Investiție de câteva milioane de euro. 30 de angajați. „La Buzău va fi tezaurul României”

E vorba de tezaurul vegetal al României.

La Buzău se vor strânge și conserva semințele tuturor plantelor tradițional românești.

I se spune mai pompos „Banca de gene a României”.

Toate țările cu pretenții au așa ceva, unele chiar de zeci de ani, doar România nu.

„E vorba de o investiție a statului de câteva milioane de euro. Se vor crea în jur de 30 de locuiri de muncă. Vineri am fost la ministrul Daea. Pentru înființarea Băncii de Gene era necesară fie o hotărâre de guvern, fi o lege. Ne-am înțeles să facem lege. E mai de durată, dar legea e mai puternică. Textul e scris, săptămâna viitoare o voi de pune în Parlament. Ne vom ocupa de ea să urmeze o procedură rapidă”, a spus azi, pentru buzoienii.ro, deputatul Dănuț Păle, vice la Comisia de Agricultură.

Cel mai bucuros de înființarea la Buzău a Băncii de Gene e cercetătorul Costel Vânătoru:

„E un lucru mare nu doar pentru Buzău, ci și pentru țară. Aici se vor strânge toate resursele genetice vegetale ale României. E o muncă titanică, dar ne place, e meseria noastră. Nu se va face doar conservarea semințelor în condiții speciale. Acestea vor fi amprentate genetic și, urmând procedura valabilă internațional, declarate produse românești. Statul Român va deveni proprietarul acestor soiuri, nu vor mai putea fi folosite ca acum de oricine, oricând. Mulți specialiști se întreabă deja de ce la Buzău ? Pentru că mulțumită strădaniei mele și a colegilor de la stațiune, noi avem deja conservate în jur de zece mii de soiuri. Avem, deci, ce pune pentru început în bancă. Am avut și mai multe semințe, dar păstrate necorespunzător, arhaic, cum am putut și noi, unele semințe au murit”, a explicat Costel Vânătoru.

Stațiunea Legumicolă de la Buzău va pune la bătaie terenul. O parcelă situată peste drum de Bazinul Olimpic.

Aici se va construi clădirea specială, cu depozite de frig (-20 de grade), unde vor fi pregătite și conservate semințele.

În varianta medie vor fi angajate în jur de 30 de persoane, în cea mare, în jur de 100, iar în cea mică doar 10 persoane.

Rămâne ca pe parcurs, statul român să aleagă dimensiunea inițială a băncii de gene.

La reușita acestui proiect au contribuit mai multe persoane, în frunte cu Costel Vânătoru, ministrul Petre Daea, deputatul Dănuț Păle, primarul C-tin Toma și fostul viceprim-ministru Marcel Ciolacu.

loading...

Un comentariu la „Investiție de câteva milioane de euro. 30 de angajați. „La Buzău va fi tezaurul României”

  • Acele soiuri carora li se conserva semintele pot fi disponibile si pe piata? La ce preturi? Sau se obtin niste soiuri disponibile doar pe hartie?!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.