Anunț important pentru buzoienii de la case

De la 1 noiembrie, pentru buzoienii care locuiesc la case, RER Sud va colecta deșeurile biodegradabile/vegetale și deșeurile reziduale NUMAI din pubele cu CIP RFID (vezi foto mai jos):

Persoanele (titularii  de contract) care nu au intrat în posesia pubelelor cu cod RFID în perioada de distribuire iunie – septembrie 2023, pot ridica pubelele noi, în baza actului de identitate, de la Garajul RER SUD, Șos. Vadu-Pașii, nr. 90, de luni până vineri, în intervalul orar 07:00 -15:00.

În situații excepționale, persoanele bătrâne, imobilizate sau care nu au ajutor din partea rudelor pot solicita prin Call Center (0374.885.690, luni-vineri, orele 07:00 -19:00) distribuirea pubelelor cu CIP RFID direct la domiciliu. În urma programării, o echipa RER SUD se va deplasa la adresa solicitantului pentru a-i distribui pubelele.

Noile pubele negre (deșeuri reziduale) și maro (deșeuri biodegradabile/vegetale) marcate cu CIP RFID au capacitate diferită, în funcție de numărul de persoane din contract.


Cum se face colectarea corectă: sac verde pentru deșeuri din sticlă, sac galben pentru deșeuri reciclabile din plastic și metal, ambalajele din hârtie și carton, tetrapak, pubelă maro pentru deșeuri biodegradabile/vegetale și pubelă neagră pentru deșeuri reziduale.


Implementarea principiului „plătește pentru cât arunci”

Sistemul de identificare cu cod RFID va sta la baza implementării principiului „plătește pentru cât arunci”.

Începând din anul 2024, facturarea se va face la volum (capacitatea pubelei), aplicându-se principiul “plătește pentru cât arunci” bazat pe criteriile volum și frecvență.

Funcționarea optimă a acestui sistem este esențială pentru aplicarea tarifării către populație în funcție de volumul deșeurilor colectate și de numărul de colectări efectuate pe lună.


Predarea pubelelor vechi, fără cod RFID

Predarea pubelelor vechi nu este obligatorie, însă în situațiile în care spațiul nu permite depozitarea pubelelor vechi și a celor noi, RER SUD asigură colectarea pubelelor vechi conform următoarei proceduri:

  1. colectarea se face numai pe bază de solicitare telefonică la 0374.885.690 (luni-vineri, orele 07:00-19:00) sau prin cerere scrisă transmisă prin e-mail la dispecerat@rersud.ro.
  2. După înregistrarea solicitării, pubelele trebuie scoase golite de conținut, în fața porții, în următoarea zi de colectare a deșeurilor aferentă străzii pe care locuiește persoana.

Pubelele vechi nu mai trebuie scoase după data de 1 noiembrie 2023.


Pubele cu cod RFID și cum funcționează sistemul de citire RFID

Tagul cu codul RFID (Radio Frequency Identification) montat pe pubelele maro și negre permite identificare și corelarea automată, în timp real, a următoarelor date: nume client, adresă, tip recipient/categorie deșeu, capacitate recipient.

Tagul cu cod RFID amplasat pe fiecare recipient comunică cu un dispozitiv similar amplasat pe  autocompactoarea de colectare. În momentul în care acest cod este citit, toate datele corelate acestui cod sunt identificate și înregistrate în baza de date a operatorului de salubritate. Mai mult decât atât acest sistem oferă confirmarea prestării serviciului de colectare a deșeurilor dar și semnalează erorile survenite în sistemul de colectare.

Campanie de informare a cetățenilor

În perioada 18 – 31 Octombrie 2023 reprezentanții RER SUD vor derula acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la noua condiție pentru colectarea deșeurilor.

Pentru corecta informare a cetățenilor, în această perioadă cetățenii din municipiul Buzău vor primi sms, e-mail și informare în plic împreună cu factura lunii octombrie.

SMS: Din 1 Noiembrie vom colecta deseurile DOAR din pubele cu CIP RFID! Acestea pot fi ridicate de la Garajul RER. Detalii pe site-ul RERSUD sau la 0374885690.

Alături de aceste metode de informare, buzoienii pot obține informații suplimentare despre acest demers accesând site-ul www.rersud.ro, secțiunea STIRI, pagina oficială de Facebook RER SUD sau apelând la Call Center: 0374.885.690 (luni-vineri, orele 07:00-19:00)

Eticheta-Recipient-necorespunzator_V-finala-29.09.2023

loading...

11 comentarii la „Anunț important pentru buzoienii de la case

  • …vasele de ceramică sparte în ce fel de sac?…

    Răspunde
  • Când are de gând Toma să ordone Poliției locale să avertizeze în primă fază proprietarii de imobile la curte referitor la staționarea autovehiculelor personale pe spațiul public, drum, trotuar sau jumi-juma, în condițiile în care în dreptul porților lor este parcarea interzisă iar curțile le stau goale? Știu că las impresia că m-ar interesa capra vecinului, dar mai presus de asta stă întrebarea ”De ce sunt cetățeni și cu spațiu liber în curte, și cu acces în curte garantat de lege și loc de parcare gratuit pe domeniul public, unde încurcă?”. Impozitele locale sunt plătite în funcție de spații și materialele de construcție totuși, deci nu poți argumenta că la casă (de 100 mp și curte de 500 mp) plătești sute de lei față de un apartament la bloc (de 60 mp) și că ai drepturi în plus astfel.
    Pot oferi și poze dar știu că obiceiul Redacției e să le ignore, deci rog să fiu crezut pe cuvânt că artere întregi, nemodernizate dar îngrămădite contribuie la poluarea acestui oraș și nu invers, în mare parte datorită și reconfigurării pe baza minciunii cu modelul ”european” impus a ceea ce înainte era considerat un trafic rutier sistematizat omenește.
    Cât despre gunoi, încă aștept reduceri substanțial din partea RER, sub presiunea acționariatului dinc are și Primăriei Buzău face parte, datorită faptului că le-am redus cheltuielile cu sortarea și transportul!!! Ce crede Redacția, aștept sau nu degeaba???

    Răspunde
    • Care reduceri,ca de doua luni platim mai mult!

      Răspunde
  • Pubela pentru gunoiul vegetal ar trebui atribuita dupa suprafata curtii nu dupa numarul de persoane. E chestie de logica elementara care le scapa decidentilor iar si iar…..

    Răspunde
  • Care reduceri! Tocmai ce și-au înnoit flota mașinilor de gunoi. Din ce să plătească leasingurile? Din profit! Păi ce, sunt proști! Leasingurile le plătesc clienții cu un adaos la tariful pe m3 de 5,5 lei, dacă-mi aduc bine aminte.

    Răspunde
    • Eu o sa scot o singura data pe luna tomberonul sau chiar la 2 luni. Nu reușesc să l umplu. Să vad ce tarif o să plătesc. Nu generez decât o jumătate de sac de 20 litri pe săptămână. Restul sunt reciclabile

      Răspunde
      • N-o sa-ti permiti sa scoti tomberonul maro din 2 in 2 luni, daca ai resturi biodegradabile in el si vrei sa-l scoti doar cand s-a umplut. Nu o sa mai poti sta in curte din cauza mirosului!

        Răspunde
  • Modul in care este calculat pretul gunoiului la Buzau este ilegal! HCL-ul ce il reglementeaza contrazice Legea Deseurilor 92/2021.
    Conform legii singura modalitate de calcul are la baza cantitatea de desuri produse. Sa va dau un exemplu de anomalie: o familie de 4 persoane ce are o curte de 100 mp, de pe care aduna deseu biodegradabil, plateste de 2 ori mai mult decat o familie de de 2 persoane ce are in proprietate o curte de 1000 mp, de pe care produce de 10 ori mai mult deseu (teoretic), plus ca familia de 4 a primit un tomberon de 240 l, iar cea de 2 pers. unul de 120l (care, bineinteles, este mult prea mic)!!!
    Asta a fost doar un exemplu, HCL-ul insa are mai multe hibe ce incalca legea. O mai fi prefectura la Buzau! Ca primaria, vedem bine, zburda pe campii si nimeni n-are nimic impotriva!

    Răspunde
  • Sa distribuie RER pubelele fiindca sint multi care nu au din cele noi ; le aducem in sacosa de la garajul RER ?

    Răspunde
  • Dacă ai o curticică rezonabilă este de preferat să-ți creezi o zonă pentru compost și nu mai scoți pubela maro decât la predare.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.