Buzoienii de la CRRES au de ce fi mândri. Proiect european finalizat cu un manual de nota 10 pentru integrarea tinerilor cu deficiențe de vorbire

Nota zece pentru CRRES Buzău și cei zece angajați ai săi. Munca asiduă din ultimii ani din cadrul proiectului cu fonduri europene „Noi metode de incluziune”s-a finalizat prin realizarea unui manual pe cât de atractiv ca design pe atât de util.

Realizat în condiții grafice de excepție, structurat profesionist și cu un conținut original și temeinic, manualul le poate fi de un real folos tinerilor cu deficiențe de vorbire din toată lumea și, mai ales, celor care se ocupă de educația lor .

Rezerva „poate”, vizează doar posibilitatea ca acest manual să nu ajungă fizic la ei, căci de va cădea pe mâna unui profesor cu har din domeniul instrucției tinerilor fără auz, de pildă, va avea importanța descoperirii apei pentru un pelerin pierdut în deșert.  Manulul poate fi chiar revoluționar în domeniu. Căci prezintă detaliat diverse moduri prin care copiii și tinerii mai puțin favorizați de soartă pot fi atrași înspre învățătură.

„Știți de ce finlandezii au cel mai performant sistem educativ din lume ? Pentru că la ei, cunoștințele sunt dobândite prin joacă. Iar în cazul tinerilor cu deficiențe de vorbire se impune cu atât mai mult ca încercările de a le transmite informații utile să se facă într-un mod cât mai plăcut pentru ei. Acest manual prezintă și explică diverse exerciții non-formale de studiu, mult mai ușor de accesat de tinerii cu deficiențe, comparativ cu metodele formale, mai scorțoase și mai greu de înțeles”, ne-a declarat Eduard Nicolescu, directorul Centrului de Recuperare, Reabilitare și Educație Specială Buzău.

Manualul este rodul muncii conjugate a trei instituții non-guvernamentale din domeniul asistenței sociale care au aplicat la acest proiect. E vorba, alături de CRRES Buzău, de Asociația Surzilor și a persoanelor cu deficiențe de auz din Zagreb, Croația, și de Baltic Regional Found cu sediul la Riga în Letonia.


Zilele trecute, la Zagreb, s-a desfășurat o ultimă ședință de lucru din cadrul acestui proiect a celor trei entități participante.  O ședință festivă, emoționantă pentru toți cei implicați în acest proiect, căci asemenea unui elev care a obținut notă maximă după sute sau mii de ore de efort, participanții au avut în mâini noul manual, proaspăt ieșit de la tipografie. S-a realizat în patru limbi, engleză, română, croată și letonă, iar în zilele următoare urmează a fi distribuit în teritoriu către instituțiile și dascălii care lucrează în domeniu.

De la Buzău, la prezentarea oficială a manulului, ținută la Zagreb, au participat directorul CRRES Buzău, Eduard Nicolescu și doi profesori buzoieni de la Liceul Henri Coandă”, Veronica Constantinescu și Lucian Alexandru, echipați în costum popular. Iată o parte din discursul ținut de directorul CRRES Buzău în fața celor invitați la conferință.

 


La eveniment a participat și consulul României la Zagreb, Bogdan Brânzei (prim-plan, cu ochelari) încântat de faptul că românii au reușit să se distingă cu ceva pozitiv peste granițe. Evenimentul a fost prezentat și la jurnalul de știri al televiziunii croate. La finalul conferinței, în cadru festiv, reprezentanții celor trei instituții implicate au semnat documentul oficial care consfințește participarea la acest proiect Erasmus +. Mai jos este prezentată o galerie foto de la eveniment. 

Auraș Tereacă

loading...

Un comentariu la „Buzoienii de la CRRES au de ce fi mândri. Proiect european finalizat cu un manual de nota 10 pentru integrarea tinerilor cu deficiențe de vorbire

  • Felicitări! Când există dragoste și pasiune pentru pentru ceea ce faci și nu este doar un loc de muncă de unde primești un salariu, se pot realiza lucruri frumoase și utile.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.