Cine a inventat primul aparat ”Slot machine”

Comparativ cu multe alte jocuri de noroc, sloturile sunt o invenție nouă. Dar chiar și așa, istoria lor este foarte interesantă, iar astăzi îți vom povesti mai multe despre începuturile jocurilor de păcănele.

Termenul de ”slot” era utilizat la început pentru toate mașinile automate care vindeau lucruri, dar și pentru dispozitivele de pariere. Abia în secolul al XX-lea, termenul a început să fie folosit doar pentru păcănele. Astăzi, în română, numim acele mașini de la care cumpărăm tot felul de lucruri automate sau tonomate.

Așa cum româna este o limbă foarte bogată și organică, capabilă să asimileze fără probleme noi termeni, avem mai multe denumiri: jocuri, aparate, păcănele și bineînțeles, sloturi. La fel ca limba, și industria de casino online din România este bogată și diversă. Te poți distra în nenumărate moduri, cu rulete, blackjack, poker și cu păcănele gratis cu speciale. Dar hai să-ți arătăm de unde a plecat toată povestea păcănelelor!

Charles Fey și Liberty Bell

Primul slot propriu-zis a fost Liberty Bell, inventat în 1895. Era un dispozitiv 100% mecanic, care dădea rezultate aleatorii datorită unui sistem extrem de complex. Aparatul a fost inventat de un mecanic de automobile pe nume Charles Fey (1862 – 1944). Ca o paranteză, și automobilele erau o tehnologie extrem de nouă și inovativă la acea vreme.

Liberty Bell era un slot cu 3 role care aveau pe ele simbolurile diamant, spadă, inimă roșie și clopoțelul de unde venea și numele aparatului. O rundă care rezulta în 3 simboluri Liberty Bell pe un rând oferea cea mai mare plată, un total de 50 de cenți sau 10 nicheli (o monedă de 5 cenți). Așadar, plata sa maximă era de 10 ori miza pe care o plasa jucătorul.

Aparatul original Liberty Bell încă poate fi văzut la Liberty Belle Saloon & Restaurant din Reno, Nevada. Alte aparate ale inventatorului Charles Fey includ Draw Power și Three Spindle and the Klondike.

În 1901, Fey a inventat și primul aparat cu cărți de poker. Acesta avea 5 role, iar pe fiecare apărea câte o carte de poker. Jucătorul putea să facă mâini și să fie plătit conform ierarhiilor din regulamentul pokerului. Acest tip de joc este precursorul jocurilor video poker, precum 4 of a Kind Bonus Poker de la Amusnet.

Cererea pentru aparatul de sloturi

Invenția a fost un mare succes încă de la primul aparat. Cererea pentru aparatele Liberty Bell a explodat, iar Charles Fey nu le putea fabrica atât de repede în micul său atelier. Fey închiria aparatele sale în saloane și în baruri și împărțea profitul la jumătate cu acești operatori.

Unii afaceriști au încercat să cumpere drepturile de fabricare și de comercializare ale aparatului, dar Fey a refuzat să le vândă. Ca rezultat, în 1907, Herbert Mills, un om de afaceri din Chicago care fabrica jocuri de tip arcade, a început producția unui slot similar cu cel al lui Fey. L-a numit Operator Bell și acesta a devenit celebru pentru că a fost primul care a introdus fructele ca simboluri.

De aceea, păcănelele clasice pe care le vezi la cazinouri au simboluri precum cireșe, lămâi, pepeni sau prune.

Cum funcționa aparatul original

În interiorul carcasei de metal a slotului Liberty Bell, existau trei roți din metal. Fiecare avea câte 10 simboluri desenate pe ele. Ca să pornească o rundă, jucătorul trebuia să tragă de o manetă. Atunci când rolele se opreau, acesta primea un premiu dacă alinia 3 simboluri de același tip. Plata era în monede și era dată tocmai de aparat.

O altă inovație a jocului era dispozitivul prin care jucătorul introducea moneda de 5 cenți. Acesta era capabil să depisteze monedele false de cele reale.

Așa cum vezi, modul de funcționare este același ca cel al aparatelor din prezent. Principiul este atât de simplu și de bun încât nu are vreo nevoie de perfecționare. Chiar și primele sloturi electronice și cele online din zilele noastre se bazează pe introducerea unei mize și pornirea rolelor. Desigur, maneta a dispărut, dar în rest, lucrurile au rămas la fel.

Concluzii

Primul slot din lume este mai vechi de o sută de ani și s-a bucurat încă de la început de un mare succes. Apoi, sloturile au continuat să se dezvolte și să se diversifice, dar doar în formele lor. Principiile de bază au rămas aceleași, iar în prezent, slotul a devenit cel mai popular și cel mai răspândit joc din cazinourile fizice și online.

Pentru acesta, îi putem mulțumi lui Charles Fey pentru Liberty Bell, dar și afaceristului Herbert Mills. Nu știm cum ar fi arătat sloturile în ziua de astăzi fără fructe sau dacă s-ar fi bucurat de un asemenea succes fără simbolurile clasice. Acest tip de jocuri sunt în continuare cele mai multe la cazinourile online, deci putem să argumentăm că păcănelele nu ar fi avut același farmec și aceeași priză la public.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.