Acord semnat azi de Toma cu directorii a nouă firme mari din oraș. „S-a înființat MERITAS”

Azi, la Buzău, s-a înființat MERITAS.

Primarul Toma, directorii a nouă firme mari din Buzău și reprezentanții Liceului D. Filipescu au semnat protocolul de înființare a Centrului de Excelență în Învățământul Profesional Tehnic din Buzău – MERITAS.

Cei nouă directori de firme au semnat protocolul de înființare la Primăria Buzău

Cele 9 firme

Ursus

Romcarbon

Agrana

Railway Sistems (fosta Apcarom)

GreenFiber

Bencomp

RER Sud

Transbus

Urbis Serv

C-tin Toma, primar Buzău: „Lipsa forței de muncă superior calificată e una din problemele majore pentru firmele din Buzău. Prin MERITAS venim în ajutor lor. De la toamnă aici vom școli 90 de viitori meseriași. Ăsta e doar începutul. Vom extinde aria meseriilor cerute pe piață. Primăria Buzău va oferi fiecărui elev, lunar, o bursă de 200 de lei. Vom asigura, de asemenea, transportul gratuit pentru elevii care nu sunt din oraș. Pentru cei care vin de la distanță mai mare, poate și din alte județe, vom suporta inclusiv cazarea la internat și masa”

Care sunt meseriile primilor 90 de meseriași

sudor – 18 elevi

electrician exploatare joasă tensiune – 18 elevi

lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic – 16 elevi

mecanic utilaje și instalații în industrie – 14 elevi

operator mașini comandă numerică – 12 elevi

mecanic auto – 12 elevi

Lucica Stănculeanu, director Liceul D. Filipescu: „Elevii de clasa a opta care vor să se înscrie trebuie să vină la noi la liceu. Cele 90 de locuri și meserii prezentate mai sus constituie doar prima fază. În faza a doua vom extinde și cu alte meserii, în funcție de solicitările firmelor din Buzău. Elevii vor semna contracte încă de la început cu viitorii lor angajatori. Vor primi lunar 500 de lei, din care 200 de la Primăria Buzău, și vor învăța, așa cum trebuie, o meserie”.

După ce au informat presa (și prin intermediul presei pe buzoieni) despre MERITAS, cei de la masă au trecut la semnarea documentelor.

Dorian Alexandrescu, director operațional Railway Sistems (fostă Apcarom)
Sorin Harabagiu, director Ursus Braweries
Gică Toader, director Transbus
Primarul C-tin Toma a mai anunțat că la Meritas ar putea ajunge inclusiv elevi din Republica Moldova și că în viitor pe lângă meseriași la Buzău ar urma să se formeze și viitori ingineri

Citește și:

loading...

12 comentarii la „Acord semnat azi de Toma cu directorii a nouă firme mari din oraș. „S-a înființat MERITAS”

  • Absolut decentă măsura. Tardivă, că nu cred să-și fi schimbat tinerii gândirea de acum câțiva ani, când cei de la liceul de lângă Romcarbon, aproape la unison cel puțin în articolul de presă au spus că nu-i interesează oportunitatea de a presta la fabrica de peste gard, după absolvire, chiar dacă ăia îi școlarizează pe banii lor. Tinereii doresc ”pă Italia!”. De atunci și Romcarbonul e mai scurt cu o hală, de se face lidl.
    Nea Costik a avut 6 ani la rând la dispoziție să vină cu facilități pentru tineri, așa cum pentru nevoiași sau seniori l-a dus mintea să continuie ce a moștenit. Acum s-a trezit. După chixul aferent evident că nu-și va asuma tardivitatea ci va spune că nu-s oameni, la pariu.
    Oamenii vin, stau și/sau rămân într-un loc sigur, cu perspectivă, ofertant pe toate sau cât mai multe paliere, cu oportunități libere, reale, nu de partid. Cine să stea într-un oraș unde Compania de Apă are sute de angajați? Urbisul, la fel. Dacă înțelege cineva de ce e nevoie de cel puțin trei firme de stat, cu trei rânduri de conduceri de toate felurile, care toacă anual sute de mii de euro cu fondul de salarii din banii publici, unde nimeni nu știe ce face celălalt, eu îl aplaud pe nea Costik la scenă deschisă la prima ocazie.
    Dar, cum nea Costik nici ctitoria cumătrului Sălcuțan nu a fost capabil s-o ridice, aia cu planetariul, am mari semne de întrebare pe vecie.
    Nea Costik, notează:
    – facilități fiscale pentru tinerii până-n x ani;
    – prioritate la concursurile publice, pentru absolvenții origionari din Buzău (te crucești dacă vezi ce membri de consilii de administrație conduc firmele alea trei, ale primăriei);
    – facilități fiscale, logistice pentru firmele din domeniul it (de ex) – e o investiție pe termen mediu și lung;
    – mai puțină rigiditate în deciziile de la Palat, că oamenii care au ieșit pe poarta casei părintești o dată în viața lor, au văzut, știu, n-ai cum să-i păcălești cu bibelouri aruncate prin intersecții;
    – analiză, analiză, analiză dar nu de către Apostu și co. Ăla poza cu mândrie liniile albe de pe carosabilul de lângă piața Dacia, din turnul palatului, deci n-ai cum să pleci urechea la așa specimen, dacă vrei să faci cu adevărat lucruri;
    – mai multă consecvență și coordonare între vorbe și fapte – oamenii nu stau într-o urbe cu edili mincinoși sau care se dau pe după deget când le iese prost fapta măreață;
    – Nea Costik să nu mai iasă din casă cu pantofi ”bot de rață”, cămașă cu mânecă scurtă și pe sub haina costumului, descuiat la jachetă când stă erect și pantaloni bufanți!!! Este inginer, fost mare patron, fost senator, primar de două mandate, chiar nu-i arde nimeni peste degețele cu vergeaua când are tendința asta ținteșteană de a se îmbrăca pentru a ne reprezenta și vizual, nu doar mental, în relațiile cu terții?!? N-are voie să dețină mai multe costume, care e treaba în familia aia?
    Serios, dacă nu luăm atitudine, greu mai scoatem piatra din ditamai fluviul de îmbârligăciuni realizate glorios dar prost pentru cetățeni.

    Răspunde
  • Mare dreptate are Diavolul. Am fost si eu la Urbis si am dat de o tanara botoxata analfabeta angajata de la partid pe salariu mare din banii nostri. Acolo ar vrea tinerii, nu sa munceasca cu carca. Daca n-au pile si vor fi nevoiti sa munceasca cu carca, o vor face in afara, deci cursurile sunt bani irositi pentru contribuabili.
    Niciun om sanatos la cap nu mai sta aici daca are o meserie de-asta care se invata pe la profesionale. In tara raman doar aia in varsta sau betivii. Daca te uiti la orice echipa de muncitori, e formata din: 1-2 neni pe jumate priceputi, la 55-60 ani, prea plictisiti de viata si prea legati de loc sa mai plece afara, 2-3 betivi ordinari, care trebuie paziti, altfel mai mult strica decat repara/construiesc, si 2-3 pustani de 18-19 ani habarnavisti care vor sa capete 1-2 ani experienta si sa fuga afara. Deci, omul tanar si pricepul care sa ramana si sa presteze aici este o rara avis, oricati bani din taxele noastre ar turna Toma.
    Si apropo, din firmele alea, jumate vad ca-s tot firmele capusa ale primariei, adica tot din banii contribuabililor, cu alte cuvinte.

    Răspunde
  • Dacă le-ar fi spus că au și unde locui în Buzău,că nu vor mai sta cu părinții până la 40 de ani,mai mai că și credeam în „viziunea” acestuia; întrucât,doar medicii sunt privilegiații ,deși au salarii net superioare,și care în doi ani își permit deja un apartament din salariul lor…unul luxos chiar. Nene primar,construiește acel cartier promis în campanie,pune la dispoziția tinerilor apartamente ,că sunt de la „Cuca măcăii” și nu o să plece cu o zi înainte ca să fie la timp la servici. Nu mai favorizați șmecherii imobiliari ,care cer chirii ca in București.

    Răspunde
  • Ar fi foarte bine daca aceste lucruri ar fi intens si foarte vizibil promovate in randul tinerilor din mediul rural,ca astia de la oras vor doar cluburi si discoteci si cate o „facultate” din aia de intra boi si ies vaci.

    Răspunde
  • Până acum îi ziceau învățământ dual. N-a prins. Acum se încearcă momeli cu meritas, adică vezi Doamne, meriți să devii sclavul unui angajator!
    Simpatică este afirmația directoarei „Elevii vor semna contracte încă de la început cu viitorii lor angajatori.” Chiar așa! Semnează tânărul minor, la 14 ani, contract cu viitorul angajator! Asta-i revoluție în domeniul legislației!

    Răspunde
  • Trebuia sa treaca 30 de ani sa ne intoarcem la ce era bine inainte!Cap de roman!

    Răspunde
  • Meserii grele si complicate ptr care trebuie sa te pregatesti permanent si sa vii la zi cu tehnologia si care tot odata sunt mega ultra prost platite .
    Oricum germanika va fi fericita ca le vor veni meriasi noi si bine pregatiti

    Răspunde
  • În Au, Germania, la 16, după profesională, intri direct în muncă. De ce? Pentru că acolo nu poți studia la o facultate cu profesională, dar nici doar cu liceu teoretic nu faci nimic dacă nu mergi la o facultate, după. Iar toți cei care-s cu studii superioare, acolo se numesc doctori (în ceva). Bine, ăia primesc copiii, nu-i au, ca noi. În rest, toate studiile se plătesc la un moment dat, și da, unii elevi/studenți fac practică, sub semnătură privată, pentru că dacă n-ai loc de mcă după absolvire, Tata Mare îți achită ție ratele făcute la bancă pentru studii (cazarea, manualele), și de care scapi după câțiva ani, dacă ai noroc. Să îți cumperi o casă? Acolo? La 25 de ani? Ăia nici la 65 nu-și cumpără locuință. Pleacă cu caravana, pe vas, stau în chirii. Pentru că-s scumpe ca achiziție, scumpe ca întreținere (impozite enorme). O spun nu ca turist.. Pentru Pixel și cine a mai zis că trebuie și casă, și nevastă, și mașină și copil asigurate de către angajator, ăla-i capitalismul spre care belim noi ochii.

    Răspunde
  • ERATĂ: În text apare de 2 ori cuvântul MERITO, în loc de MERITAS, probabil. Proiectul MERITO este o iniţiativă distinctă, naţională, dedicată profesorilor, fără nicio legătură cu conţinutul acestui articol. Vă rugăm să faceţi modificările necesare.

    Răspunde
  • @Pixelul albastru… Daca prostia ar durea… Tu ai tipa mereu

    Răspunde
  • Gata, a uitat Ciolacu de impozitarea progresiva? Ce bine ar fi fost daca ar fi fost salariul minim net macar 2000ron/luna.Poate ar mai fi ramas ceva tineri prin tara.
    Dati-i in continuare cu pensii speciale de mii de euro pe luna sa vedeti ce-o sa va apere Dan Capatos de invazia rusilor.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.