„La ce i se mai spune Obor dacă nu mai e niciun animal ? Abia mai vin câțiva oameni. Îl rugăm pe Toma să scoată această taxă”
„Din păcate, oborul din Buzău e în cădere liberă. Abia mai vin câțiva comercianți și vizitatori. Nu se mai vinde niciun animal, doar scânduri. În DEX, termenul de obor desemnează în primul rând un târg de animale. La noi, i se spune acum impropriu obor, pentru că singurele animale sunt maidanezii aciuați pe acolo. Dacă nu credeți, veniți mâine dimineață să vedeți cu ochii dvs. domnule Tereacă”, e mesajul primit aseară de reporterul buzoienii.ro.
Cum cititorii sunt stăpânii noștri, astăzi, puțin după opt, reporterul își chinuia mașina pe drumul plin de gropi până la așa-zisul Obor.
Înăuntru, într-adevăr doar vreo 20-30 de oameni în total: comercianți, cumpărători și angajați ai oborului. Niciun animal de vânzare, doar cherestea de jur-împrejur. Comercianții de cherestea, aflăm că nu vin duminica.
După curba la dreapta a drumului interior se vindea în sfârșit ceva. Doi negustori târguiau baloții de paie dintr-o căruță, 12 lei bucata.
Singurul loc în care găsești ceva mai mulți oameni adunați e în spațiul rezervat vânzătorilor de cereale și semințe. Întrucât cumpărătorii sunt puțini, vânzătorii au timp să stea de vorbă.
„Nu știm de ce, dar de prin toamnă a început să se strice treaba. Nici în preajma Crăciunului n-au fost animale, tot cam așa. Oamenii vin din ce în ce mai puțini. Și când mă gândesc ce nebunie era înainte aici în fiecare duminică… Acum se duc oamenii la Smeeni. Ciudat, că doar Buzăul e capitala județului. De vină cred că sunt taxele prea mari, poate și drumul foarte prost până aici. Dar principala problemă e taxa de 3 lei pentru cumpărătorii care vor să intre cu mașina. Vrea omul să cumpere un sac de porumb, doar n-o să-l care în spinare până afară. Și dacă nu cumpără nimic, nu-i convine marfa ori prețul, de ce să plătească 3 lei degeaba ? De-aia probabil că mulți nu mai vin deloc. Sau cumpără de la cel care vinde pe marginea drumului, acolo unde se intră pe sub podul de la RER. Mari sunt și taxele pentru vânzarea de animale. Cum să dea omul 10 lei pentru un porc. Dacă are trei și nu vinde niciunul, de ce să dea 30 de lei degeaba. Conducerea oborului, poate și domnul Toma, că dânsul e țăran ca noi, ar trebui să cumpănească mai bine. Poate vin și dânșii duminica viitoare aici să vadă ce se întâmplă, până nu se închide oborul ăsta de tot. Și ar fi păcat”, e mesajul transmis de oameni.
Citește și articolul: Noutate! În atenția buzoienilor care vin cu mașina la talcioc
NU SE MAI PLĂTESC TAXE PENTRU ANIMALE
Conform directorului SC Piețe, Târguri și Oboare, taxele pentru animale au fost scoase dela începutul acestui an.
„Eu am propus în Consiliul de Administrație și s-a aprobat ca vânzătorii de animale să nu mai plătească nicio taxă. Tocmai în ideea de a-i stimula pe crescători să vină în obor cu ele. Am văzut și eu că a scăzut numărul clienților și am luat această decizie. Mai e și problema că micii fermieri au ajuns să fie speriați de controalele DSV. Nu mai vin la obor, așteaptă să le vândă din propria bătătură. O problemă e generată într-adevăr și de calitatea proastă a drumului, indiferent din ce parte ai veni. Șansa oborului ar fi realizarea șoselei de centură, am văzut că ar fi ceva discuții în acest sens. Dacă s-ar face drumul am putea investi și noi în modernizarea oborului”, ne-a declarat Daniel August, directorul societății care administrează oborul.
Citește și articolul: Ți se poate întâmpla oricând și ție. Sute, mii de buzoieni ar avea șanse crescute de supraviețuire dacă s-ar înființa și la Buzău
Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.
Buna ziua ,
Târgul nu mai este de mult destinat comerțului cu animale , acesta este în totalitate ocupat de comercianți de materiale lemnoase …….. multi dintre ei practica acest comerț în mod ilegal , dovada fiind faptul că la instituțiile statului sunt înregistrate o mulțime de contravenție aplicate comercianților din târg care nu au fost destul de rapizi sa închidă înaintea veniri organelor de control … Acest târg este singurul din Buzău unde bonul fiscal \ chitanța sau factura reprezintă serviciu de lux iar comercianți fac prețurile dupa ureche . Pe scurt Oborul este raiul evazionistilor din domeniul comerțului cu material lemnos !!!
Luând în considerare cele mentionate fac o completare la rugăminte adresată d.nului Primar in articol ,, Va rugam d.le Primar Toma sa solicitati autoritatilor de control să crească frecvența controalelor în acest târg iar dupa ce vor fi eliminați toți comercianți ilegali sa fie efectuată o investitie in amenajarea târgului ca acesta să fie desfășurat în condiții optime si cu respectarea drepturilor consumatorilor cât și legilor ce reglementează comerțul !!!!!
Va multumesc!
Ce inseamna targul? Oborul? Este clar ca s a dorit eliminarea animalelor din targ. Altfel de ce toti au fugit la Smeeni? Daca era un control al dsv corect si neutru, se facea control si la Smeeni. Cu ce difera cel ce venea in targ la Buzau cu cel ce se duce la Smeeni?! Cu nimic. Eu daca am un porc, o vita, cereale, etc de vanzare nu ma mai duc la targ in Buzau fiindca pe la poarta sta jandarmeria, lucru care se vede si in poza. Iar inautru vin si imi cer fel de fel de acte de la primarie. Deci am realizat venituri suplimentare si mi se taie ajutorul de la primarie! Pai in aceast caz, nu mai bine ma duc la Smeeni? Si mai imi vine ai de la ANAF hartie sa platesc nu stiu cati bani ca am realizat venituri suplimentare. Deci in concluzie, oamenii nu vor mai calca targul deoarece timpurile nu mai sunt cele ce au fost. De ce nu faceti controale si la Smeeni ca la Buzau?! Sa vedem se mai inghesuie lumea?!
Intradevar asa este, numai infractori acolo, comert exclusiv la negru, lemn furat din padure fara acte, comercianti care nu platesc nici o taxa de spatiu ca au blat cu cei de acolo…
Si ei viseaza sa se faca parcare si drum de milioane de euro pentru ei… din banii altora ca ei nu platesc un leu in bugetul statului.
Autoritatile inchid ochii si anunta cand e ordin sa se faca control, astfel incat cand ajung acolo sa nu gaseasca decat cainii.
Cel mai bine ar fi sa se inchida mizeria aia de acolo.
Bravo nicolae, asa e frumos, sa furi banii de la stat sa incasezi ajutoare sociale si tu sa ai venituri mai mari decat fraieri ce muncesc cu contract sa produca banii furati de cei care fac bisnita la negru…
Eu am descris doar o situatie teoretica pe care am auzit o in targ la tarani. Si eu fac parte dintre cumparatori, nu detin animale, iar sursa mea de venit este salariul. Din care in mod obligatoriu imi platesc birurile catre stat. Dar problema este ca cel ce traieste din ajutor social se poate trezi sa plateasca la stat poate jumatate din suma castigata. Asta din cauza unei dezanvantajoase formule de calcul. Iar un alt exemplu offtopic ar mai putea sa fie si cei ce lucreaza cu ziua, care s au trezit ca trebuie sa dea mai mult decat au castigat la stat fiindca cei ce i au angajat au declarat sume mai mari. Daca nu ar fi un lant de legi date aiurea, atunci oamenii ar fi putut sa fie corecti cu sistemul. Dar sa cari gunoi, furaje, masa verde la animale sa iei un pret de dumping si apoi sa dai si la stat, unde ajungi? De aceea omul ocoleste statul.
Adica la angajat e bine ca da aproape jumatate din ce castiga la stat, dar la taran nu mai e bine?
Daca nu ii place formula de calcul la activitati independente e liber sa se angajeze, dar atunci e cu munca zilnica minim 8 ore pe zi, 20 de zile pe luna.
Omul ocoleste statul doar cand vine de datorii… cand vine vorba de drepturi, atunci vrea totul la standarde europene pe banii statului, acelasi stat pe care el il fura de doua ori, o data cu ajutoarele sociale incasate ilegal si a doua oara prin neplata contributiilor pentru veniturile obtinute.
Cat despre pretul de dumping, nimic mai nereal, costa kg de porc taiat plin de grasime si oase mai mult decat costa in magazin kg de spata dezosata (practic doar muschi), unde include si TVA si marjele de profit pe tot lantul, si contributiile pentru angajati.
Si cei mai multi care vand nu fac nici o munca, ci la nevoie iau cu ziua la negru raul satului (asistat social) si il platesc in bautura si mancare, eventual si cativa lei „pentru acasa”.