Decizie. Autoritățile pregătesc introducerea „santinelelor”
Șefii DSV Buzău, principala instituție implicată în gestionarea pestei porcine, se pregătesc de introducerea porcilor santinelă.
Peste câteva zile se împlinesc 40 de zile de la înființarea primelor focare de pestă porcină de la Pănătău și Lunca – Pătârlagele.
În județul Buzău, tărăboiul legat de acest subiect s-a pornit pe 1 septembrie când DSP Buzău a intrat în alertă. Atunci au apărut în cele două gospodării de la Lunca și Pănătău primele suspiciuni, confirmate ulterior de rezultatele de laborator.
A urmat dezinfecția gospodăriilor afectate și monitorizarea riguroasă a celor două sate, fără a se proceda la sacrificarea tuturor porcilor din zona de protecție (rază de 3 km).
„Da, ne pregătim de introducerea porcilor santinelă în gospodăria de la Pănătău. La expirarea celor 40 de zile se consideră cu nu mai există un risc iminent de contaminare. DSP va achiziționa acești porci și îi va plasa în îngrijirea proprietarului gospodăriei unde s-a identificat prezența virusului. Dacă după alte 45 de zile, porcii santinelă nu s-au îmbolnăvit, iar acest lucru se va verifica prin analize de laborator, atunci se va proceda la stingerea oficială a focarului. Pentru cazul de la Lunca – Pătârlagele nu se vor introduce porci santinelă. Proprietara a anunțat că va părăsi acea locuință. În acest caz, închiderea focarului se va face după trecerea unei perioade de 6 luni”, a precizat azi Ciprian Botezatu, director adjunct DSVSA Buzău, după întrebările reporterului buzoienii.ro.
Un al treilea focar de pestă porcină a izbucnit pe 6 septembrie la o fermă de porci din comuna Puiești, lângă Rm. Sărat. Acolo s-a procedat la sacrificarea celor aproximativ 70 de suine din fermă, dar din nou s-a evitat eutanasierea întregii populații porcine din zona de protecție.
Cum de atunci n-au mai apărut alte cazuri de îmbolnăviri, se poate declara că decizia, altfel riscantă, a autorităților de la Buzău a fost una corectă.
Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!
Citește și: „Bă, mai aveți mult de asfaltat ? Că am vrea și noi să săpăm!”. Iată unde se întâmplă cu adevărat! CLICK AICI
Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.