Bărbat din Mărăcineni, moarte groaznică

Moarte groaznică pentru un muncitor de 55 de ani de la Fabrica de Zahăr din Buzău.

Marian Băgenac (din Mărăcineni) și-a prins piciorul într-un șnec (melc) care transporta zahărul.

Cum s-a întâmplat

Conform surselor buzoienii.ro, accidentul s-a produs în ziua curățării unuia dintre buncărele cu zahăr.

În timp, pe pereții buncărelor se formează bulgări de zahăr. Au fost chemați alpiniști utilitari. Dar unii bulgări nu se sparg și blochează melcul care transportă zahărul. Procedura folosită era oprirea utilajului și spargerea manuală (cu o bară de fier) a bulgărilor.

Numai că o dată utilajul n-a mai fost oprit! Melcul i-a prins piciorul bărbatului și i l-a smuls din șold!

S-a dat alarma, s-a oprit utilajul, curentul în tot atelierul, colegii au sărit în ajutor. Nu s-a putut pune niciun garou, piciorul fiind smuls din șold. Muncitorul a decedat în scurt timp din cauza hemoragiei. Poliția și ITM Buzău cercetează cazul, existând suspiciuni că parte din vină poartă și angajatorul. Melcul trebuie protejat cu niște grătare, care nu erau puse.

Marian Băgenac era din Mărăcineni și avea 55 de ani. Accidentul s-a produs miercuri după-amiază. Ieri, bărbatul a fost înmormântat.

Citește și:

loading...

13 comentarii la „Bărbat din Mărăcineni, moarte groaznică

  • Bine că nu ai dat drumul la știre la pomana de an

    Răspunde
  • De ce nu se spune ca a mai avut un accident tot acolo, la locul de munca? De ce nu se spune ca utilajele nu erau oprite niciodată? Sa vorbeasca colegii care au lucrat cu el si stiu situația. Nu era singurul care făcea asta.

    Răspunde
  • Sa vorbeasca colegii cu care lucra, sa spuna exact ce sa intamplat, a murit un om, nu un caine. Nu era prima data cand utilajul nu era oprit, pentru ca asa i se spunea. Aveti frica de Dumnezeu!

    Răspunde
  • Din ce am înțeles s-a dorit moartea lui. Altfel, s-ar fi pus acele grătare.

    Răspunde
  • Da drumul la câini tereacă și fa lumină in cazul acesta. Nu lasa lucrurile asa!

    Răspunde
  • E de vina și felul romanilor de a fi, de a înghiți orice ca altfel e dat afara. Mai bine dat afara decât mort. La mitinguri ies doar dacă le cere vreun sindicalist șmecher cu interese oculte, mai niciodată pentru propriul interes. Învățați-va oameni buni sa ziceți nu atunci când vreun idiot va cere sa va puneți viața sau siguranța in pericol. Sau chiar demnitatea. Poate mai ales demnitatea. E plină România de ghiocei. Credeți ca are altcineva grija de voi dacă chiar voi nu aveți?

    Răspunde
  • Pe principiul “Dar, recunoașteți, vă plac copănelele de pui!” și neînchisul fabricii din articolul trecut, la fel și aici, de ce ai opri aparatele dacă ne place așa mult zahărul?

    Răspunde
  • Acolo unde protectia muncii este respectata, din respect pentru oamenii care muncesc, si nu constituie doar un motiv de a crea sinecuri de partid pe la tot felul de inspectii de stat, lucrurile se intampla in felul urmator: 1. Angajatul are, prevazut prin lege, ceea ce se cheama dreptul de retragere, care se poate exercita fara nici o consecinta ulterioara din partea angajatorului (care e angajator, nu vataf – afacerist de carton, cum e la Romanika-Sekuristan). Acest drept se exercita exact in cazul in care angajatul constata ca, pentru a efectua o interventie, exista riscuri asupra integritatii ori sanatatii sale.
    2. In situatia de fata, faptul ca gratarele nu erau puse e, pe undeva, normal. Interventia nu s-ar fi putut face printre barele gratarelor. Numai ca, in cazurile in care se intervine asupra unor masini dinamice, cu piese in miscare, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este consemnarea masinii, adica decuplarea acesteia de la sursa de energie (fie ea electrica, pneumatica, hidraulica) si punerea sub lacat a comutatorului/heblului cu care se decupleaza masina de la sursa, in asa fel incat sa nu fie posibila nici macar actionarea accidentala a acestora. E, repet, primil lucru de facut. Abia dupa aia de apuci sa scoti gratare, sa indepartezi ceea ce blocheaza, etc. Si, apopo, in situatia in care vezi ca exista un risc (de exemplu, un alt bolovan ce risca sa fie dislocat si sa iti cada in cap), sa gestionezi mai intai riscul, apoi sa te apuci de treaba.
    3. Apropo, tot acolo unde protectia muncii nu e luata in gluma, ca, deh, patronul vrea sa-si ia gipan de 5000 cmc, tuseste cu unul de 3500…Exista niste functionari responsabili cu sanatatea si siguranta in munca, niste baieti ori fete care, daca te vad ca nu gestionezi corespunzator riscurile unei interventii, au posibilitatea sa ia orice masura, gradual, care poate merge pana la scoaterea definitiva din sit-ul industrial. Si nimeni nu se joaca cu asta, pentru simplul fapt ca, pentru orice accident petrecut in situl propriu, chiar daca e vorba de lucrarea unor subcontractori, detinatorul sitului este considerat responsabil prin lege. Si raspunde…la greu, financiar, atat in fata statului, prin amenzi imense, cat si civil, trebuind sa acopere toata perioada de incapacitare a celui accidentat. Nu mai vorbesc de eventuale decese…

    Răspunde
  • Este o practică obișnuită în România sa ignorăm normele SSM ,atât de către angajator cât și de către angajat. Nu nu învățam minte nici după astfel de accidente , nici după ce învățam de afara – ma refer la multi care se întorc de afara, spun ca acolo nu mișcă în front pe linie de SSM , dar aici nici macar nu poarta echipament de protecție. Avem tendința să grăbim lucrurile , sa facem mult si repede , ca sa facem impresie, indiferent de riscuri. Si alegem conștient sa facem asta, nu ne obligă nimeni. Oricine are dreptul sa refuze sa isi asume un risc, dacă asta înseamnă să îți pierzi jobul – asta este o alegere , ce priorități ai (mergi acasă sănătos, sau mergi acasă cu mai mulți bani). Dar tu alegi . Dacă suntem la et.4 si iti spun sa ajungi cât mai repede posibil la et.4 de la cealaltă scară, ce alegi – sari de la un balcon în altul în 5 sec sau alergi pe scari si ajungi in 3 minute? In ambele cazuri te incadrezi in a rezolva rapid lucrurile.
    D-zeu sa il odihnească! Dar nu trebuia sa riște atât de mult sa intervină pe utilajul aflat în mișcare.

    Răspunde
  • Zaharul de pe acolo in ce pungi o fi ajuns????

    Răspunde
  • Tot vorbim dar dacă ar fi sa punem presiune ca in vest am putea boicota produsele fabricilor unde mor oamenii pentru ca nu respecta normele de protecție a muncii. Pentru ca pe ăștia nu ii doare decât dacă ii arzi la bani. Restul sunt povești lacrimogene, de-aia nu mai pot ei. Pana și accidentele tot de aia se întâmpla, din graba de a intra bănuții in buzunarele lor.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.