„Chiar dădeam zece mii de locuri de casă!”
E marele regret al primarului Toma.
Că n-a reușit să dubleze teritoriul orașului Buzău, lucru care ar fi adus avantaje multiple cetățenilor.
„Chiar dădeam zece mii de locuri de casă. Foarte convenabil, cu plata pe 49 de ani. Dacă trecea referendumul de unire am fi dublat suprafața orașului, căci Țintești e aproape cât Buzăul ca întindere. Păcat că n-am reușit atunci să conving buzoienii de utilitatea și toate avantajele acestei uniri”, a spus Toma la Campus TV.
Referendumul a trecut la Țintești (43%), dar a strâns la Buzău doar 11.5 mii de votanți (10,2%) dintr-un necesar de aproape 33 de mii.
Întrebat dacă ar putea repeta referendumul, Toma a fost categoric:
„Nu! Doar dacă se schimbă legea. În sensul în care să conteze mai mult opțiunea, DA sau NU, a celor care vin la vot, a celor interesați, decât prezența. În formula actuală, s-a întâmplat și în alte părți prin țară, niciun referendum nu trece”.
O minciună susținută strategic de statul român
Ultimul recensământ a relevat că în orașul Buzău mai trăiesc doar 103 mii de cetățeni (minori + adulți).
Pe listele electorale, la referendum, au figurat însă 107 mii de votanți! (1. mai mulți votanți decât locuitori! 2. în orașul Buzău nu locuiesc deloc minori ?)
Explicația acestor liste electorale umflate cu pompa (mai exact de pe vremea lui Ceaușescu, când românii erau ținuți în țară cu forța și împușcați dacă voiau să treacă Dunărea înot către sârbi ori prin sârma ghimpată către unguri) e că statul român ar pierde un sfert din fondurile europene (banii se alocă în funcție de populație) dacă s-ar recunoaște oficial că un sfert dintre români au părăsit țara și că în realitate în România nu mai sunt 20 de milioane de locuitori, ci doar vreo 15!
Notă. Cifrele cu prezența la vot la alegerile locale sunt, în România, o mare minciună. Nu țin cont de românii plecați (majoritatea definitiv) în străinătate și care nu au posibilitatea să voteze din Spania, Italia, Marea Britanie, Germania, Belgia etc. E drept, nici nu i-ar mai interesa, că nu mai locuiesc în România. Sunt comune prin Ardeal unde 75% din populație e plecată (definitiv) în străinătate. Acolo un referendum de unire cu comuna vecină n-ar avea din start șanse să treacă pragul, chiar dacă ar vota și nou-născuții.
Citește și:
… s-o găsi vreo soluție să dezvoltăm și Buzăul ăsta, până la urmă. E bine că a ieșit tot domnul Toma, ca și primar, astfel o să poată să-și ducă la capăt planurile. O fi de bine, o fi de rău, vedem peste vreo alți 4 ani, ca și până acum. Mai are un atu în plus, dacă vrea și poate să profite de el și anume nou apăruta autostradă, care va fi gata în curând. Ce avantaje poate aduce aceasta, rămâne de văzut, dar orașul ăsta merita ceva mai bun decât așa zișii contracandidați, care se pare că n-aveau niciun plan, numai dorința de a pune mâna pe oraș și de ai schimba culoarea politică, ceea ce, trebuie să recunoaștem, este imposibil, având un trecut și un destin roșu, ceea ce nu este chiar așa rău, cum ar vrea unii să fie. Până una, alta, să vină ăia cu locurile de muncă și cu fabricile și ne-om pune și noi pe construit locuințe. Și dacă nu ne unim cu Țintești-ul natal, poate încercăm spre Vernești, Stâlpu, Mărăcineni că și alea sunt direcții bune. Chiar și pe actuala suprafață a târgului se mai pot face multe, numai să se vrea.
Și dacă cifra pe care o prezintă AEP este cât se poate de reală! Ce nu ne spune nicio autoritate a statului român este câți din aceia care doresc extincția palestinienilor au căpătat naționalitate română. Nu are importanță că mulți dintre ei nici nu au văzut cum arată Aeroportul Otopeni. Într-un viitor nu foarte îndepărtat vor ajunge să conducă România obținând puterea în mod democratic, la vot, nemaifiind nevoie să conducă prin interpuși.
La ce ajuta denumirea localitatii? Cu ce ajuta ca se numeste Buzau si nu Tintesti? De ce nu s-au dus oamenii spre zona aia si au ales pana acum Maracineni, Vadu Pasii, Spataru, Vernesti? La aia nu a fost tot islaz la inceput?
De ce nu fac cei din Tintesti o trecere a campurilor in intravilan, cu un proiect? Se compara vreodata, ca beneficii, impozitele din oras cu cele de la sat, sa zici ca este vreun avantaj? Ce-i tine sa concesioneze terenurile, daca sunt ale primariei?
In fine, Snagov, Pantelimon, Stefanesti, Dragomiresti, Afumati, Balotesti etc sunt exemple de zone care acum sunt practic in Bucuresti, intre inelul 1 si 2, si nu-i incurca deloc ca sunt localitati separate, ba din contra.
Lumea pe bune se intreaba daca nu e vreun interes imobiliar. Probabil ca buzoienii nici nu sunt foarte incantati sa li se consume din buget in utilitati intr-o zona care ar face Buzau aproape cat jumatate din Bucuresti, la a 20-a parte din populatie.
Pare ca repeta pasii inceputului mandatului doi, nu inteleg de ce.
1) Oamenii nu s-au dis spre Țintesti pentru că nu sunt trase utilități (apă, canal, gaze etc.)
2) Primăria Buzău poate atrage mult mai ușor fonduri europene pentru utilități și altele
3) Una e ca anunțul să fie făcut de Primăria Buzău, în frunte cu Toma, om care și-a câștigat respectul și încrederea buzoienilor, alta e dacă face asta Primăria Țintești.
La Maracineni, VP, Vernesti, Spataru, sunt sau au fost gaze de la inceput, drumuri, apa curenta etc? La Costesti, in camp, cum e???
De ce primaria Buzau poate atrage fonduri mai usor cand ei au rateuri pe banda rulanta (intreaba la Braila, daca vrei sa stii si nu doar sa presupui)? Programul european nu tine cont decat de eligibilitatea proiectului si de existenta sumelor. ATAT!
Punctul trei ma fac ca nu-l inteleg, pare mai pentru prosti asa. Totodata imi cer eu scuze fata de tintesteni, in numele tau.
„Programul european nu tine cont decat de eligibilitatea proiectului si de existenta sumelor. ATAT!”. FALS! Programele europene diferă la orașe față de comune. UE dă mai mulți bani la orașe decat la sate, alocările se fac și funcție de populația UAT-ului respectiv. Exemplu: Țintești, fiind o comună mică, nu a putut atrage fonduri europene pentru apă și canal. Orașul Buzău a primit 30 de milioane € doar la ultima tragere.
Iar se revine cu aceeasi idee facuta de dragul de a fi? Argumentele erau slabe, se stie lucrul asta, directiile viabile sunt Maracineni sau Vernesti.
Acele 10 000 de locuri de casa ce proprietar au ?
Cum adica „dadeam 10.000 de locuri de casa”? Adica „ia, Gigele, si fa-ti casa” sau „ia, Gigele, da 100 euro/mp si fa-ti casa”? Ca „dadeam” asta nu e chiar clar. Iar un hectar are 10.000 de metri patrati, hohooo, mult banet intr-un hectar de „intravilan”, fie el si in campul complet indezirabil (acum) de la Tintesti.
Tovarasul Tereaca, au venit pe mail de la partid si cifrele exacte ale populatiei Romaniei? Ca nici tovarasul Gheorghiu-Dej nu era asa ferm in ceea ce stia cum sunteti dumneata si partidul care va sustine. Sau il sustineti. E neclar.
Sunt ferm pentru că recensământul asta a arătat, sunt date oficiale. Orasul Buzău, 103 mii de locuitori. Cum să vii tu stat, la alegeri și la referendum, și să spui că în Buzău sunt 107 mii de votanți. E o minciună gogonată. O spun/recunosc și toți politicienii importanți dacă vorbesti cu ei în privat. „Fondurile europene…”
Cu populatia o zic din 2011 dupa recensamant!Minciu i care se intorc impotriva noastra,la timoul cuvenit!Pacat!
In ’90 Buzaul avea peste 130000 locuitori si toti traiau in oras. Acum inteleg ca sunt doar vreo 103000, din care multi sunt plecati. Deci acum ar fi cateva mii de case / apartamente goale. Devine interesanta afirmatia dlui Toma ca ar fi dat 10000 de locuri de case. CUI le dadeati, dle Toma? Cine ar fi fost interesat/i de ele?
Foarte interesant!
Bună întrebare! E valabilă și pentru cei care solicită să se facă/înființeze noi școli și grădinițe în oraș. Pentru cine ? Că avem deja 2-3 școli în oraș care nu prea mai au elevi (pe fondul scăderii populației și a migrației din snobism către școlile de fițe).
Faceți mai multe școli de fițe.
Până una alta școlile de fițe au și rezultate.
La țară nu am prea văzut rezultate.
Pregătiți profesorii și nu ii mai băgați în sistem cu note de repetenți.
Pentru cei care își fac treaba și sunt bine pregătiți, jos pălăria!
Dacă ar fi profesori mai buni in mediul rural nu ar mai veni toți elevii buluc în oraș. Ar fi mai mic traficul. Dacă ar atrage primăriile investitorii nu ar mai pleca nici oamenii să muncească la 10, 50, 100 sau chiar mii de km distanță.
Ca sa dea primaria ceva, trebuie sa detina terenul. Prin urmare, terenul aflat pe raza comunei Tintesti este din domeniul comunei, sau apartine privatilor? Daca apartine domeniului privat al comunei, de ce nu cumpara UAT Buzau terenul, pur si simplu (La Vernesti i-a venit imediat ideea asta cand e vorba sa faca lac pe fostul unei balastiere de pe raza UAT Vernesti)? Daca apartine unor privati, cum dai tu, Toma, terenul oamenilor, altora? Daca se doresc utilitati, de ce nu s-a orientat spre o comuna limitrofa care are deja si interesul popular dar si infrastructura??? In zona gradinilor din Buzau, cine-l tine sa termine actele si sa-si faca oamenii care au terenuri acolo, case? De ce trebuie, vrea si insista sa controleze tot, sa ofere el, sa faca el? Suntem comunisti? Asa a vazut el la Oradia, la Strasbourg, ca primaria e in toti si-n toate, de la sport, la cultura, la economie, la orice, facand concurenta directa oricarei initiative privata?? Pai asa evoluam, fara competitie sanatoasa, fara cerere si oferta reale, din piata?
E clar ca sunt divergente majore intre ceea ce pricep unii prin civilizatie, progres, modern, si restul care sunt uzi pana la lacrimi cand se face ceva… orice.
Ca să faci unirea cu o comună trebuie în primul și în primul rând să vrea cei de acolo (din comună). Iar cei de la Țintești sunt singurii care vor. Și au demonstrat-o la vot prin prezență. Primăriile Mărăcineni, Vernești, V Pașii etc. de ce nu fac referendum de unire. A zis Toma că e deschis la unirea orașului cu orice altă comună din jur. Dar, surpriză, doar Țintesti a emis hotărâre de CLM cu intentia de unire, iar la referendum au și votat pentru.
„In zona gradinilor din Buzau, cine-l tine sa termine actele si sa-si faca oamenii care au terenuri acolo, case?” Îl țin unii din proprietarii de acolo, care nu vor să doneze 2-3 metri ca să fac drum pe unde să tragă primăria utilități. Ce ușor e să acuzăm pe alții, fără să știm realitatea.
E obligatie legala cedarea terenului necesar cailor de acces, habar nu ai ce vorbesti. Ii zice drept de servitute si nu se emit autorizatii daca nu sunt indeplinite conditiile generale. Ai inteles?
Ai raspuns la ce ai considerat ca poti avea un castig de cauza, te-ai inselat dar e bine ca-ti dai interesul. Restul intrebarilor raman fara raspuns vad. Nu-ti convin sau nu ai raspuns logic?
Si la referendumul lui Boscodeala pentru unirea cu Merei (pe modelul Brasov – Poaiana Brasov) au votat cei din Merei si buzoienii nu s-au prezentat, asta nu e vreun argument decent, nu inteleg de ce-l folosesti.
Despre proiecte europene, esti total pe langa ori il crezi pe cuvant pe Toma la orice. Documenteaza-te! https://commission.europa.eu/funding-tenders/how-apply/eligibility-who-can-get-funding/funding-opportunities-public-bodies_ro Buzaul a primit fonduri europene din portia arondata regiunii sud-est, nu lui Toma si nu noua.
Uite aici comuna campioana la atras fonduri europene> https://www.youtube.com/watch?v=crs9SQL84JA 60 milioane lei pe an. Ca te minte pe tine Titel de la Maracineni, e altceva, e relatia voastra, nu ma bag eu pe ea. Si sa nu spui ca 8 mil euro anual e nimic pentru o comuna.
Din pacate inca se mai poarta ochelarii pentru cai.
P.S. Prezenţa la urne la referendum a fost de 10,68% în municipiul Buzău şi 43,03% la Tintesti (cateva sute)
P.S.S. Vrei sa-ti dau lista nominala cu proprietarii de terenuri din zona vizata de Toma pentru alipire? O publici complet??