MANAGER FIRMĂ DIN BUZĂU: „AM RENUNȚAT DEJA LA 6 ANGAJAȚI. MAI URMEAZĂ UNUL. DIN CAUZA MĂRIRII SALARIULUI MINIM”.

Buzoienii.ro a preluat săptămâna trecută declarația unui important angajator din Buzău care a anunțat disponibilizarea mai multor lucrători: „Plângeau săracele fete, dar n-am avut ce face. După creșterea salariului minim, dările către stat au crescut cu 250 de milioane”.

Tot săptămâna trecută, Ionel Tociu, directorul AJOFM a contrazis această informație: „Garantez că nu va fi dat nimeni afară din cauza creșterii salariului minim. Un patron nu se va dispensa de un salariat bun pentru o sută-două de lei în plus. Până acum la noi n-a venit nimeni să ceară șomaj pentru asta”.

Dar iată că un nou articol, publicat de startupcafe.ro, face scorul 2-1 în defavoarea lui Tociu.


„Am renunțat deja la 6 angajați care erau plătiți pe salariul minim, urmând să mai dăm afară unul. 

Majorarea salariului minim pe economie este singurul factor care ne determină să renunțăm la acești salariați. În eventualitatea măririi din nou a salariului minim pe economie, vom fi nevoiți să înjumătățim personalul”.

Declarația îi aparține doamnei Florica Răureanu, manager la firma Sport Embroidery SRL, cu doua puncte de lucru, in municipiul Buzau si in comuna Berca.

Mica fabrica de confectii se bazeaza pe lohn, adica produce broderii si articole de sport pentru firme mai mari din afara, dupa modelele si cerintele lor.  După disponibilizări firma va rămâne cu 43 de salariati in total. 


 MANAGER MOPIEL RM. SĂRAT: „ÎNCĂ NU DĂM AFARĂ. AM CRESCUT PREȚUL PANTOFILOR”

La disponibilizări ar putea recurge și managerul Cătălin Ioniță de la firma de încălțăminte Mopiel din Rm. Sărat. Aceasta are 60 de angajați, din care 70% sunt pe salariul minim.

„Întâi, vom crește prețul produselor. Dacă vom vinde bine și cu prețuri ceva mai mari nu vom da afară. Dar dacă nu se va întâmpla așa o să înceapă și gândirea pentru disponbilizări”. 


CU 245 DE LEI ÎN PLUS DE ANGAJAT CU SALARIUL MINIM

La un salariu minim brut pe economie de 1.450 de lei, patronul ar urma sa suporte, cu tot cu contributiile sociale de pe partea angajatorului, 1.783 de lei (fata de 1.538 de lei in prezent), iar salariatul ar urma sa primeasca o leafa neta de 1.065 de lei (fata de 925 de lei in prezent), luând în calcul actualul nivel al contribuțiilor.

Încă din 2016, Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSMPS) a avertizat asupra riscului ca majorarea salariului minim 2017 sa lovesca IMM-urile vulnerabile, cu consecinta pierderii locurilor de munca. 
Auraș Tereacă

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.