Toma și-a asumat că nu se va fura! Mâine, eveniment în Buzău, ora 10.00
E acum și va fi inclusiv în următoarele luni cel mai bine păzit obiect în aer liber din Buzău.
E vorba de o copie a bustului avocatului Petre Stănescu – lucrare realizată la Buzău în 1914 de celebrul sculptor C-tin Brâncuși, alături de statuia Rugăciune.
Deși e vorba de o copie și aceasta e valoroasă. Bustul a fost furat în 2005, împreună cu copia după Rugăciune. Bustul a fost găsit în 2015 de DIICOT (după zece ani de la dispariție), dar Rugăciunea n-a mai fost recuperată. În 2014 clubul Rotary a strâns bani și a plătit pentru o nouă copie, din bronz, după „Rugăciune”.
Primarul Toma și senatorul Romașcanu au cerut Muzeului Județean Buzău, unde bustul fusese pus la adăpost, să-l repună în cimitir, așa cum au cerut și urmașii Elizei Seceleanu (cea care i-a comandat bustul și Rugăciunea lui Brâncuși la Paris în 1907).
Toma și-a asumat că va pune pază în cimitir și că bustul nu va mai fi furat.
Astfel că la această oră bustul e păzit de doi polițiști locali, verificați din când în când inclusiv de patrule ale Poliției Naționale. În plus, copiile lucrărilor lui Brâncuși sunt și supravegheate video.
Miercuri de la ora 10.00 buzoienii sunt invitați pe aleea din Cimitirul Dumbrava care va fi botezată după numele lui Brâncuși. Mâine se împlinesc 144 de ani de la nașterea lui Brâncuși, la Hobița, un sat la 24 de km de Tg. Jiu.
petre-stanescuPoveste
La începutul secolului trecut, liniştea din târgul Buzăului avea să fie tulburată de o poveste de iubire terminată tragic, dar cu urmări ce aveau să facă oraşul de provincie cunoscut în toată lumea. Eliza, fiica unui mare moşier, Nicolae Seceleanu, se îndrăgosteşte de un avocat, Petre Stănescu, un tânăr cu pespective, dar fără avere.
Părintele îi interzice Elizei să-şi întâlnească iubitul, însă fata se refugiază într-o mănăstire şi ameninţă că se călugăreşte dacă nu i se permite mariajul.
Nicolae Seceleanu ajunge astfel să accepte căsătoria, la începutul anului 1905.
După numai cinci luni, avocatul Petre Stănescu moare, la vârsta de 31 de ani, lăsând în urma sa o inimă frântă de durere.
Pentru a-i cinsti memoria, văduva se gândeşte să ridice un monument la mormântul fostul ei soţ, din cimitirul buzoian Dumbrava. Eliza Stănescu merge la Paris în primăvara anului 1907 pentru a încheia un contract cu sculptorul Constantin Brâncuşi.
Constantin Brâncuşi a locuit la Buzău în perioada 26 mai – 29 iunie 1914, în casa Elizei de pe strada Dobrogei nr. 24 (actualul Inspectorat Școlar), răstimp în care a cioplit în piatră de Măgura soclurile şi a montat cele două lucrări.
Originalele au fost preluate de către Muzeul Naţional de Artă în 1958 („Rugăciunea”) şi 13 martie 1976 (bustul lui Petre Stănescu), fiind înlocuite cu copii din bronz, amplasate pe soclurile originale, lucrări donate Muzeului Judeţean Buzău de către Nicoară Popovici-Seceleanu, fiul din a doua căsătorie a Elizei.
Mai multe puteți citi într-un articol publicat de Adevărul (CLICK AICI)
Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!
Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.
Fiind vorba de Brancusi, dl Toma a invitat-o si pe dra ambasadoare Irina Rimes?