„Ce păcat, erau frumoase, de epocă”. Iată cine le-a cumpărat și de ce le dărâmă
„Erau case frumoase, boierești, construite în perioada interbelică, care au rezistat demolărilor comuniste. Astăzi au fost puse la pamânt și chiar nu înțeleg motivul. În timp ce alte orașe luptă să își salveze casele reprezentative pentru oraș, la noi se dărâmă fără sens după un urbanism făcut după ureche. Așa centru urat ca al nostru nu am văzut decât în orașele miniere părăsite”.
E postarea de pe facebook a unei buzoience dezamăgite când a văzut ce se întâmplă cu cele două imobile vechi, cu valoare arhitectonică, din centrul Buzăului.
Mai exact, de pe strada Bistriței, între Școala nr. 5 și Liceul Economic.
Într-una din ele a funcționat până de curând sediul sindicatului profesorilor din Buzău.
Ambele imobile au fost revendicate și retrocedate urmașilor vechilor proprietarilor.
Ulterior, moștenitorii le-au vândut lui Adrian Ghiveciu, om de afaceri și consilier județean.
Astăzi, Adrian Ghiveciu și fratele său Marian Ghiveciu (fost deputat PSD), asistau și ei, alături de alți curioși, la demolarea celui de-al doilea imobil, după ce primul fusese pus la pâmânt de ieri.
„Da, eu am cumpărat casa asta. Îmi plăcea și mie, aș fi vrut s-o recondiționez și să mă mut în ea. S-a luat și soția de mine, că deși am ceva afaceri și am câștigat niște bani, stăm în continuare la bloc. De asta am cumpărat casa, credeți că eu nu știu. Din păcate, expertul pe care l-am adus mi-a spus că există riscul de a se prăbuși la un cutremur mai mare. Și că nu poate fi renovată, aș risca dacă m-aș muta în ea. Uitați-vă și dvs., avea tâmplăria de lemn putrezită, cărămizile nu erau prinse între ele cu ciment, cine știe cum s-a construit prin anii 30. De asta am decis s-o demolez și să fac alta”,a precizat Adrian Ghiveciu, care și-a cerut scuze vecinilor pentru praful și zgomotul eliberate în urma demolărilor.
La solicitarea doamnei nemulțumite de demolare a răspuns viceprimarul Ionuț Apostu:
„Stimată doamnă, nu știu care au fost rațiunile proprietarilor pentru a le demola. Vorbim de proprietăți private. Potrivit legii primaria nu are dreptul legal de a interzice demolarea decât în cazul monumentelor”.
Iar cum cele două case nu erau în categoria monumentelor istorice, Primăria Buzău a eliberat autorizația de demolare după cum se poate observa din fotografiile inserate mai jos în galeria foto. Una dintre case, conform unei postări de pe facebook, i-ar fi aparținut fostului primar al Buzăului, Stan Săraru.
Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!
Citește și: „Ești o plantă!” vs „Tu ești un analfabet!”. Iată cine sunt personajele și de la ce a plecat conflictul CLICK AICI
Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.
În România de acum tot ce este mai bun dispare.Probabil valoarea terenului este mare.Suntem noi îmbogățiți după 1990!
Nu cred ca va face casa acolo, poate asa o declara initial ca sa ii fie mai usor cu aprobarile, iar apoi o va face din acte „spatiu comercial” sau „complex de locuinte”.
E o metoda clasica prin care sa scapi de normele legale aplicate constructiilor comerciale sau condominiu, asa ca initial o declari locuinta privata ca apoi dupa ce e ridicata sa ii schimbi destinatia in acte pe sub mana, fara sa fie necesar sa respecti legea.
„S-a luat și soția de mine, că deși am ceva afaceri și am furat niște bani…”
Vorbim de clanul Ghiveciu, condamnat la inchisoare cu suspendare intr-un dosar in care infiintand un grup organizat infractional a luat prin acte false si coruptie terenuri de milioane de RON de-a lungul drumului european, prin metoda emiterii de titluri de retrocedare si despagubire in fals catre niste persoane ce nu aveau dreptul, persoane ce au cedat terenurile clanului Ghiveciu care a fost capul intregii operatiuni de furt.
Oare si terenul asta tot prin acte false a fost retrocedat?
As paria ca da.
Fotografiati si masinile parcate in zona….dupa demolarea celor doua cladiri stratul de praf e de 5 cm…. Inspiratul afacerist ar trebui sa deconteze cel putin cate o vizita la spalatoriile auto. Scuzele nu curata masinile !
Dincolo de legalitatea sau ilegalitatea cedării și cumpărării celor două case ,e drept că ,așa cum ați amintit ,amândouă erau în pericol de prăbușire la un cutremur .Așa că tot răul spre bine .Mi-ar fi plăcut și mie ca în loc să le demoleze ,să fie reabilitate ,mai ales că erau foarte vechi și să ne bucurăm din nou de existența lor .Dar dacă nu se poate și legea le permite….
In loc va răsări un bloc cu 6 etaje și spații comerciale la parter. Părerea mea…..
Ar fi interesant de știut părerea despre starea fizică măcar a unei din cele 2 case de pe Bistriței , de la fostul ziarist sportiv Traian Chircu , cel care , în tinerețe știu că a locuit cu părinții și fratele la parterul uneia … ( apropo, cine îi mai bagă în seamă pe vechi condeieri de presă aflați la senectute sau în suferință ? Amintirile lor ar putea fi ” exploatate ” pentru viitorul urbei noastre – un mic tezaur surprins cândva de pana lor…)!
Firma care a demolat cladirile de pe Bistritei e Mega Edil SRL, o firma abonata la contracte cu statul prin Buzau si nu numai, fiind o firma a clanului Ghiveciu, infiintata sub numele de Corleone SRL chiar de Ghiveciu care se credea Corleone si apoi redenumita si trecuta pe numele unor interpusi (mai exact una din femeile de incredere ale clanului).