Atâția copii, atâtea minciuni!

Da, faptul că acești copii se află în autobuzul 2 are la bază o minciună.

Nu e minciuna copiilor, ci a părinților, deși inclusiv copiii, cei mai isteți dintre ei, au habar de ea.

Acești copii locuiesc împreună cu familiile lor în Căpățânești, Potoceni, Mătești, Săpoca, Valea Puțului etc.

Dar părinții au decis că e mai bine pentru ei să învețe la școlile din municipiul Buzău.

Aici apare minciuna! Ca să-și poată înscrie copiii la școlile din municipiu, părinții au mințit atunci când au susținut că, de fapt, locuiesc în oraș.

Au întocmit un act mincinos, numit viză de flotant, cu care s-au prezentat la școala dorită. Cei de la școală știau că e o minciună, dar legal, nu puteau face nimic.

Singura instituție competentă ar fi poliția, care îi poate sancționa inclusiv penal, atât pe proprietari, cât și pe chiriașii străvezii, pentru fals în declarații.

Dar, la Buzău, nu s-a întâmplat și nu se va întâmpla a se da amenzi, „doar pentru atâta lucru”. Cei care au recurs la acest mișmaș ar putea fi prinși în ofsaid și sancționați, dacă s-ar dori, chiar și de un „polițist de grădiniță”, verificând veridicitatea vizelor de flotant.

„N-am numărat exact, dar avem peste 50 de elevi care vin din zona asta Mărăcineni – Săpoca la Școala 11. Știu că sunt astfel de cazuri și la Școala 1, și la 15. Și, da, am clase cu peste 30 de elevi, la una chiar 35. Dar, să știți că în ultimii ani acest fenomen e în scădere. În măsura posibilităților am mai refuzat pe câte unii” – Aurelian Poterașu, director Șc. nr. 11 Buzău


„Noi avem la Mătești școală super, modernizată cu fonduri europene. Profesorii sunt buni, de fapt sunt din Buzău, ei fac drumul invers. Dar, mulți părinți, își trimit copiii la Buzău că așa e la modă. Se folosește argumentul că la Buzău există concurență în clasă. Însă, unii dintre copiii trimiși la Buzău, nu sunt printre cei mai buni din clasă, dimpotrivă. Dar, așa cum ai noștri pleacă la Buzău, avem elevi din Cernătești aduși la noi la școală pentru că avem condiții mai bune” – Laurențiu Manea – city manager Săpoca


„Veniți la noi la școală la Mărăcineni. Nu toate școlile din orașul Buzău au condițiile nostre. Parchet, mobilier, curățenie, căldură iarna, sală de sport, teren de sport, cadre didactice bune. Cu toate acestea se pleacă în masă la Buzău. Părinții, fie îi trimit cu autobuzul, fie îi duc cu mașinile personale” – Constantin Dumitru – city manager Mărăcineni

Trans-Bus trebuie să rezolve, totuși, problema

Faptul că autobuzele sunt aglomerate e doar o consecință a acestui aspect. Dar aceasta nu însemnă că operatorul de transport nu trebuie să rezolve această problemă. Trans-Bus trebuie să evalueze situația  și să aloce resursele necesare. Mai ales că, spre deosebire de elevii cu adevărat domiciliați din oraș, acești copii care vin din Mărăcineni și Săpoca își plătesc biletul sau abonamentul. Aglomerație pe autobuzele 2 se face, după eliminarea maxi-taxi, atât dimineața, cât și la prânz și după amiaza.

Citește și articolul: Bătaie pe copii între școlile de la țară! Microbuzul dintr-o comună, ia copii din altă comună pentru a-i aduce la școală

După prânz, inclusiv la cursele retur, întrucât după ce termină școala, elevii respectivi se întorc casă.

loading...

11 comentarii la „Atâția copii, atâtea minciuni!

  • Sa stea la ei in comuna si sa invete la acele scoli. Pentru ce vin la oras? Sa isi cumpere casa in oras.Da, stiu si eu care nu am copii la scoala de acest fenomen cu acte false. De ce nu se sesizeaza din oficiu autoritatile? Sau asteapta sa primeasca sesizari? Asa ii invata de mici sa fie mincinosi si sa falsifice acte. Ar trebui luate masuri si cu cei care le-au facut acele vize de resedinta.

    Răspunde
  • Nu sunt acte false. La momentul declaratiei de luare in spatiu si obtinerii vizei de flotant, documentele sunt valabile. Scoala nu poate decide in dreptul altei institutii. Chiar si cineva cu domiciliul de ani de azi in circumscriptia respectiva se poate muta la un moment dat. Sunt destule si astfel de cazuri. Nu inseamna ca isi va muta si copilul la alta scoala. Parintii trebuie sa fie responsabili si sa isi asume deciziile pentru ca frecventarea unei abume scoli nu inseamna in mod automat si performanta scolara. Sunt mult mai multi factorii care contribuie la succesul scolar.

    Răspunde
  • LEGEA E PROASTA si in dezinteresul copilului. De ce trebuie copilul sa fie arondat unei anumite scoli? Asta inseamna din start limitarea dreptului la educatie si dreptul la sanse egale. In disperare parintii cauta ORICE e legal sau la limita legii care sa le aduca copiilor lor un cat de mic avantaj in educatie. Modificati legea si lasati libera concurenta pe piata educatiei sa faca ordonarile necesare. Ce-ar fi sa avem un invatamant de calitatea celui din statele scandinave?… Ce ziceti?… Si nu oricine sa poata fi profesar sau invatator, dar acei ce vor fi, sa fie respectati si platiti corespunzator, asa cum este acum in tarile mai devreme pomenite.

    Răspunde
  • Eu tot nu am inteles daca locuesc la tara si peste un an sau doi vreau sa mi dau copilul la scoala in oras nu pot ?nu este legal ? Dacă dorinta mea este sa invete in oraș si nu in localitatea in care locuesc este interzis prin lege acest lucru?

    Răspunde
  • Cel mai crud lucru este sa faci din copii de 8-14 ani navetisti…sa ii faci sa astepte in ploaie, zapada ,caldura criminala..un autobuz doi supra aglomerat. Cetatenii celor doua comune Maracineni si Sapoca ar trebui sa stie un singur lucru: TOATE CADRELE DIDACTICE SUNT TITULARE SI GRADATE , adica foarte bine pregatite! La oras sunt multe cadre suplinitoare care ocupa temporar diferite functii ale profesorilor titulari plecati in diferite structuri judetene . Nu comentez asupra colegilor suplinitori care sunt si ei foarte bine pregatiti, ma refer la faptul ca la finalul clasei a 8 a multi copii au spus ca am avut 3 profesori de matematica diferiti sau alte situatii de felul acesta! Sa-mi fie cu iertare ultimul cmentariu si anume , ca parintii isi bat joc de propii lor copii prin ceea ce au ales sa le faca!

    Răspunde
  • Cineva vorbeste de tarile Scandinave? La un loc au 20 milioane de locuitori cat Romania, e normal cu o populatie de 9 milioane (Suedia) si cate 5 milioane (NORVEGIA SI FINLANDA ) si cu 70 de ani de sprijin american si european sa ajunga unde sunt…..desi sa nu uitam ca aceste sisteme de educatie au produs cel mai sangeros atentat terorist in randul elevilor..remember UTOYA-oare criminalul nu a studiat in acest sistem?

    Răspunde
  • Daca tot ii aduce la scoala ,la oras, pentru ca , probabil considera ca la ei in comuna nu sunt cadre didactice bine pregatite, sa ii aduca cu masina personala si nu sa ii puna in transportul in comun. Cand ii vrei binele copilului faci tot ce este bine pentru el. Este normal ca la scoala cu clasele de invatamant obligatori sa fie arondati la scolile cele mai apropiate de domiciliu. Daca tot s-a gasit aceasta „portita” in legislatie cu resedinta ar trebui sa se faca verificari la adresa respectiva , periodic, de catre inspectoratul scolar.

    Răspunde
  • De ce nu se sesizeaza Directia pentru Protectia Copilului si sa fie amendati parintii sau nu stiu orice alta masura pentru neglijenta in cresterea si educarea copiilor….Daca a expirat perioada de 3 luni pe cat are facuta resedinta, il trimiti la domiciliul lui.

    Răspunde
  • Atata timp cat platesc bilet pentru autobuz nu vad care e problema!!La fel de aglomerate sunt autobuzele si din cauza pensionarilor care au gratuitate…Se prefera scolile la oras pentru ca unele gradinite au grupe combinate deci competenta 0…

    Răspunde
  • Doamne, Cristina, cate enormitati poti insira. E cumplit ca gandesti asa in ziua de azi. Pentru tine toti ar trebui sa ramana legati de locul unde au avut norocul sau nenorocul sa se nasca: copiii doar la scoala din sat, la oras sa vina numai daca au masina personala parintii, fiecare cetatean doar in tara lui, ce sa caute sa lucreze si traiasca la altii, studentii sa-si faca o facultate numai la ei in oras, ca tot au aparut filiale indoielnice prin cartiere si asa mai departe….parca suntem copii si nu avem voie sa trecem pe strada altcuiva. E de-a dreptul ingrijorator cat de discriminant poti grai.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.