Ciolacu poate ajuta Gloria, dar și fotbalul românesc
E o scăpare a legii sau, dacă e să folosim un termen mai dur, o prostie. Faptul că Gloria Buzău, CSM Reșița și alte zeci/sute de cluburi de drept public nu pot participa în Liga I.
Adică, CSM București, echipă de drept public, poate juca și câștiga Liga Campionilor la handbal feminin, dar Legea Sporturilor din România nu permite participarea acestor echipe în amărâta de Liga I.
Dacă prin absurd, Gloria Buzău ar câștiga Cupa României, UEFA n-ar avea nimic de obiectat ca echipa de drept public să participe și să câștige, dacă poate, Europa League. Dar, conform Legii Sporturilor, Liga I e mai specială decât Europa League.
Încă un exemplu. SCM Gloria Buzău poate evolua bine merci în primele ligi la handbal fete, rugbi, volei, etc. În aceste sporturi, clubul din Crâng e considerat profesionist. Și așa și e, pentru că are semnate contracte de profesioniști cu jucătorii. Dar, în prima ligă de fotbal, nu și nu.
Chindia Târgoviște, Voluntari, Hermannstadt etc. sunt cluburi de fotbal finanțate, ca și Gloria Buzău, din bani publici. Ele pot juca în Liga I, după ce au apelat la o șmecherie. Cluburile de drept public au fost transformate în asociații sportive de drept privat – finanțate tot de Primării/Consilii Județene. Deci, statul prin Legea Sporturilor încurajează fățiș șmecheria. Așa a procedat recent și FC Argeș, care peste noapte s-a transformat din club de drept public în asociație sportivă.
Pentru a face dreptate, a opri șmecheria și a ajuta fotbalul/sportul românesc (și, întâmplător, pe Gloria Buzău la fotbal) Marcel Ciolacu e chemat să schimbe un articol din lege. Unul singur. Iată-l mai jos:
Art. 31 (1) Cluburile sportive profesioniste sunt structuri sportive organizate ca asociaţii fără scop patrimonial sau societăţi comerciale sportive pe acţiuni – Legea Sporturilor nr. 69/2000 (CLICK AICI pt. lege)
Îi spunem domnului Ciolacu și ce trebuie să facă (e posibil să știe deja). Să dea viteză proiectul de modificare a Legii Sporturilor, care e deja la Camera Deputaților, prin care la Art.31 (1) să se adauge și „cluburile sportive de drept public”. Atât, patru cuvinte, și problema s-a rezolvat.
Adrian Stângaciu, juristul FRF: „Dacă se modifică legea, adică să se acorde dreptul inclusiv cluburilor de drept public, FRF nu are nicio problemă”
Gabriel Bodescu, secretar general adjunct FRF: „E la îndemâna domnului Marcel Ciolacu să facă un bine fotbalului românesc. Va intra în istoria acestui sport, c-a făcut un lucru bun”
Ilie Stan, antrenor Gloria: „Să știți că am câțiva jucători în echipă care au ambiția promovării. Unii au mai jucat acolo, alții visează s-o facă. Părerea mea o știți, de când am fixat obiectivul 1-6”
Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!
Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.
Hai Auras sa-i facem si o statuie domnului Ciolacu! Parca eram un stat democratic in care Parlamentul ales democratic unde sunt reprezentate toate partidele poate modifica legi. Daca nu, atunci sa-l proclamam Vodă pe Domnia Sa Ciolacu si atunci articolul tau ar avea sens!
Nu e cazul. Rugamintea e doar sa verifice, dacă poate, ca acel proiect de lege – am înțeles că e unul depus – să nu se fi împotmolit pe undeva. Conjunctura face ca un buzoian să fie acum în fruntea Camerei Deputaților. Și dacă n-am ruga acum – când avem pe cine – atunci când ?
Aratati-mi UN SINGUR CLUB DE INTERES PUBLIC pe care UEFA il accepta in competitiile organizate de ei.Terminati cu prostiile,STEAUA lui Talpan are infinit mai multe proptele decat amarata de Gloria si totusi NU poate ajungec in Liga I,care ATENTIE este organizata de Liga Profesionista ,conform LEGISLATIEI UEFA.
Smecheria cu modificarea legii acum e alta, miza e alta, care presupune bani multi si putere absolta in domeniu unor baieti smecheri… o sa o descoperiti voi dupa ce se face treaba, ca asa e omul simplu, nu se prinde ca a fost inselat si i-a facut alba neagra in fata decat dupa ce se trezeste ca n-are ce baga la stomac. Dar atunci va fi prea tarziu, procesul fiind ireversibil.
Conform UEFA, cluburile de drept public nu au drept de joc in competiile europene si nici in ligile nationale profesioniste. In cazul Romaniei, doar Liga I e profesionista, fiind organizata de LPF. Chiar daca s-ar schimba respectivul articol, UEFA va interzice cluburilor de drept public sa evolueze in respectivele competitii.