Când și cum se mai intră în spital. Măsuri restrictive, unele corecte, altele discutabile
„Unde mergeți ?”. „Ăăă, la o rudă”. „Toți cinci ?” „Da”. „Bine, mergeți”
Astfel de scene nu se vor mai întâmpla la poarta de acces a Spitalului Județean Buzău.
De ce ? Conducerea spitalului a întocmit un regulament de acces în incintă, mult mai restrictiv față de „boieria” din anii trecuți.
În primul rând, programul de vizite a fost limitat la doar trei ore pe zi.
Accesul în spital al vizitatorilor este permis în intervalul orar 07.30 – 08.30/ 15.00 – 16.00/ 19.00 – 20.00
În al doilea rând, grupul aparținătorilor este limitat la trei:
Accesul se permite numai în grup de maximum 3 persoane pentru un pacient, iar restul aparţinătorilor vor aştepta într-o zonă bine delimitată, dacă spaţiul spitalului o permite.
Alte condiții sunt ținuta decentă, prezentarea unui document de identitate și înscriererea în registru. Se interzice accesul în zonele cu risc: ATI, bloc operator, bloc naşteri, secţie nou-născuţi, sterilizare centralizată, laboratoare, depozite de deşeuri medicale periculoase, staţie de oxigen etc.
O măsură discutabilă
„Este interzisă filmarea, fotografierea în spital şi spaţiile înconjurătoare, precum şi filmarea, fotografierea şi intervievarea pacienţilor sau personalului spitalului fără acordul acestora”, scrie în regulament.
Măsura este discutabilă întrucât în acest fel pot fi acoperite diverse lucruri în neregulă.
Cum ar fi: comportamentul inadecvat al personalului medical, pacienți neîngrijiți sau maltratați, mizerie în spital, instalații și aparatură defectă, șpagă cerută de personalul medical, etc.
Știm cu toții că unele „neconformități” din spitale s-au remediat doar după ce un pacient/jurnalist a filmat problema, iar cazurile au ajuns să facă vâlvă în mass-media.
Măsuri discutabile și în cazul presei
În regulament scrie că „accesul presei se face doar cu acordul managerului spitalului” și că „reprezentanţii mass-mediei pot filma în spital numai în spaţiile pentru care managerul şi-a exprimat acordul în mod explicit”.
Adicătelea dacă nu vrea mușchii managerului (care vrea să ascundă ceva), presa va fi ținută la poartă. Prevederea din regulament poate fi una abuzivă, dacă în fruntea instituției va ajunge, la un moment dat, un personaj care nu suportă presa și jurnaliștii. Vom reveni asupra acestui subiect.
Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!
Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.
mi-e sila,in acest spital. nu ai acces aproape niciodata, nici cu masina, nici pe jos. acest spital e ptr personalul medical, sa nu se vada nimic din afara.intrarea din fata e ptr medici, liftul e ptr medici, spaga de asemeni, din nou…mi-e SILAAAA!
Programul de vizita e acelasi din martie cand a fost internata mama. Mama a fost internata in martie in urma unui infarct. A avut mai multe complicatii printre care diabet cu insulina, tensiune oscilanta, anemie severa creatinina f mare. In spital la o saptamana dupa infarct a facut si un atac cerebral. Cand au mutat-o pe neurologie era un jeg de nedescris, cearceafuri patate si rupte, pacienti neingrijiti desi plateau infirmierele la fiecare schimbare de pampers. Intre timp s-a anuntat o inspectie. Am gasit-o pe mama dimineata spalata, schimbata, aranjata in cearceafuri imaculate si curatenie in salon. Deci se poate. DOAR cand este inspectie.
Pai,vanzatorii ambulanti,pe unde intra?…
În loc să se ia masuri ca paza sa se comporte civilizat se inventează masuri contra proprietarului.