Ce se va întâmpla cu castelele de apă de lângă heleșteu
Unul, cel din cărămidă, are peste o sută de ani.
Mai exact 120, fiind ridicat în 1897!
Nici el, nici celălalt (alb) – realizat în 1936, nu mai au utilitate.
Pe atunci, apa din stația de la Crâng era trimisă pe conducte către oraș folosindu-se și gravitația.
Acum, există pompe puternice, iar turnurile și-au pierdut utilitatea.
În aceste condiții, noul director la Companiei de Apă, Simona Săvulescu, a propus folosirea lor în scop turistic.
„Da, am vrea să-l amenajăm, pe cel vechi în primul rând, într-un muzeu al apei la Buzău. Există încă echipamente vechi, documente, care ar putea fi expuse de-a lungul traseului până în vârf. Iar acolo sus, privitorii vor avea parte de o panoramă interesantă a parcului și a pădurii Crâng. În perioada următoare se va face o evaluarea a rezistenței clădirii și apoi se va începe transformarea în muzeu. Mă gândesc că ar fi interesant pentru grupurile de copii care oricum vin la plimbare în Crâng”, a precizat Simona Săvulescu.
Ieri, în ședința de constituire a Asociației Inginerilor din Buzău (CLICK AICI), primarul C-tin Toma a anunțat că după arhitectul de origine croată Emil Boianovici, cel care a proiectat turnul din cărămidă (parter și patru nivele) se va boteza una din străzile fără nume din Buzău.
Mai multe despre turnurile cu apă din Crâng și istoria alimentării cu apă a orașului Buzău puteți citi din materialul publicat în ziarul Opinia de istoricul buzoian Valeriu Nicolescu (CLICK AICI).
Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!
Citește și: Parcul Crâng. Orice buzoian poate vedea cu ochii lui copacii bolnavi, rămași fără coajă FOTO + VIDEO
Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.
Dă, mai jos, CLICK pe „Îmi place” pentru a primi zilnic știrile buzoienii.ro pe facebook.
Pana la amenajare poate elimina toti acei dulai tinuti acolo companie pentru paznicii ce au post acolo.
Daca vor companie sa ia si ei o pisica, un porumbel (desi sunt pasari destule in Crang deja care s-ar bucura daca ar primi niste graunte sa vina sa le tina companie), ceva ce nu poate pune viata omului in pericol si care nu latra cum vede pe cineva pe alee.
In condițiile în care suntem săraci la capitolul obiective turistice , ideea noii conduceri a Companiei de apă de a transforma castelele de apă în locuri de vizitat mi se pare excelentă . Trebuie doar ca să fie 100% demonstrat că ele nu mai sunt necesare tehnic, apoi să fie expertizate seismic și în final, amenajate astfel ca și copiii sau turiștii să poată face poze … panoramic ! Sunt de acord și cu opinia corespondentului de mai sus de a fi adunați câinii din zonă – fără a fi omorâți – și eventual montate câte o băncuță la baza fiecărui castel … Mulțumesc pentru atenție !
N-ar fi rau sa le faca si cate o pista de biciclete pe scari ca asa poate mai avem si noi pe unde merge in jurul lacului ,cu toate ca sunt interzise bicicletele.
Excelenta ideea d-nei Savulescu cu infiintarea unui nou muzeu in … capatul Crangului ( la limita dintre Parc si Padure ) … stiut fiind ca un muzeu este cladire de utilitate publica , deci exact exceptia prevazuta de Codul Silvic care ar permite trecerea padurii in intravilan !
Felicitari d-nei Savulescu ca s – a gandit sa ajute turismul buzoian si a gasit exact ce sa atraga turistii ca mustele la miere ….
Printre zecile de mii de turisti care or sa dea navala sa viziteze turnurile sigur or sa fie si persoane mai in varsta sau cu handicap care nu pot saracii sa urce pana la inaltimea aia ; ar fi bine sa se construiasca si un lift sa poata toti doritorii sa se bucure de panarama , scz , panorama d-nei Savulescu …
In rest , despre apa noastra cea de toate zilele , dinspre partea d-nei Savulescu , nicio vorba….. nici despre schimbarea tevilor de azbociment ale lui Boscodeala , nici despre pretul apei meteorice , nici despre virusii semnalati anul trecut de primar ( or fi plecat odata cu Tescaru ? ) …
Buzoian,eu zic că poți să mergi cu bicicleta in jurul heleșteului atâta timp cât dai prioritate pietonilor.Binenteles,atunci când e foarte aglomerat e mai bine sa mergi cu bicicleta pe noile alei asfaltate.
Interesanta ideea expusa mai sus de a se pune in situatia exceptionala de a trece padurea in intravilan sa se poata construi orice pe ea.
Se pregateste ceva…
Pana la Muzeu ce se mai aude cu pretul apei si a ploii… ca in campania electrorala si dupa cand dorea sa il dea jos pe fostul director spunea populatiei ca daca se instaleaza acolo vor micsora preturile, dar de 1 an de zile vin facturile din ce in ce mai mari cu pierderi din pix din ce in ce mai mari.
Mai spunea ceva si de Hotelul Crang, pe care il considera inutil, dar vad ca au progresat constructiile, pana in vara il reface modern sa se mute acolo, desi primarul spunea ca e pierdere de bani… dar de cand a venit directoarea lui s-a grabit pasul renovarii, e numai otel si sticla sediul, modern, probabil la caramida sau BCA faceau alergie si deaceea au demolat.
Asa e in politica, te faci ca tii cu poporul si anti bugetarilor corupti pana te instalezi tu pe post, apoi continui aceleasi obiceiuri corupte ca cei dinainte.
Nu puteti sa va laudati la sfarsit ???