Ai dat jos un copac sănătos ? Iată câți te obligă Primăria Buzău să plantezi în schimb!
Se întâmplă uneori ca diverși buzoieni să fie deranjați de câte un copac/pom de pe domeniul public.
De pildă atunci când rădăcinile presează asupra trotuarului, fundației ori pereților casei. Sau când ramurile atacă geamurile ori acoperișul.
Sunt doar două cazuri în care proprietarii ar avea motive justificate pentru a-și dori tăierea copacului.
Atenție, chiar și într-o astfel de împrejurare, cetățeanul nu are voie să folosească drujba ori toporul cu de la sine putere!
Trebuie să redacteze o cerere către Primărie, solicitare care va fi admisă sau nu de comisia ce se va înființa la nivelul primăriei și care va decide la fața locului.
Însă, prevederea nouă prevăzută în regulamentul întocmit de viceprimarul Ionuț Apostu e obligativitatea plantării a cinci copaci în locul celui sănătos pentru care s-a încuviințat tăierea.
„Solicitantul va anexa la solicitare o declaraţie pentru tăierile prin doborâre de arbori sănătoşi în care este obligat să planteze minimum cinci arbori” – Art. 7, lit. b din regulament
Citește și articolul: Amendă record pentru iubitoarea de animale! 400 de milioane de lei vechi! Iată ce i-a nemulțumit pe inspectori!
În regulament se specifică exact ce specii trebuie a fi plantate, când și unde anume.
- g) Solicitanţii au obligaţia de a depune o notificare în scris, înregistrată la Biroul Ghiseu Unic din cadrul Primăriei Municipiului Buzau cu cel puţin 3 zile înaintea activităţii de plantare, în atenţia Comisiei de autorizare a doborârilor de arbori, cu privire la data plantării, în vederea participării unui reprezentant al Primăriei Municipiului Buzau pentru confirmarea (inclusiv prin fotografierea arborilor plantaţi) calităţii materialului plantat şi recepţionarea lucrării.
h) Arborii care urmează să fie plantaţi vor fi din speciile: Tilia (tei), Esculus Hippocastanum (castan) Acer (arţar, paltin), Betula (mesteacăn), Catalpa (catalpa), Celtis (sâmbovina), Fagus (fag), Fraxinus (frasin), Quercus(stejar), Platanus Acerifolia (platan), Sorbus Aucuparia (scoruş), Crataegus Laevigata (păducel), Molid, etc. şi vor avea următoarele caracteristici: înălţimea ˃ 3 metri de la colet (sol), prevăzuţi cu balot de pământ, diametrul de baza ≥ 6cm, tulpina arborilor să fie dreaptă şi nedeteriorată, să nu prezinte ramuri rupte.
i) Alegerea speciilor de arbori se va realiza de către reprezentatul Primăriei Municipiului Buzau, în funcţie de specificul fiecărui amplasament şi în funcţie de vegetaţia existentă în zonă, aceste aspect fiind consemnat în conţinutul autorizaţiei de tăiere.
j) Arborii care urmează să fie plantaţi de către solicitanţi vor fi achiziţionaţi de la societăţile comerciale de profil, pe cheltuiala proprie, respectând cerinţele specificate la art. 7, lit. h) din
prezentul regulament.
dar daca faci cerere la primarie i ti vine raspuns evaziv asa am solicitat si m am lamurit cu raspunsul lor de exemplu eu am plantat un tei acuma „( 35 ani acuma a crescut f inalt si ne face multa umbra si am vrea sa l mai curate de crengii ca nu avem nici lumina de la bec din cauza crengilor
E corect