Care e cauza incendiilor! Explicația unui INGINER
Saloanele Covid din România cu aport de oxigen medicinal sunt veritabile BOMBE cu ceas.

Așa explică incendiile dese și urmările dramatice Anton Sterescu, un inginer care a proiectat instalații de oxigen inclusiv pentru spitale.
Se știe, oxigenul întreține arderea, iar saloanele dotate cu măști de oxigen (și pacienți care le folosesc) sunt suprasaturate cu acest gaz. Se adaugă un scurtcircuit, pornirea unei aeroterme sau aprinderea unei brichete și gata INCENDIUL!
Vezi mai jos postarea de pe facebook a inginerului Sterescu Anton – care a constatat pericolul după ce a ajuns el însuși pacient Covid în spital.

„Scriu acest text în calitate de inginer care a proiectat, acum mulți ani, instalații de oxigen și pentru spitale. De asemenea. și ca fost bolnav de covid formă gravă, internat recent 14 zile la SBI din Brașov. Covid este o boala la care administrarea de oxigen este obligatorie, am trăit asta. Observ în presă, la tv și la organele de intervenție, multa necunoaștere a fenomenului, multă ignoranță. Încerc să vă explic:
1. Mai toate spitalele sunt dotate cu instalație de oxigen de înaltă puritate, care constau dintr-un stocător de oxigen lichid, evaporatoare in care oxigenul lichid se evapora si ajunge la presiuni apropiate de cea atmosferica, o retea de distributie prin conducte si puncte de consum in saloane, unde dupa ce trece printr-un vas cu apa, oxigenul este distribuit bolnavului. Oxigenul nu miroase si practic nu simti ca aerul din jurul tau este suprasaturat.

2. Putini stiu ca oxigenul nu arde dar intretine o ardere intensa. Cand suflati aer asupra unui gratar, observati cum se inteteste focul. Si este numai aer cu oxigen, nu oxigen pur! Sunt cuptoare electrice unde adaosul tehnologic de oxigen pur le ridica temperatura la 3200 grade!
3. Sa vedem ce se intampla practic in salonul bolnavilor: acesta primeste orar intre 5 si 20 litri de oxigen prin intermediul unui tub de plastic si o masca asezata pe figura. Din cand in cand bolnavul scoate masca pentru a manca, a merge la toaleta, a dormi sau alte varii motive. Intre timp oxigenul curge si inlocuieste mare parte din aerul din salon, se acumuleaza in haine, saltele, mobilier, etc. In acest moment este suficient o mica flacara si totul se aprinde instant, inclusiv oamenii. Aprinderea este aproape instantanee, nu apuci sa fugi iar senzorul de fum din salon nu apuca sa dea alarma.

Un alt scenariu dar cu aceleasi urmari dramatice, este ruperea unei conducte de distributie sau deconectarea furtunului de sursa de oxigen de pe perete, foarte posibila in timpul somnului. Si pentru claritate: bolnavii nu au voie sa iasa din salon iar personalul medical intra protejat in costum de unica folosinta.
4. Cat priveste sursa de incendiu poate fi un scurtcircuit, o aeroterma, sau chiar bricheta unui fumator înrăit, ascuns prin baie ca acolo nu sunt sesizoare de fum.
5. Ce am constatat in spital: nici bolnavii si nici asistentele sau femeile de intretinere nu cunosc cat de periculos este oxigenul intr-un incendiu. Eu cel putin le-am explicat celorlalti 4 colocatari si la doua asistente acest mare pericol, atat am putut face.

6. Ce ar trebui facut: instructaje temeinice cu tot personalul, afisarea in salon a unor reguli obligatorii folosirii oxigenului, aerisirea regulata a salonului chiar daca prin asta se pierde caldura, montarea unor senzori de oxigen daca spitalul isi permite si nu in ultimul rand respectarea ad literam instructiunilor fabricantului strain al stocatorului de oxigen, el fiind cel mai competent in domeniu.
7. Nu stiu daca se practica, dar cred ca macar un curs de cateva ore dedicat folosirii oxigenului ar trebui obligatoriu predat la facultatile de medicina.
Cu respect,Ing (r) A Sterescu tel: 0722.275.330

poate înțelege cineva, să nu se mai fumeze în cabina ambulanțelor!
E regretabil că personalul medical însuși îngroașă rândurile ignoranților .Înțeleg că un manager de spital numit politic , ca peste tot în România , de cele mai multe ori fără pregătire medicală , va fi cel mai probabil ignorant în legătură cu cele prezentate mai sus , dar personalul medical nu are nici o scuză să ignore procedura utilizării în siguranță a oxigenului, devenit dintr-un aliat un potențial pericol existențial, tocmai datorită pandemiei.
De regulă , medicii au bagajul de cultură generală , inclusiv cunoștințe elementare de chimie , pentru a înțelege clar dinamica fenomenului abundenței de oxigen într-un spațiu închis , fără ventilație , așa cum îl prezintă dl inginer mai sus.Să ne-aducem aminte din gimnaziu că aerul atmosferic conține doar 21% oxigen , dar are 78% azot , gaz inert , care nu întreține arderea și care face ca orice reacție de ardere a unui compus organic să decurgă mai lent , să nu se propage instantaneu.
Pe de altă parte, dacă ținem cont de valorile constantei fizice numită masă moleculară la aceste gaze, vedem și altă imagine a dinamicii acumulării oxigenului: aerul atmosferic are masa moleculară medie (amestec de gaze) de 28,9, azotul are 28, oxigenul are 32. Fiind deci mai greu decât aerul și decât azotul, oxigenul se acumulează într-un spațiu închis începând de la podea, dezlocuiește deci celelalte gaze, formând un strat de oxigen aproape pur, din ce in ce mai gros, un combustibil ideal pentru propagarea instantanee a unui incendiu, cu incinerare avansată, datorită valorilor de temperatură atinse.
Să ne gândim doar că un sudor autogen, pentru a obține la suflătorul său oxi-acetilenic temperaturi de 3.000 grade C, va trebui să ardă combustibilul său gazos(acetilena) în combinație cu oxigenul din butelia separată de oxigen. Cantitatea de căldură degajată în unitatea de timp în reacția de ardere exotermă crește astfel mult, ducând la atingerea aproape instantanee a temperaturii respective.
Soluția problemei din spitale apare evident realizabilă odată cu ieșirea din sezonul rece, când s-ar putea pune mai mult accent pe ventilație. Sau instituirea unui „regim” de înfrigurare a pacienților, suplimentarea numărului de pături și adoptarea unui grafic orar de ventilare a încăperilor. Din această dilemă nu putem ieși …
Oamenii competenți cu siguranță nu pot accede în funcții de decizie. Corupția este așa de mare încât în acest moment nu se mai poate face nimic. Sunt convins că nici o autoritate nu o să îl cheme pe acest om. Asemenea oameni deranjează de obicei și sunt îndepărtări din sistem. Sunt aduși în funcții cei cu spate politic.