Buzoieni, folosiți apa potabilă în mod responsabil!
Consumul exagerat de apă din perioadele caniculare pune mari presiuni pe resursele de apă ale județului Buzău, în special în localități precum Viperesti, Livada Mare si Livada Mica din comuna Grebanu, Aldeni si Manasia din comuna Cernatesti, Naeni Catun și Prosca din comuna Naeni, unde rezervele sunt limitate.
În această perioadă, Compania de Apă S.A. Buzău face eforturi deosebite pentru a asigura necesarul de apă în aceste zone. Consumul de apă înregistrat a depășit dublul cantității livrate în mod normal, forțând infrastructura de apă, proiectată la o anumită capacitate de funcționare.
Situația nu este una specifică județului și Companiei de Apă Buzău, cu acest fenomen se confruntă toți operatorii de apă din țară în perioadele de secetă și temperaturi foarte ridicate, când populația folosește apa potabilă în activități agricole și la grădinărit, lucru nerecomandat atât din cauzele expuse mai sus, cât și din cauza faptului că este o apă tratată special pentru a fi folosită în gospodării pentru consumul casnic, pentru activități menajere curente.
Legislația în vigoare interzice utilizarea apei din rețeaua publică pentru udatul grădinilor și a zonelor verzi.
Standardele definesc clar ce înseamnă necesarul de apă pentru nevoi gospodărești precum și debitul specific, maximum 120 litri/zi/persoană, în mediul rural. Rețelele de distribuție sunt dimensionate conform acestor reglementări, iar operatorii de apă nu pot acoperi alte nevoi de consum.
Ignorarea acestei realități poate aduce prejudicii întregii comunități: în timp ce unii folosesc apa de la robinet pentru udatul grădinii, semenii și vecinii lor pot rămâne fără apă pentru nevoile vitale – băut, gătit, spălat.
Ca și alți operatori de apă din țară, Compania de Apă este pusă în situația de a furniza, în această perioadă, apă potabilă după program, în acele localități în care rezervele de apă nu permit furnizarea continuă în condiții de consum exagerat.
Programul de furnizare a apei din rețeaua publică va fi înaintat spre aprobare administrației publice locale și va fi adus la cunoștința utilizatorilor în timp util.
Buzoieni, utilizați apa potabilă cu maximă responsabilitate, strict în scop casnic, menajer! Contăm pe înțelegerea, sprijinul și spiritul dumneavoastră civic!
RECOMANDARE
Colectarea, stocarea sau infiltrarea apei de ploaie poate fi o soluţie ce oferă multe beneficii în perioadele secetoase tot mai lungi, provocate de schimbările climatice. Aprovizionarea cu o cantitate de apă suplimentară, alimentarea apelor subterane prin infiltraţii artificiale, atenuarea inundaţiilor şi îmbunătăţirea calității apei subterane, sunt doar câteva dintre beneficii.
Apa de ploaie colectată la nivel de locuinţă poate fi utilizată pentru irigarea culturilor, toaletă sau la spălarea rufelor, iar cu o filtrare şi tratare corespunzătoare se poate folosi la duşuri și chiar la gătit sau băut.
NU UITATI!
Folosirea rațională a resurselor de apă este o responsabilitate comună, atât a furnizorului, cât și a consumatorului!
Se opreste la Aldeni si Manasia unde se consuma f putina apa dar se lasă la Cernatesti si Zarnesti unde au grădini. Rusine sa va fie!
Pana una alta apa nu e potabila daca vorbiti cu muncitorii de la pompos numita Companie de apa veti afla ca Simona ii obliga sa bage clor la maximum si peste limitele admisibile …. de ce? pentru ca apa nu e curata …… si totusi platim cea mai scumpa apa din Romania …… ori kaizenul de la primarie si-a bagat coada si aici ?????
Care seceta? Ca a plouat anul asta cat pentru 3.Nu a mai plouat de 3 saptamani si deja e seceta? Sa puna mana sa faca mai multe foraje ca de cerut bani știu sa ceara.
FANE ,,,,ESTI NEINFORMAT , CLORUL SE BAGA PRIN PULSATIE ,DAR DESPRE KAIZER 🙂 AI DREPTATE , E O MARE PROSTIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE 🙂
Adevarul e ca de ceva vreme vreau sa fac o reclamație în sensul acesta. La Vernești este aceiași problemă. Veșnic ziua nu ai suficientă apă să faci un dus, sau sa pui o mașină la spălat s.a.m.d.Si bunicii mei aveau grădini dar si-au săpat fântâni și aveau pompe de apă, nu foloseau apa de la robinet.
Sa se duca naibii și psd ul, sa vina pcr ul si atunci sa vedem cum o sa se spele prin pușcării, cu apa de ploaie
Este ora 7 și în curtea muzeului județean se stropește în draci. Și nu roșiile și castraveții ptr subzistenta.