A murit un mare inginer buzoian: Corneliu Andrei, cel care a fost directorul de șantier al Barajului Siriu

După ceasornicarul Nicu Ispas, un alt personaj important al ținutului Buzăului, a trecut la cele veșnice.

E vorba de inginerul buzoian Corneliu Andrei, cel care a fost directorul general al șantierului de la Barajul Siriu, o lucrare hidrotehnică uriașă, la care au lucrat mii de oameni.  

La începutul construcției, în toamna anului 1974, barajul de la Siriu era cel mai mare din Europa ca metodă de construcție, fără ciment, doar din pământ, piatră, steril și miez de argilă. Corneliu Andrei a fost șeful corpului ingineresc de la Siriu. 

„Buzăul a avut în acea perioadă în care se construia, nu ca acum când se distruge, oameni de mare valoare și ingineri extraordinari. Erau legende vii directorii marilor uzine din Buzău de exemplu. Printre ei, și inginerul Corneliu Andrei, un fel de Dumnezeu al barajului de la Siriu. A fost buzoian de-al nostru, căci de două zile nu mai e, o personalitate uriașă, întrucât la venirea la Siriu mai construise un baraj similar în țară. Era și un mare iubitor de cultură, la baraj au primit repartiție, cum se făcea în acei ani, și mulți ingineri cu diverse talente artistice, precum Mircea Vintilă. E, Corneliu Andrei, a avut grijă de ei. Eu așa l-am cunoscut, un om deosebit, cei care au lucrat îndeaproape cu el vă pot spune mai multe”, ne-a informat azi profesorul Mircea Costache. 

Corneliu Andrei s-a prăpădit la vârsta de 77 de ani în București și va fi înmormântat mâine în jurul orei 10.00 la Cimitirul Dumbrava. 

Construcţia barajului a durat aproape două decenii, între 1974 şi 1994 şi a fost realizat după o metodă inovatoare pentru acele vremuri, fără ciment, numai din pământ, piatră, steril şi miez din argilă. Barajul a fost realizat prin unirea celor doi munţi din apropiere, masivul Podul Calului şi masivul Siriu. Cu o înălţime de 122 de metri şi o lungime a coronamentului de 570 metri, Barajul Siriu este al doilea baraj de anrocamente ca mărime din ţară, după Barajul de la Gura Apei, construit în munte, pe Râul Mare, la aproximativ 40 de km de Haţeg,  al cincilea din Europa şi al 12-lea din lume.   

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

4 comentarii la „A murit un mare inginer buzoian: Corneliu Andrei, cel care a fost directorul de șantier al Barajului Siriu

  • Despre inginerul Andrei, directorul general de la barajul Siriu pot vorbi mulți oameni care au deținut funcții de răspundere înainte de 1989, Victor Andreica, Mirică Gheorghe, Ion Nae, Nicolae Peneș, Petcu Gheorghe, Dumitru Dănăilă, Ion Stoica și mulți alții. Inginerul Andrei nu era numai un cadru tehnic foarte bine pregătit ci și un catalizator de energii, receptiv, atent cu oamenii de jos și , mai ales apropiat de tineri și cu surprinzătoare deschideri culturale. Primise la baraj 160 de tineri ingineri stagiari, noi absolvenți de politehnică, mulți dintre ei trăiți la oraș, provenind din familii distinse, cu educație muzicală, literară, plastică, ei înșiși artiști de mare talent ca Baniciu, Vintilă și alții. Printre stagiari se afla și fiica lui Mihai Gere, membru al C.C. al PCR, frumoasa Gere Firicel. Își imaginează azi cineva ca odrasla unui demnitar să facă stagiatura inginerească în creierii munților, la Siriu?! Responsabilii culturii și ai sindicatelor duceau acolo mentori, regizori, actori, poeți care îndrumau grupurile artistice și activitățile culturale ale stagiarilor. Se urmărea și se reușea întreținerea unei vieți tinerești de mare efervescență. La un moment dat lucra cu ei actorul și poetul Arcadie Donos. De toți și de toate avea grijă inimosul Corneliu Andrei, un adevărat erou al acelor vremuri de avânt constructiv și de înflorire a culturii naționale. Dimnezeu să-i primească nobilul suflet în rai!

    Răspunde
  • Am aflat cu tristete in suflet despre plecarea dintre noi a D-lui.Corneliu Andrei, un Om de mare omenie,de mare caracter,model pentru noi toti ,care l-am cunoscut.Cu calm si multa pricepere,experienta de santier,iubitor de oameni,a reusit sa depaseasca toate greutatile vremurilor si sa ridice pe raul Buzau marele baraj de la Siriu.A avut o mare contributie la dezvoltarea si urbanizarea localitatii Nehoiu.In anii -80 eram primar si am primit mult sprijin in dezvoltarea Nehoiului.Am multe amintiri placute,din acei ani,din colaborarea cu D-nul.Andrei.Locuia in Nehoiu,impreuna cu familia,sotia era farmacista,erau respectati de noi toti,pentru modul lor de a fi si trai intr-o comunitate mica.Sincere condoleante familiei!Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

    Răspunde
  • Am lucrat 18ani cu Dl Dir. Andrei Corneliu,un om exceptional,un suflet mare,Am locuit ani buni in același bloc 23str Alba Iulia din Nehoiu,un vecin bun ,un mare OM.
    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.