Când intervenția statului le scoate oamenilor bani din buzunar
Situație ciudată în comuna buzoiană Mărăcineni.
Până acum, localnicii plăteau cel mai mic preț din județ la apă și canalizare – doar 4 lei/mc.
Convenabil pentru populație, unii dintre legumicultori permițându-și să ude în grădină cu apă de la robinet.
Din 2019 însă, șefii din Primăria Mărăcineni au fost obligați de ANRSC să crească prețul până la 7 lei (TVA inclus).
„Păi, am avut un control de la ANRSC. Ne-au cerut toate actele, câți oameni sunt angajați, ce utilaje avem, la cât se ridică cheltuielile și veniturile. La final, ne-au impus ca serviciul de apă-canal să fie profitabil. Ne-au interzis să acoperim eventualele pierderi din bugetul primăriei. Ne-au obligat practic să creștem prețul. Poate că am fi crescut și noi nițel, dar nu atât”, a explicat pentru buzoienii.ro – C-tin Dumitru, city-manager la Mărăcineni.
Asupra șefilor din Primăria Mărăcineni au existat presiuni în ultimii ani pentru a ceda serviciul apă-canal către Compania de Apă.
Cei din Mărăcineni s-au opus, tocmai în ideea de păstra un preț convenabil pentru populație, față de cei 8 lei/mc la Compania de Apă.
În altă ordine de idei, ANRSC a impus Primăriei Mărăcineni servicii distincte pentru apă-canal și salubritate. De aceea, cele două entități s-au separat din 2019.
Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!
Citește și: Oameni blocați în zăpadă la Buzău. 10 în mașini, doi în autobuz. CLICK AICI
Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.
Nu înțeleg știrea! De ce pierderile ar trebui acoperite din bugetul primăriei, adică din banii tuturor cetățenilor, inclusiv a celor care poate nu beneficiază de cantități mari de apa, menite poate a le spori unele venituri, apa subventionata oarecum din cate înțeleg.
Cum transforma el, „reporterul”, o masura fireasca intr-un material electoral.
Pai logic, trebuie sa platesti cat consumi. Uzi gradina…apoi plateste…ca doar nu aduci inapoi in comunitate nimic din profitul gras pe care il scoti vanzand rosii chimizate in piata !
Mergând pe aceeași logică, de ce atunci nu se poate subvenționa in continuare gigacaloria in Buzău în anii următori din bugetul primăriei, adică din banii tuturor cetățenilor?