Care credeți că e motivul ?

Sunt multe comunități în țară, inclusiv din jud. Buzău, unde oamenii au făcut scandal monstru după decizia autorităților de a le desființa școala din sat.

La Gura Câlnăului (sunt fix 2 km de la indicatorul de ieșire din orașul Buzău până în fața școlii) s-a întâmplat invers.

Localnicii și-au dus copiii la școală la Buzău (în majoritate la Șc. 11) și au lăsat goală școala din sat.

Școala abia ce fusese modernizată, condițiile erau bune, dar a trebuit închisă din lipsă de copii!

O doamnă de peste drum, care vorbea îngrijit, a venit azi la reporterul buzoienii.ro.

„Sunt cam opt ani de atunci. Știu bine ce s-a întâmplat, am fost consilier local. În timp, 80% din copiii din sat au fost mutați de părinți la Buzău, deși cadrele didactice de aici erau foarte bune. Ceilalți 20% care au rămas au fost luați cu microbuzul la Vadu Pașii. Cine e de vină pentru închiderea școlii ? Părinții, evident. S-a format așa un curent că e ceva rușinos, învechit, nu știu cum să zic, să-ți lași copilul la școală în sat. S-au luat unii după alții, din snobism cred, și i-au dus la Buzău”.

Consecința mutării elevilor la Buzău ?

În loc să meargă câteva cadre didactice de la Buzău înspre localitățile învecinate, în fiecare dimineață vin sute (poate peste o mie) de copii din rural la Buzău. Jumătate din mașinile care trec podul Mărăcineni cară copii la școală la Buzău și blochează traficul din oraș
La Școala 11 din Buzău (cea care „fură” cu nesaț copiii celorlalte școli din județ) cancelaria a fost transformată, din cauza lipsei de spațiu, în sală de clasă
Claie peste grămadă. La câteva școli din Buzău (din cauza copiilor primiți la limita legii, cu vize de flotant care ar cădea precum popicele la un control sumar al poliției) sunt și câte 35 de elevi în clasă!
Ce nu știu, probabil, părinții care își aduc copiii din rural la școală la Buzău: că e mult mai bine pentru educația copilului ca în clasă să fie mai puțini elevi. Într-o clasă cu 10 elevi la Mărăcineni, de pildă, față de 30 la Școala 11, cadrul didactic va acorda de trei ori mai mult timp copilului său! În plus, la școala din sat, copilul poate ajunge și singur, pe jos, în 5-10 minute, față de o jumătate de oră în mașină prin Buzău (plus nervi, consum de combustibil, uneori jumătatea de oră se face o oră etc.)

Cum se poate limita acest flagel a mutării elevilor din rural spre oraș ?

Prin educație și constrângere

Părinții trebuie convinși, cu argumente, că odraslelor le e mai bine la școala de lângă casă.

În varianta a doua, trebuie eliminată parodia cu vizele de flotant. „Flotanții” trebuie verificați de poliție dacă locuiesc cu adevărat (părinți și copii) în locuința indicată. Se poate, eventual, verifica inclusiv lista de la întreținere.

Citește și:

loading...

10 comentarii la „Care credeți că e motivul ?

  • Nu este corect sa tot nominalizati doar Scoala 11. Aceeasi poveste intalnim la Sc 11, 1, Pedagogic. Ati incercat sa parcurgeti cu masina bulevardul Balcescu si str. Spiru Haret la orele diminetii sau la pranz? Este imposibil de realizat intr-un timp rezonabil. Asta pentru ca elevii de aici nu sunt doar cei din zonele adiacente scolii. Sunt cateva scoli care au aceasta problema, care se va tot acutiza fara interventia conjugata a autoritatilor.

    Răspunde
  • Aveți dreptate. In situația asta sunt mai multe scoli din oraș….sc 1,sc 11,Pedagogic și uneori și sc 15….părinții ar tb sa se intereseze ….sunt peste 30 de elevi la clasa…uneori și 38 …40….la sc 11…este infernal sa se lucreze cu atâția elevi în clasa…școală o sa fie suplinită de cele mai multe ori cu pregătiri…after school sau în cazul celor fără bani cu rămânerea în mediocritate…nu sunt mulți copii care răzbat singuri..sau cu ajutorul părinților acasă. Deci, domnilor părinți, multă bafta…..o sa vedeți asta pe propria piele în anii următori.

    Răspunde
  • Lipsa locurilor de munca in comune va duce la închiderea unităților de învățământ in câțiva ani.
    O sa asistam si la comasarea de scoli daca scade gradul după recensământ si probabil se vor deschide vechile unități de învățământ de la tara daca la oraș se subvenționează mai puține locuri de la buget.

    Răspunde
  • Buna ziua! In mare parte „doamna care vorbeste ingrijit” are dreptate, si eu as vrea ca fii mei sa fie aproape de casa la scoala doar ca scolile din oras la care invata acum sunt in drumul nostru spre serviciu si asa zisul snobism s-a transformat in comoditate, nu as dori sa mearga copii mei singuri pe strada cu zeci de caini vagabonzi si oameni dubiosi. Si nu avem niciun bunic acasa sa se ocupe de ei cat noi suntem plecati, si nici afterscool nu ofera respectiva institutie pana ajungem si noi de la serviciu. Ce mai doreste „doamna” sa mai scoata in evidenta?
    O zi buna!

    Răspunde
  • Actuala stare de fapt convine conducerii școlilor cu excedent de elevi. O parte din vină o poartă sistemul, mai concret modalitatea de finanțare a învățământului și anume finanțarea „per capita”, adică o sumă fixă în funcție de numărul de capete furajate. La 30 elevi în clasă deja finanțarea este cu 50% mai mare decât la cea cu 20 în clasă. Fondul de salarii este cam același, și la 20 și la 30 de elevi în clasă. La 20 de elevi în clasă finanțarea acoperă doar fondul de salarii pe când la 30 rămân bănuți groși pentru alte necesități și automat și parandărături consistente. An de an învățământul românesc se degradează la ordinul stăpânilor coloniei și cu ajutorul vătafilor autohtoni. Este naivitate să crezi că stăpânii ne doresc isteți!

    Răspunde
  • Copiii mei sunt la scoala 15 si vor sa merga cu bicicletele. Dar nu pot. Trotuarele sunt sparte, pe strada nu e loc, iar la scoala 15 nu au loc pt lasat bicicletele, iar portarul si directoarea and am intrebat au inceput sa tipe ca nu ….

    Răspunde
    • O să verific dacă la Șc. 15 e rastel pentru biciclete. Multumesc pt comentariu

      Răspunde
  • Copiii respectivi apar o dată ca locuind in oras și încă o data in sat, așadar ar trebui ca orașul Buzau sa aibă un număr mult mai mare de locuitori și implicit mai multe resurse financiare. Automat satul unde sta ar trebui sa piardă financiar și sa fie retrogradat intr o categorie mai mică și inclusiv primarul respectiv sa ia salariu mai mic. Astfel primarul ar fi direct interesat sa aibă scoli bune in sat și cadre didactice serioase și nu sa fie primul cu copilul sau nepotul la poarta școlii 15, 1, 11 etc . Deci sa îl ardă la buzunar pe primarul de unde pleacă copiii iar comunitatea sa piardă finantari. Măcar banii sa urmeze copilul. Altfel dacă numărăm copiii și in sat și in Buzau ca Ghiță steagurile nu prea ieșim la nicio socoteala.

    Răspunde
  • Cum sa nu plece copii către alte scoli când toți elevii din clasa 0 pana în clasa 4 invata într-o singura sala în același timp.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.