea Domnul!”

Când a ajuns prima dată (și singura) la Chișinău, reporterul de la Buzău a stat în stația de autobuz și la coadă la bilete la cinema.


Nu-l interesa filmul și nici să ia autobuzul. Avea urechile ciulite ca să audă dacă localnicii vorbeau română sau rusă. Răspunsul, la finalul articolului.

Astăzi, la Toamna Buzoiană, la început din întâmplare, apoi din curiozitate, reporterul a stat departe de alaiul în care se afla prim-ministrul buzoian Marcel Ciolacu. Ca să audă ce vorbeau, între ei, oamenii în spate.

„Fată, cică el va fi președintele României!”

„Să dea Domnul!”

Așa vorbeau între ele două femei care vindeau struguri.


„Bă, ce s-a ajuns Ciolacu ăsta!”

„Lasă, bă, că-i bine. Poate face și pentru noi, aici, la Buzău, ceva”,

„Sigur face. Mai ales dacă va ieși președinte”.

Dialogul de mai sus era purtat de trei muncitori de la Uzina Mecanică.

Patriotism local sau respectul față de funcție?

Peste tot, din patriotism local ori din respect față de funcție, poate amândouă, lumea, oamenii simpli – îl priveau admirativ și îl vorbeau de bine pe Ciolacu.

„E ceva, pentru noi, buzoienii, să dăm prim-ministrul! Și poate, la anul, președintele țării”, mi-a confirmat părerea cvasi-generală un fost vecin de bloc.

În concluzie, cel puțin la Buzău, Ciolacu pare pe cai mari. Dacă până la alegerile de anul viitor nu va face vreo gogomănie, sunt șanse mari ca buzoienii să se poată mândri că unul de-al lor a ajuns președintele țării.

În altă ordine de idei, referitor la inaugurarea Festivalului Toamna Buzoiană, organizatorul, primarul Toma, a picat din nou bine. L-a înlocuit pe invitatul principal din anii trecuți, carismaticul Petre Daea, cu primul-ministrul.


Mai mulți ruși decât români!

Dacă la Festivalul Recoltei de la Buzău, urechea reporterului din Buzău a auzit lucruri plăcute, la Chișinău n-a fost deloc bine. Doar 2-3 inși din 10 vorbeau românește. Îndeosebi tinerii govorila po russki.


Reporterul aproape s-a speriat când un jandarm, ce păzea o instituție de pe bulevardul principal din Chișinău, i s-a adresat în română: „Hei, tu, zi-mi și mie cât e ceasul!”.

Cătrănit, pe drumul spre hotel, după zece noaptea, a avut parte de o mică surpriză plăcută. În față era un băiețel pe trotinetă, însoțit de mama lui: „Mami, uite, iar mi s-a blocat roata!”

În ultima zi, la întoarcerea în țară, două femei de serviciu spălau o toaletă cu intrare din stradă, lângă o cramă celebră de la ei. Amândouă vorbeau apăsat românește. Le-am povestit ce-am pățit. Ele m-au lămurit:

„Da, domnu’, așa-i. La Chișinău îs mai mulți ruși. Dar aici, la țară, suntem noi mai mulți, românii. Stați liniștit”.

Citește și:

loading...

11 comentarii la „„Fată, cică el va fi președintele României!” „Să dea Domnul!”

  • Asta e o nuvela? sau ce? plasez un pariu….tot PNL va da președintele. De ce? PSD nu are nici un personaj care sa aibă carisma cât sa încânte poporul, care votează președintele doar ca să tempereze parlamentul.

    Răspunde
    • Cum să ajungă unul ca ăsta președinte?? Serios, acum! Facultatea lui s a dovedit că e una de producere a diplomelor. Mi-e rușine ca buzoian să fiu reprezemtat de Ciolacu.
      PS:Președintele nu are capacitatea și puterea să facă ceva pentru Buzău sau țară. Are cam 0,33% si acele atribuții fiind unele de reprezentare externă a țării.

      Răspunde
  • Ai ramas socat, nu? Asa raman socati si aia care afla ca in vestul Ucrainei si in Crimea sunt mai multi rusi, iar americanii vor sa-i bage in NATO, adica intr-o alianta facuta fix impotriva lor. E demential, nu?

    Cat despre Ciolacu, poate il admira vreo 2-3 bosorogi pesedisti pe scara la tine, si cativa care atarna pe la evenimente de-astea, poate pica vreun mic sau niste sarmale moca. Majoritatea oamenilor care nu-s mosnegi cu creierul prajit de comunism si a oamenilor care nu se bazeaza pe relatii de partid in viata il detesta.

    Răspunde
    • Cu cât scrii mai mult pe-aici ,cu atât devii mai deștept, măi nene! Bravo, bagă, nu te lăsa, combate, indiferent de subiect, ne pricepem la toate!

      Răspunde
    • Gulita ,in estul Ucrainei,in EST sunt mai multi rusi!Nu mai confundati estul cu vestul!

      Răspunde
  • Când îl va ejecta sistemul Dragnea rămâne mic copil. Sistemul te urcă, el te îngroapă. Este posibil să fie propulsat pe post de iepuraș.

    Răspunde
  • O sa fie Ciolacu președinte , Tereaca , când o sa fii tu prim ministru

    Răspunde
  • Din cate stiu eu, altii se roaga de Nato si nu invers.
    Sau ai preluat stirea dupa Feisbuc ?
    :))))

    Răspunde
    • Nu am zis ca s-a rugat NATO de ei sa intre, am zis ca i-a invitat, iar autoritatile ucrainiene s-au aratat incantate de parca nu stiau ce va urma.

      Răspunde
  • Mai contează ce limba se vorbește la Chișinău ?!
    Tot frații unora dintre noi sunt și unii și alții. Că doar și Romania conține un procent important de populație slava, propășită și asimilată pe-aici în ultimul mileniu, căreia i-am și insusit un important procent din lexic.

    Cât despre ce vorbesc prin târg florăresele vanzatoare de struguri și alde nea Gheorghe, purtători de pălărie și raniță in cârcă, exponentii de vază ai vax populi, ei bine, tristețea este că aceștia, din păcate, nu doar că inca sunt majoritari în această țară dar tragic este că au drept de vot.

    Abia când ei vor trece în minoritate, probabil peste minim încă vreo 15 – 25 de ani, abia atunci va înceta hegemonia de 8 decenii a actualei conduceri.

    Răspunde
  • Pana la urma urmei, sa-mi spuna cineva, dar clar, ce tara a invadat NATO pana acum ????
    Va spun eu: ZERO.
    ESTE O ALIANTA DEFENSIVA PE CARE O CAM LUASE SOMNUL PANA PE 22 FEBR 2022….
    Ei dau invitatie, cui merita sa intre, asa este procedura. Dar statul in genunchi sa intre, este al invitatului…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.