Au venit rezultatele la sânge! Parchetul a făcut apel!
Veste proastă pentru Bogdan Pescaru, polițistul de 24 de ani din Nehoiu care a provocat sâmbătă dimineață un accident mortal (pasager de 33 de ani).
Într-un comunicat de presă, procurorul de caz a informat azi că „analiza toxicologică a indicat o alcoolemie de 1,11 g/l în sânge la prima probă biologică de sânge recoltat”.
Se complică treaba
De la 0,8 g/l în sus nu mai e contravenție, ci infracțiune (se intră pe penal) – pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Agravant e că, fiind polițist, intră pe alineatul 2 de la uciderea din culpă („nerespectarea măsurilor de prevedere pentru exercițiul unei profesii”), unde pedeapsa e mai mare între 2 și 7 ani.
Fiind cumul de infracțiuni (alcool la volan + ucidere din culpă), dacă speța ajunge la niște judecători mai exigenți care fixează o pedeapsă de (minimum) trei ani, Bogdan Pescaru poate face închisoare!
Primul judecător de la Pătârlagele, deși procurorul de caz a cerut arest preventiv, a fost indulgent și l-a lăsat pe polițist acasă în control judiciar. Dar procurorul, după ce a venit și rezultatul la sânge, a făcut apel care va fi judecat zilele următoare la Tribunalul Buzău. Decizia e foarte importantă, pentru că judecătorul de la Buzău poate fi mai exigent și poate întoarce decizia de la Pătârlagele.
Ce zice codul penal
Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă.
Uciderea din culpă
(1) Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
(2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
Circumstanțe agravante
1) Șoferul era polițist. De la oamenii legii așteptarea e de a avea un comportament public ireproșabil, de a fi exemple în societate. Dacă nu te știi în stare, nu te faci polițist.
2) Băutură. De obicei, pentru băutură la volan nu există indulgență. Principiul „oricui i se poate întâmpla”, nu se mai aplică, pentru că majoritatea șoferilor nu se urcă la volan dacă au consumat.
3) Viteza excesivă. Șoferul conducea ca la raliu, atenție, pe un sector de drum plin de curbe periculoase și în rampă!
Citește și:
Intreb si eu, de ce trebuie atâtea probe pentru a constata vinovatia acestui derbedeu? De ce nu poate fi bagat la inchisoare pentru probele care au fost prelevate prima data?
Cum spunea cineva in alt post, justitia este cea mai corupta instituție din România. Pacat!
Nu se intampla nimic. Orice pedeapsa va primi o sa fie cu suspendare si o sa fie politist IN CONTINUARE! SISTEMUL nu isi baga proprii oamenii in puscarie! Nu e nici primul nici ultimul caz de sofer beat „cam criminal” ce scapa de orice pedeapsa/raspundere…
Cam asta e tara/Romania…
Dupa ce ca lucrezi in politie adica trebuie sa fi un exemplu in societate mai ales in fata legii care culmea esti organ ce sanctionezi incalcarea ei mai te urci si la volan baut ,ca mai mergi si cu viteza si nerespectarea regulilor p-acolo iarasi foarte grav.Oricui i se poate intampla un accident cu victime sau fara dar nu te urci baut la volan si mai te dai si zmeu.