IATĂ BIJUTERIA DE LA COSTEȘTI. CEL MAI MODERN CĂMIN DE BĂTRÂNI DIN JUDEȚ. CIUDĂȚENIA E CĂ E APROAPE GOL
„Haideți să vă arăt căminul de bătrâni de la noi din comună”. N-am fost prea încântat de propunerea primarului. Venisem la Costești cu alt interes.
Însă, când am văzut despre ce este vorba am realizat că acest azil este „Perla Coroanei”. Pe măsură ce eram plimbat prin vastul labirint cu încăperi cu fel de fel de utilități de pe ambele etaje a crescut și entuziasmul meu.
N-aș fi crezut că la Costești poate exista un asemenea centru care poate rivaliza prin condiții și dotări cu unul din vestul Europei. Explicația e că azilul s-a făcut cu fonduri europene. Iar „ieuropenii” ăștia sunt dați naibii. Se gândesc dinainte la toate amănunte și veghează cu acribie ca proiectul să fie realizat întocmai. Așa s-a pricopsit comuna Costești cu cel mai modern azil de bătrâni, cel puțin din această parte de Românie.
LA PARTER
Complexul este structurat pe două niveluri. La parter, pe o latură a clădirii există un club generos, unde bătrânii se pot distra și socializa, sala mese cu grup sanitar propriu și o vastă bucătărie dotată cu o suită de camere cu diverse funcționalități.
Așadar, există cameră pentru pește, pentru carne, pentru rădăcinoase, făinoase și conserve, vestiar și grup sanitar pentru angajații bucătăriei.
Tot la parter, în altă latură a complexului se găsesc cabinetul medical, cabinetul psihologic, de fizio și hidromasaj precum și cel de kineto-terapie.
Toate acestea pentru ca bătrânii să beneficieze de cele mai bune condiții de îngrijire și refacere. Pentru fiecare din acestea există și camere separate pentru deservirea angajaților.
LA ETAJ
La etaj sunt amplasate camerele bătrânilor, spațioase și aerisite, cu tv și calculator în fiecare cameră.
Sunt șapte module a câte două camere. În fiecare cameră sunt cazate câte trei persoane. Holurile sunt largi și pe margini se găsesc camere, cabinete și săli cu diferite funcționalități. Cea de primire a vizitatorilor, infirmerie, băi, spălătorie, vestiar pentru rufe curate/murdare etc.
Din nou, pentru fiecare din acestea camere și vestiare separate, cu posibilitatea de a face duș, pentru toți angajații.
COMPLEXUL ARE LIFT
Aceiași europeni despre care vorbeam mai sus s-au gândit că unii dintre cei cazați aici nu se pot deplasa.
De aceea complexul a fost dotat cu lift. Și nu orice fel de lift, ci unul generos care poate transporta 19 persoane o dată.
„E singurul lift din Costești. De fapt, cred că e singurul de la Buzău până la Urziceni” a glumit primarul. Evident, liftul este folosit și de angajați.
„LUMEA NU ȘTIE CĂ AVEM AȘA CEVA ÎN COMUNĂ”
Cu toate acestea așezământului îi lipsește deocamdată ceva. Bătrînii care să fie cazați aici. „Avem peste 30 de locuri libere!
Capacitatea este de 42 de persoane, iar noi avem doar zece. Urmează să mai vină doi, unul de la întorsura Buzăului și unul tocmai de la Sighetu Marmației. E drept, abia am deschis la sfârșitul anului trecut, dar problema e că cei interesați n-au habar că la Costești există un astfel de cămin.
Trebuie spus și că nu sunt acceptate persoanele cu probleme psihice grave. Pe măsură ce se va umple, vom completa și noi personalul. Deocamdată sunt 16, dar schema prevede în jur de 30” a spus primarul C-tin Moise.
TAXĂ LUNARĂ DE 1500 DE LEI
Cei cazați aici trebuie să achite o taxă lunară de 1500 de lei. „Se poate plăti din pensie, iar pentru cei la care nu se ajunge trebuie să completeze rudele. E vorba de cheltuielile cu hrana și întreținerea. Noi nu avem niciun profit. Toate salariile personalului sunt achitate de primărie. Știu că nu e o afacere pentru administrația locală, dar e ceva de suflet, respectul față de cei în vârstă. Cei din Costești au prioritate” a explicat primarul. În acest an se va realiza în curte și o magazie pentru lemne, astfel încât curtea să eliberată și să poată fi amenajată ca spațiu de recreere în aer liber . Complexul este deservit de două centrale pe lemne, una pentru apă caldă și una pentru încălzire.
CIUDĂȚENIE
„Domnule Neagu, e nevoie de cămine pentru bătrâni la noi în județ. Există cerere, dar nu și ofertă. Vă rog să prevedeți bani în buget pentru amenajarea măcar a unui cămin de bătrîni care să funcționeze pe lângă Consiliul Județean”. Cererea de mai sus a fost formulată chiar zilele trecute de consilierul PNL Raul Florescu. „Aveți dreptate, domnule consilier. O să vedem ce putem face. Mă gândesc la preluarea căminului de la Vintilă Vodă, aflat într-o situație dificilă economic” a răspuns președintele Neagu. Iată, deci, o situație ciudată. Căminul de la Costești e aproape gol, în timp ce zeci, poate sute, de bătrâni din județul Buzău, susținuți de rude, ar dori să meargă la un astfel de cămin, dar n-au habar de existența lui.
Auraș Tereacă
Va rog, este camin de stat, sau particular ? Aveti loc, pentru o batrana ? Domiciliul trebuie sa fie in jud. Buzau ? Va multumesc !
Sunati la camin si intrebati. Este de stat si nu e musai sa fie din Buzau.
Soția este bolnava deprese mintala ,pot sa o interneze pe durata mai mare
Imi puteti spune care este nu.de tel.al Caminului Costesti?
Va multumesc!
Forte frumos si modern. Batranii merita o batranete demna!
Vreau şi eu nr.de contact vă rog!
Sunati aici, vă rog: 0745.565.999
Este surprinzător cum un cămin de bătrâni atât de modern și bine dotat, construit cu fonduri europene, rămâne aproape gol. Cum se poate ca într-un județ unde cererea pentru astfel de locuri este ridicată, acest loc să fie necunoscut? Poate că lipsa de promovare și informare adecvată contribuie la această situație. Mă întreb dacă autoritățile locale nu ar trebui să ia măsuri mai energice pentru a informa comunitatea despre existența acestui cămin și pentru a atrage mai mulți beneficiari.
Cum este posibil ca un centru atât de modern și bine echipat, construit cu fonduri europene, să fie aproape gol, în timp ce mulți bătrâni din județ ar căuta cu disperare un astfel de loc? Este oare lipsa de informare principalul motiv al acestei situații paradoxale sau există și alte bariere, precum costurile lunare sau cerințele de eligibilitate?