Felicitări! Detașamentul care a urcat pe munte a fost condus de șeful IPJ Buzău
Felicitări merită polițiștii buzoieni.
Astăzi, de Ziua Drapelului, un detașament condus chiar de șeful IPJ Buzău a urcat pe vârful Penteleu, cel mai înalt din județul Buzău.
S-a amenajat o fundație din piatră de Siriu de care s-a prins un catarg înalt de 8 metri.
Mai apoi a fost înălțat și un tricolor de patru metri lățime.
De notat că la vârful catargului s-au montat indicatoare către cele trei mari provincii românești: Moldova, Țara Românească și Transilvania.
Un clip video de la fața locului (vezi mai jos) ne-a fost transmis de Biroul de presă al IPJ Buzău.
„În anul 2018, pentru marcarea celor 100 de ani de la Marea Unire, pe Vârful Penteleu, cel mai înalt din Munţii Buzăului (1772 de metri), a fost realizat prin eforturile poliţiştilor buzoieni un drapel naţional având dimensiunea de 2*4 metri şi ridicat pe un catarg de 8 metri, a cărui fundaţie a fost realizată integral dintr-un cofraj placat cu piatră de Siriu. Simbol al judeţului Buzău, acest vârf este totodată şi punctul de confluenţă şi de vizibilitate maximă a celor trei provincii istorice : Moldova, Transilvania şi Ţara Românească. Din acest motiv, pe aceeaşi lance, în partea superioară a catargului, sunt montate simbolic indicatoare către cele trei provincii istorice. Activităţile au fost conduse de către şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, comisar şef de poliţie Pantazi Virgil Laurenţiu” – comunicat IPJ Buzău
Ziua Drapelului Naţional este marcată, în fiecare an, la 26 iunie şi a fost instituită astfel prin Legea 96/1998 privind proclamarea Zilei Drapelului Naţional.
Pentru poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău această zi de sărbătoare are o semnificaţie deosebită şi aparte.
Conform datelor istorice, în anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica (cunoscut şi cu numele de Grigore al IV-lea Ghica, domnitor al Ţării Româneşti între anii 1822 şi 1828), înmânează agăi Mihăiţă Filipescu, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bucureşti, primul drapel al Agiei şi subliniază valoarea sa :
„Este un moment foarte important. Simbol al suveranităţii statale şi simbol al unei arme (sau corp profesional), originea steagului este evident militară. Un drapel este un simbol sacru. E îndeajuns să ne amintim de jertfele strămoşilor noştri şi ce reprezenta capturarea în luptă a unui steag al inamicului. Steagul roman se numea vexillum şi de aici i s-a zis simbol vexilologic. Cel mai vechi steag cunoscut al nostru este cel dacic, deopotrivă mândria şi spaima antichităţii. Este vorba de vestitul cap de lup.”
Tradiţia continuă şi prin aplicarea prevederilor Regulamentului Organic ( prin care s-a creat Poliţia), emis la data de 23 octombrie 1831, care, la punctul 3 din memoriul trimis către Obşteasca Adunare a Ţării Româneşti, specifica:
„Fiindcă acest oraş (Buzăul) se află în drum mare din obşteştile aşezământului trebuind a cere a se înfiinţa poliţia cât mai în grab, un logofăt, 2 paznici şi 4 epistaţi, căci din lipsa acestora se vor pricinui greşeli a căror greutate cade asupra cârmuirii”.
Sa-i vad ca ia muntele in piept si dau burdihanele jos! Sa-i vad carand cu carca, otel pt catarg, malai de mamaliga si sacii aia de ciment, ca la poze si fudulie nu-i intrece nimeni. Si nu doar pe ei!
Nu erau destule ruine, au mai pus de’un „sarcofag“ in crestetul muntilor.
In timpul saptamanii astupa gauri de soareci prin birouri cu drapelul ca sa pozeze duminecal in cuceritorii inutilului.
N-avem parte de niste himalai ca sa-i mai potoleasca…
Desi cred ca si pt alea ar gasi solutii de cocot, fudulie si ospat nesatul.