Agenție de știri: „Risc iminent”. Iată răspunsul lămuritor al prefectului jud. Buzău

Prefectul Județului Buzău a luat act de apariția în mediul online a unui material de presă publicat de o agenție de știri din București și care face referire la un risc iminent al ruperii Barajului Siriu (vezi printscreen mai jos).

Din ciclul cu ce să mai speriem oamenii. Tema „megacutremurului” s-a ofilit, astfel că mai mare priză la public are înșelătoria cu „potopul de după ruperea barajului”

Carmen Ichim a solicitat și obținut un punct de vedere din partea Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița, cea care administrează lacul Siriu.

„Pentru corecta informare a opiniei publice, ABA Buzău-Ialomița face următoarele precizări:

Barajul Siriu este realizat din materiale locale cu umpluturi de tip zonat și nucleu central de argilă, având o alcătuire constructivă în acord cu practica inginerească în domeniu, și a fost pus în funcțiune în prima etapă în anul 1988, aflându-se în continuare în faza de umplere experimentală;

– proiectarea obiectivului a ținut cont de calculele de rezistență și stabilitate în regim static și pentru solicitarea la cutremur, amenajarea hidrotehnică dispunând de un sistem de exploatare și urmărire a comportării în timp, conform prevederilor legale în domeniul siguranței barajelor;

toate măsurătorile cuprinse în sistemul de monitorizare și control pun în evidență o comportare structurală normală a barajului, iar după ultima expertiză tehnică efectuată în anul 2015, a fost emisă o autorizație de funcționare în condiții de siguranță valabilă până în noiembrie 2020;

– Barajul Siriu dispune de un seismometru de scurtă perioadă (geofon) și o stație seismică analogică, urmând să fie echipat cu o stație seismică digitală și 4 accelerografe. Rezultatele monitorizării seismice sunt analizate și interpretate de către o firmă specializată;

– siguranța Barajului Siriu se află permanent în atenția specialiștilor ABA Buzău-Ialomița care elaborează anual rapoarte cu privire la comportarea în exploatare și rezultatele expertizelor legate de siguranța în exploatare a obiectivului”.

În concluzie, prefectul Carmen Ichim recomandă celor care redactează sau contribuie la propagarea în spațiul public a unor astfel de „informații” să se documenteze apelând la surse oficiale, pentru a evita inducerea nejustificată a unei stări de teamă și nesiguranță în rândul cetățenilor.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

6 comentarii la „Agenție de știri: „Risc iminent”. Iată răspunsul lămuritor al prefectului jud. Buzău

  • Pe timpul comunistilor existau ingineri foarte bine pregatiti,nu-si cumparau diplomele ca acum,iar titlul de dr.era extrem de rar intalnit!Deci barajul de la Siriu este proiectat de dr.ing.in adevaratul sens al cuvantului!Probabil ca vor fi mici fisuri din cauza vechimii peste cativa ani,dar nu sa se rupa…

    Răspunde
  • Barajul asta va scufunda buzaul. Nu acum, nici peste 10 ani. Dar peste 50 de ani se schimba datele. Epoca de aur devine praf si pulbere in cativa ani, cand natura isi va relua proprietățile. Asa ca celor care încă regretă acele vremuri, le recomand sa isi mai exerseze materia cenusie.

    Răspunde
  • Din câte-mi amintesc era un reputat inginer constructor cu specializare hidrotehnică – Dimitrie Dorojneac, sper să nu greșesc – care a supervizat construcția și exploatarea ulterioară a barajului… Nu se făceau lucrări de mântuială, p-atunci răspundeai cu libertatea și uneori … cu viața ! S-a ținut cont de toți factorii de risc când s-a decis structura din argilă a barajului de la Siriu … Totuși, într-o discuție particulară, dr. ing. D. Dorojneac afirma că în fața Mamei Natura nici Dumnezeu nu i se poate împotrivi și niciun inginer de pe planetă nu poate garanta 100% pentru vreo lucrare hidrotehnică, indiferent că-i marele baraj de la Assuan, ori Hoover sau chiar canalul Panama ! E bine să fim lucizi …

    Răspunde
  • Este acolo un viaduct cu probleme serioase…are deja doua improvizații in banda de rulare și se „leagănă” când trece o căruță!!!

    Răspunde
  • Care viaduct, Traiane? Ăla cu gaura-n mijloc?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.