Ce trebuie făcut înainte de transportul porcului
Mai mulți cititori ne-au întrebat dacă și în ce condiții pot fi transportați porcii după sacrificare.
Aceasta în condițiile amenințării pestei porcine dar și a apropierii zilei de Ignat, când în mod tradițional se taie „porcul de Crăciun”.
„Am un porc pe care mi l-au crescut părinții la țară. Cu pesta asta porcină am voie să-l aduc acasă la Buzău după tăiere fără riscul de a fi amendat sau să mă trezesc cu porcul confiscat ?”, a fost una dintre întrebări.
Astăzi, reporterul buzoienii.ro s-a adresat dr. Marijean Milea, directorul DSVSA Buzău.
„Transportul cărnii/carcaselor de porc după sacrificarea în gospodării pentru consumul propriu se poate face după obținerea unui aviz de la medicul veterinar din zonă. E nevoie de un examen clinic însoțit de un control trichineloscopic. În acest fel, cetățenii vor fi siguri vor aduce pe masa familiei o carne de porc fără riscuri, cu condiția să fie păstrată și pregătită în condiții de igienă”.
De notat că din cauza pestei porcine cel puțin până la finalul anului în județul Buzău vor fi interzise târgurile în care se puteau comercializa porci pentru sacrificare.
Perioada următoare în care se sacrifică porcii din gospodării poate avea consecințe pozitive dar și negative.
Prin traficul de carne se poate transporta lejer virusul dintr-o parte în alta a județului/țării.
Pe de altă parte, prin sacrificarea în masă a porcilor în această perioadă se reduce drastic numărul de suine purtătoare ale virusului.